Home » De Florii, spectacol folcloric de exceptie, la TVR 1 si TVR Folclor
Comunicate

De Florii, spectacol folcloric de exceptie, la TVR 1 si TVR Folclor

Editiile speciale pot fi urmarite la TVR 1 sambata, 27 aprilie de la ora 13:00, in emisiunea „Tezaur folcloric” si in grila de primavara TVR Folclor duminica, 28 aprilie, de la ora 14:00, de Florii.

„Tezaurul Folcloric” petrece fiecare sarbatoare alaturi de telespectatorii sai. Si in aceasta primavara, echipa emisiunii a pregatit momente speciale si inregistrari de mare incarcatura emotionala. Ocazia a prilejuit si o premiera in televiziune: alaturi de artisti, pentru prima oara impreuna intr-un platou TV, au fost invitati realizatorii de ieri si de azi ai emisiunilor folclorice de la TVR si Radio Romania. Printre acestia, Theodora Popescu, primul redactor tv care s-a ocupat de folclor si care, in cei patruzeci de ani de activitate, intre 1957-1997, a pus in valoare la Televiziunea Romana melosul, traditiile, obiceiurile si istoria satelor romanesti.

„Echipa emisiunii Tezaur folcloric, timp de trei zile, a realizat, in curtea Televiziunii Romane, inregistrari pentru editii ale emisiunii Tezaur folcloric, precum si emisiuni pentru TVR Folclor, noul canal specializat pe domeniul folcloric. Materialele inregistrate sunt de foarte buna calitate gandite astfel incat sa reflecte fenomenul folcloric la ora actuala, spiritualitatea romaneasca. Programele sunt prezentate pe idei, teme si continuturi diverse”, a spus Gheorghita Nicolae, realizator de emisiuni folclorice, prezentator-moderator al emisiunii „Tezaur folcloric”.

Irina Loghin, Gheorghe Turda, Gheorghe Rosoga, Angela Buciu, Aneta Stan, Polina Gheorghe, Mariana Anghel, Cornel Borza, Catalin Maximiuc, Lorena Oltean, Mariana Stanescu Verman, Pamfil Roata, Anghelina Timis Lungu, Nicolae Furdui Iancu, dar si gazdele programului, prezentatorii Gheorghita Nicolae si Alexandru Pugna, se numara printre interpretii de muzica populara care au raspuns invitatiei lansate de Televiziunea Romana pentru a realiza un Program eveniment de primavara perfect pentru a petrece Sarbatorile alaturi de TVR.

O parte dintre artistii prezenti vor fi acompaniati de Orchestra de Muzica Populara Radio, dirijata de Adrian Grigoras. Editiile speciale pot fi urmarite la TVR 1 sambata, 27 aprilie de la ora 13:00, in emisiunea „Tezaur folcloric” si in grila de primavara TVR Folclor​ duminica, 28 aprilie, de la ora 14:00, in Duminica Floriilor.

Programul de sarbatoare este un prilej de a ii revedea pe unii dintre cei mai apreciati realizatorii de emisiuni folclorice de la TVR si Radio Romania: Theodora Popescu, Elise Stan, Gheorghita Nicolae, Iuliana Tudor, Maria Tanase Marin, Niculina Merceanu, Cristina Struteanu, Mircea Neacsa, Polina Gheorghe, Mariana Stanescu Verman, Catalin Maximiuc, Theodor Isaru, Lorena Oltean, Ileana Vieru – clipe si momente unice, o emotie sincera a revederii.

Si tot in Duminica Floriilor, partea a doua a programului ne ofera cantecele sarbatoritilor acestei zile speciale: Floarea Calota, Viorica Flintasu, Florin Parlan, Florentina si Petre Giurgi, Margareta Clipa, dar si ale grupurilor de copii Muguri de Tezaur de la Alba Iulia coordonati de prof. Leontina Farcas si Cununita Nazdravana de la Satu Mare, coordonati de prof. Maria Carmen Sas si Leontina Dorca si Ansamblul folcloric Perinita din Otopeni, coordonat de prof. Liliana Comana.

„Consider ca toti acei interpreti si ansambluri folclorice, care promoveaza cu adevarat valorile spirituale ale Neamului nostru, trebuie sa-si gaseasca locul cuvenit in spatiul emisiunilor de specialitate de la TVR. Inca de la infiintarea sa, TVR a fost un adevarat bastion de aparare, salvare si tezaurizare a valorilor spirituale romanesti. Cele de esenta, de profunzime!”, a spus Alexandru Pugna, realizatorul emisiunii „Cantec si poveste” de la TVR Cluj si coprezentator al evenimentului.​