Home » THOMAS OSTERMEIER: „NICIODATA NU M-AM PROMOVAT PE MINE, AM FOST SUFICIENT DE NOROCOS CA FAC CEEA CE TREBUIE SA FAC…”
Comunicate

THOMAS OSTERMEIER: „NICIODATA NU M-AM PROMOVAT PE MINE, AM FOST SUFICIENT DE NOROCOS CA FAC CEEA CE TREBUIE SA FAC…”

TVR Cultural va difuza sambata, 27 aprilie, de la ora 21:30 un interviu cu Thomas Ostermeier, realizat de jurnalista Ana-Maria Onisei cu putin timp inainte de premiera spectacolului „Hedda Gabler”, de la Teatrul National din Bucuresti.​

Regizorul Thomas Ostermeier se numara printre cei mai respectati creatori de teatru ai generatiei sale. Spectacolele sale sunt jucate pe marile scene ale lumii, cucerind publicul cu nuantele surprinzatoare pe care le da textelor din dramaturgia clasica. Sambata, 27 aprilie, de la ora 21:30 TVR Cultural va difuza interviul cu Thomas Ostermeier, realizat de jurnalista Ana Maria Onisei. Regizor vizionar, recunoscut pentru indrazneala si pentru modul in care aduce in atentie diferite subiecte, in dialogul cu Ana-Maria Onisei il veti descoperi pe Thomas Ostermeier si dincolo de scena, cu amintiri si povesti de viata.​

„Ana-Maria Onisei: Sunteti timid, sau introvertit – de aceea spuneti ca va gandeati ca nu puteti deveni regizor?
Thomas Ostermeier: Nu stiu…_
Ana-Maria Onisei: Nu v-ati gandit.

Thomas Ostermeier: Altii ar trebui sa spuna daca sunt timid sau introvertit. Ce pot sa va spun este ca nu vin dintr-un mediu cu background intelectual, familia mea nu are studii academice. Sunt primul, alaturi de fratele meu care am terminat o universitate. Asa ca nu exista niciun trecut intelectual si probabil asta m-a facut sa ma gandesc ca poate nu sunt persoana potrivita. In lumea teatrului, oamenii tind sa aiba aroganta unui club exclusivist – de parca doar ei stiu despre ce este vorba, si este greu sa patrunzi in acest club, este greu sa intri la scoala de teatru, in teatru sau intr-o trupa de teatru. Exista aceasta pretiozitate, acest sentiment ca noi, in teatru, suntem niste elitisti. Si asta este ceea ce, probabil, m-a facut sa imi fie teama sa fac parte din lumea teatrului”.

Figura de prim-plan a teatrului contemporan, Thomas Ostermeier este director artistic al celebrului teatru Schaubühne am Lehniner Platz din Berlin, artist asociat al Festivalului de la Avignon, detinator al Premiului Europa pentru Noi Realitati Teatrale este creator a peste 50 de spectacole in Germania si in lume. Intre anii 1992 – 1996 a studiat regia la Facultatea de Actorie „Ernst Busch” din Berlin. Pe langa numeroase premii pentru productii individuale, ca de exemplu Premiul Friedrich-Luft (Masura pentru masura), Grand Prix de la Critique si Premiul Criticilor din Barcelona (Hamlet, 2009), Thomas Ostermeier a primit, in 2011, Leul de Aur al Bienalei de la Venetia pentru intreaga sa opera. A fost distins de Ministerul Francez pentru Cultura si Comunicare cu titlul de „Commandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres”.

Cunoscut pentru abordarea contemporana a pieselor clasice, Thomas Ostermeier a montat pentru prima data un spectacol cu actori romani la noi in tara, piesa „Hedda Gabler” a lui Henrik Ibsen, pe scena Salii „Ion Caramitru” a Teatrului National Bucuresti. Din distributie fac parte actorii: Raluca Aprodu, Crina Semciuc, Ana Ciontea, Richard Bovnoczki, Alexandru Potocean, Marius Manole si Lari Giorgescu.

„Ana-Maria Onisei: De ce sa vina publicul roman sa vada un Thomas Ostermeier pe scena Teatrului National din Bucuresti? Thomas Ostermeier: Nu exista niciun motiv. Nici un motiv sa veniti! Niciodata nu m-am promovat pe mine, am fost suficient de norocos ca fac ceea ce trebuie sa fac… Aseara, am fost bucuros de cum a iesit snurul cu spectacolul. Stateam, priveam si am fost mandru! Si si mai mandru de ceea ce actorii au facut, de ce am reusit impreuna. Asa ca, as spune ca daca publicul vrea sa vina sa vada niste oameni care au muncit din greu si au reusit ceva frumos – nu dur, greu, montarea nu este una apasatoare – ci distractiv, chiar cu umor pe alocuri, si dintr-o data, socant… Daca vor sa vada ceva unde echipa de pe scena este mandra, cred – si pot fi mandri de ce fac – , sunt bineveniti. Dar niciodata nu as spune: este un spectacol pe care e musai sa il vedeti! Este ceva ce construim, si incercam sa fim in adevar fata de noi insine, nu facem mai mult decat lucrurile in care credem, acesta este ceea ce putem povesti, arata. Nu mai mult, nici mai putin. Este ca o buna brutarie. Doar cateva brutarii fac paine foarte buna”.