Home » Cum sa nu mai suferi: vindeca-ti traumele din copilarie
Comunicate Psihologie

Cum sa nu mai suferi: vindeca-ti traumele din copilarie

Fiecare dintre noi are propria sa istorie influentata de familie, mediu, evenimentele si oamenii din jurul sau. Toate au avut un impact in evolutia si dezvoltarea noastra, in special in copilarie. Am luat atunci multe decizii la nivel subconstient, despre cum ar trebui sa fim si ce ar trebui sa facem pentru a fi vazuti ca fiind buni si pentru a fi iubiti, acceptati si a ne simti in siguranta.

Cu totii crestem in varsta; oricine, cu putin noroc, poate face asta. Insa, psihologic vorbind, nu asta inseamna sa fii adult. Adevarata varsta adulta depinde de recunoasterea, acceptarea si asumarea responsabilitatii pentru proprile trairi, sentimente si experiente. Pentru majoritatea adultilor, acest lucru nu se intampla niciodata.

Multe dintre cele mai comune probleme de sanatate care pun viata in pericol, inclusiv obezitate, boli de inima, alcoolism si consum de droguri sunt direct legate de traumele din copilarie. Fiecare dintre noi este, intr-o anumita masura, prins in capcana traumelor care continua sa ne influenteze (adesea in mod inconstient) atitudinea, reactiile si comportamentele.

Despre impactul traumelor din copilarie in viata de adult, hipnoterapeutul Eugen Popa, presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza, afirma “Experientele traumatice pot schimba radical atat modul in care o persoana gandeste despre sine cat si cum vede lumea in general. Sentimentele de vinovatie coplesitoare si autoblamare sunt foarte comune in suferinta pe care o produc evenimentele traumatice. De asemenea, trauma te poate face sa te simti amortit, deconectat si incapabil sa ai incredere in ceilalti. O serie intreaga de efecte secundare fizice sunt direct legate de traume, de la tulburari de somn la probleme musculare, si pana la oboseala persistenta – unii oameni se pot confrunta chiar cu probleme gastrointestinale sau cardiovasculare. Aceasta manifestare fizica a emotiilor adanc inradacinate este cunoscuta sub numele de somatizare, adica atunci cand corpul tau exprima sentimente omniprezente si dureroase prin simptome corporale.

Cum recunosti trauma?
• Lipsa constanta de incredere in tine, in ceilalti si in viata
• Sentiment constant de rusine si indoiala
• Te confrunti frecvent cu stari de anxietate
• Frica de intimitate
• Obisnuiesti sa judeci, sa critici, sa condamni si sa-i invinovatesti pe altii pentru problemele tale
• Te lasi usor condus de manie, resentimente, gelozie, frica, rusine si vina
• Ai un sentiment constant de singuratate, izolare si separare de toata lumea
• Ai probleme in a crea relatii armonioase

Trauma poate fi o bariera reala in calea oricarei schimbari pe care vrei sa o faci in viata ta si te poate arunca in rolul de victima, cineva care este permanent zbuciumat de circumstantele vietii.

Vindecarea traumelor din trecut necesita efort si rabdare, dar poate aduce transformari profunde in viata ta. Iata cateva sfaturi rapide pentru a incepe procesul de vindecare:
• Acorda atentie nevoilor tale fizice, emotionale si mentale. Dezvolta obiceiuri sanatoase care te sustin in procesul de vindecare, cum ar fi meditatia, exercitiile fizice si nutritia echilibrata.
• Relatiile sanatoase pot contribui semnificativ la vindecarea traumelor. Cauta sprijinul si sustinerea prietenilor, familiei sau a unui terapeut de incredere.
• Intelegerea si iertarea celor care au cauzat traumele pot ajuta la eliberarea resentimentelor si la eliberarea energiei negative.
• Scrisul, pictura, dansul sau alte forme de expresie artistica pot fi cai puternice pentru a elibera si a procesa emotiile legate de traume.
• Terapia individuala sau de grup poate oferi un mediu sigur in care poti explora si procesa traumele din trecut. Terapeutii specializati pot oferi tehnici si instrumente eficiente pentru gestionarea emotiilor si construirea resurselor interne.
• Intelegerea modului in care functioneaza traumele si impactul lor poate fi eliberator. Lectura si participarea la seminarii pot oferi perspectiva si cunoastere pentru a avansa in acest proces.

“Vindecarea traumei este inceputul drumului si nu finalul sau. Este inceputul unui drum plin de libertate, de implinire, de bucurie si sanatate sufleteasca si emotionala.” ne asigura Eugen Popa.

Eugen Popa este unul dintre cei mai cunoscuti si bine pregatiti traineri din Romania si presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza. De-a lungul carierei s-a specializat atat in metode de terapie si dezvoltare personala Occidentale (Hipnoza, NLP, Mindset, Habits, Psihologie Pozitiva) cat si Orientale (Meditatie, Yoga, Spiritualitate), fiind astazi un trainer holistic in toata puterea cuvantului. Studiile sale l-au purtat pe trei continente, in Europa, Asia si Statele Unite, iar pana in prezent a sustinut conferinte, traininguri si workshop-uri in Thailanda, Statele Unite ale Americii, Brazilia, Turcia, Grecia, Anglia, Germania etc., la care au participat mii de oameni.