Home » Cum stii ca esti intr-o relatie de cuplu sanatoasa
Psihologie

Cum stii ca esti intr-o relatie de cuplu sanatoasa

Intram intr-o relatie de cuplu pentru ca vrem sa fim fericiti. Nevoia de apartenenta, de iubire si de afectiune ne determina sa ne cautam un partener potrivit. Ne asteptam ca dragostea sa ne ofere un sentiment unic de bucurie, ceva ce nu am simtit niciodata in viata noastra.

Nicio relatie nu este insa perfecta, fiecare avand o combinatie de caracteristici sanatoase si nesanatoase. Desi oamenii petrec adesea mult timp discutand despre cum sa identifice o relatie toxica, nu se discuta neaparat despre ce inseamna o relatie sanatoasa.

Angela Nutu, psihoterapeut si coach: ” Intr-o relatie de cuplu este vital sa te simti fericit si sustinut de partenerul tau. Dar este important sa stii ca nu este responsabilitatea partenerului tau sa te faca fericit. Singura relatie sanatoasa este cea in care fiecare partener este atent la el in timp ce isi construieste partea sa in relatie. A-ti asuma responsabilitatea pentru fericirea ta inseamna sa acorzi prioritate sanatatii tale emotionale, sa te concentrezi pe actiunile tale mai mult decat pe ale partenerului, sa ai timp pentru tine si sa te straduiesti sa aduci energie si stare de bine in relatie, acest spatiu comun in care iubirea se implineste.”

Atunci cand evaluezi sanatatea relatiei tale, este util sa raspunzi la urmatoarele intrebari:

  • Aveti incredere unul in celalalt?
  • Va respectati reciproc?
  • Va sustineti interesele si eforturile fiecaruia dintre voi?
  • Sunteti sinceri si deschisi unul fata de celalalt?
  • Va permiteti sa va pastrati identitatea personala?
  • Discutati despre sentimentele voastre, sperantele, temerile si visele voastre?
  • Simtiti si exprimati afectiune si tandrete?
  • Exista egalitate si corectitudine in relatia voastra?

Desi relatiile sunt unice in felul lor, exista anumite caracteristici care diferentiaza o conexiune interpersonala sanatoasa de una nesanatoasa. Iata cateva aspecte de luat in considerare.

Incredere
Increderea este un element cheie al relatiilor sanatoase. Cercetarile sugereaza ca abilitatea ta de a avea incredere in ceilalti este influentata de stilul tau general de atasament. Cu alte cuvinte, relatiile traite in copilarie contribuie la modelarea asteptarilor tale referitoare la relatia de cuplu.

Daca relatiile tale anterioare au fost sigure, stabile si de incredere, ai mai multe sanse sa ai incredere in oameni in relatiile viitoare. In caz contrar, daca relatiile tale in copilarie au fost instabile si nesigure, este posibil sa fie nevoie sa lucrezi la problemele de incredere.

Autenticitate
O alta caracteristica a relatiilor sanatoase este abilitatea de a fi si de a te arata partenerului tau asa cum esti. Desi cuplurile au niveluri variate de deschidere si dezvaluire de sine – cea din urma se refera la cat esti dispus sa impartasesti despre tine cu o alta persoana – nu ar trebui sa simti niciodata ca trebuie sa ascunzi aspecte ale personalitatii tale sau sa te schimbi.

La inceputul unei relatii, poti sa eziti sau sa fii mai precaut in ceea ce priveste ceea ce primesti ce si cat esti dispus sa dezvalui. Cu timpul, pe masura ce intimitate in relatie creste, ar fi bine sa te simti confortabil sa dezvalui mai multe din gandurile,opiniile, credintele, interesele si amintirile tale.

Granite sanatoase
Chiar daca partenerul tau are nevoi diferite fata de tine, este important sa gasiti modalitati de compromis mentinand in acelasi timp granitele fiecaruia. Granitele nu au legatura cu secretele. Ele doar stabilesc faptul ca fiecare persoana are propriile nevoi si asteptari.

Granitele sanatoase sunt unice pentru fiecare individ si cuplu. Ele stabilesc ce vei accepta si ce nu vei accepta in relatia ta. Exemple de granite sanatoase includ acordul de a nu verifica telefoanele celuilalt, acordul de a permite fiecarui partener timp si spatiu pentru a avea prietenii in afara relatiei si respectarea spatiului personal al celuilalt.

Comunicare buna
Relatiile sanatoase, pe termen lung – fie ca vorbim de prietenii sau de parteneriate romantice – necesita abilitatea de a comunica eficient. A sti sa comunici nu inseamna sa nu ai conflicte. Inseamna sa poti rezolva diferentele de opinie in mod eficient.

Cand apar conflicte, partenerii aflati in relatii sanatoase reusesc sa evite atacurile personale. Raman respectuosi si empatici fata de partener in timp ce discuta despre gandurile si sentimentele lor si cauta solutii.

Uneori, conflictul poate fi chiar o oportunitate de a intari conexiunea cu partenerul tau. Cercetarile au aratat ca conflictul poate fi benefic in relatiile intime atunci cand trebuie sa fie abordate probleme serioase, permitand partenerilor sa faca schimbari care sa aduca beneficii relatiei.

“O relatie sanatoasa include incredere, deschidere, granite, respect, afectiune, comunicare si reciprocitate. Fiecare dintre parteneri trebuie sa fie dispus sa-si faca partea pentru a mentine conexiunea si pentru a remedia eventualele probleme. O relatie devine toxica atunci cand partea negativa depaseste partea pozitiva sau cand anumite comportamente sunt daunatoare pentru una sau ambele persoane.” concluzioneaza Angela Nutu

Angela Nutu este Psihoterapeut si unul dintre cei mai cunoscuti si bine pregatiti traineri din Romania, Vicepresedinte al Asociatiei Romane de Hipnoza. Are experienta de peste 10 ani in domeniul comunicarii si al instruirii adultilor si de peste 15 ani in domeniul antreprenoriatului si al afacerilor. Membru Fondator al Asociatiei Romane de Coaching, Formator acreditat ANC, Trainer acreditat NLP si Psihoterapeut.