Personalitatea si comportamentul sunt doua caracteristici diferite care ne ajuta sa ne definim, fiind masurabile prin utilizarea testelor de personalitate si a evaluarilor comportamentale.
Potrivit cunoscutului psiholog Laura-Maria Cojocaru, foarte multi oameni fac adesea confuzie intre personalitate si comportament, folosind adesea termeni in mod interschimbabil, desi exista diferente fundamentale intre teste de personalitate si evaluari comportamentale. “Personalitatea reprezinta un ansamblu de trasaturi psihologice care determina modul in care o persoana reactioneaza in anumite circumstante si relationeaza cu ceilalti. Personalitatea este, de asemenea, un factor important in dezvoltarea comportamentului unei persoane. De cealalta parte, comportamentul reprezinta actiunile si reactiile unei persoane in anumite circumstante sau in prezenta altor persoane. Acestea pot fi, de asemenea, influentate de personalitatea unei persoane. Astfel, comportamentul este, de obicei, un produs al personalitatii si al mediului in care traieste o persoana”, explica psihologul Laura Maria Cojocaru.
4 tipuri de comportament
Potrivit specialistului, ne putem imparti comportamentele in diferite straturi, insa cele mai proeminente sunt: comportament constient, comportament inconstient, filtre de comportament, mostenire culturala.
1. Comportamentul constient. “Comportamentul constient este comportamentul nostru invatat care are legatura directa cu o situatie sau cu persoanele implicate. Combina cerintele percepute si motivatia comportamentala interioara pentru a ne ajusta comportamentul intr-o anumita situatie sau la o anumita persoana. Este cea mai hotarata si cea mai buna abordare posibila a stimulilor. La acest nivel, ne adaptam in mod constient comportamentul la diferite medii. Adaptarea comportamentului nostru necesita adesea o utilizare semnificativa a resurselor noastre energetice. Aceasta ajustare ne poate determina uneori sa functionam sub stres sau presiune extrema daca ne comportam departe de stilul nostru natural de comportament”, declara psihologul Laura Maria Cojocaru.
2. Comportament inconstient. “Comportamentul inconstient este modul in care preferam sa raspundem la un stimul si modul in care ne exprimam in mod natural. Comportamentul la acest nivel este cel mai natural pentru noi, este stilul pe care il folosim cel mai mult si, de asemenea, necesita cea mai mica energie. Pe langa faptul ca este un stil comportamental pe care il folosim cel mai des, este si stilul pe care il folosim atunci cand avem cel mai putin control asupra noastra, ca sub presiune sau cand trebuie sa raspundem rapid”, explica psihologul.
3. Filtre comportamentale. Filtrele comportamentale sunt distinct individuale. Ele pot fi utilizate si modificate rapid. Cele mai semnificative filtre comportamentale sunt: atitudini, valori, aptitudini, cunostinte, experienta, conditie fizica si conditie psihica, continua psihologul
4. Patrimoniul (mostenirea) cultural. „Patrimoniul cultural reprezinta tot ceea ce am adoptat in timpul vietii noastre. Include normele culturale, valorile, etica si morala culturii noastre pe care le-am invatat si experimentat. Este ceva din sinele nostru interior de care nici macar nu suntem pe deplin constienti. Este implicit din fire si nu o putem transfera nimanui altcuiva. Patrimoniul cultural se refera la modul in care oamenii percep lumea in jurul lor si folosesc insight-uri si instrumente pentru a imbunatati comunicarea si atingerea obiectivelor. Acesta include conceptul de diverse temperamente si abilitati care sunt recunoscute si tratate in cadrul acestui sistem. Patrimoniul cultural se bazeaza pe teoriile de personalitate de baza, definind sase dimensiuni de comportament: inclinatiile de lider, ambitia, stabilitatea, extrovertirea, constiinciozitatea si cooperarea. Acestea sunt definitia modului in care o persoana se motiveaza, se comporta si reactioneaza si cum acestea sunt influentate de mediul in care se afla. Extended DISC recunoaste ca fiecare persoana are un “fundal” unic care se reflecta in comportamentul sau. Acesta ofera instrumente pentru a intelege cum persoanele se comporta si interactioneaza unele cu altele si cum pot fi imbunatatite relatiile si obiectivele”, este de parere psihologul Laura Maria Cojocaru.”.
Care este diferenta dintre personalitate si comportament?
Mai mult decat atat, specialistul afirma ca personalitatea nu numai ca influenteaza modul in care raspundem in mediul nostru, dar determina si modul in care actionam si gandim in anumite moduri.
“Ne exprimam personalitatea prin gandirea, emotiile si comportamentul nostru. Pe de alta parte, comportamentul este modul in care ne intalnim cu ceilalti in actiunile noastre. Ne exprimam comportamentul prin actiunile noastre. In esenta, comportamentul este ceea ce facem, iar personalitatea este modul in care gandim si simtim. Principala diferenta dintre personalitate si comportament este ca observam personalitatea prin gandirea, tiparele emotionale si comportamentele unei persoane. Cu toate acestea, observam comportamentul evaluand tiparele unei persoane in actiunile si manierele sale. O alta diferenta semnificativa de personalitate si comportament este ca personalitatea noastra ramane relativ stabila, in timp ce ne putem adapta comportamentul zilnic ca raspuns la mediul nostru. Personalitatea noastra se formeaza foarte devreme in viata noastra printr-o combinatie de factori genetici si de mediu. In comparatie, comportamentul nostru se schimba pe masura ce imbatranim, ne dezvoltam si ca raspuns la mediul nostru actual”, conchide psihologul Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI).
Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI) si presedinte si fondator al Asociatiei ”Generatia Iubire” este Psiholog-Psihoterapeut expert si Trainer in Programare Neuro-Lingvistica. A studiat natura mintii umane urmand 9 formari profesionale cu abordari diferite – psihoterapie integrativa, hipnoza clinica, relaxare si psihoterapie ericksoniana, psihoterapie de cuplu si familie, psihologie clinica, neuro-programare lingvistica, terapii florale Bach, consultant Panorama Sociala, instructor international yoga, formator acreditat CNFPA. De peste 14 ani ghideaza oamenii atat in sedinte individuale cat si de grup si organizeaza cursuri si traininguri in Romania, cu scopul de a-i face pe oameni sa-si acceseze si utilizeze la potential maxim resursele interioare.
Adauga comentariu