Blamata pentru asasinate rasunatoare, trafic de heroina, coruptie in lumea politica, razbunari sangeroase, Cosa Nostra a fascinat intotdeauna prin stilul aristocrat si disciplina in organizatie. Despre mafioti adevarati, pe 10 si 17 februarie, de la 22:10, la TVR 1.
Cosa Nostra e aristocratia crimei organizate. Cu propriile coduri, cu propria onoare, cu legea tacerii si a razbunarii. Este organizatia criminala ce aduna toate superlativele: cea mai misterioasa, cea mai sofisticata, cea mai violenta, cea mai secreta… si cea mai fascinanta. Cosa Nostra e un model pentru toate organizatiile criminale din intreaga lume. Documentarul „Cosa Nostra – De la Palermo la New York” (COSA NOSTRA – DE PALERME A NEW YORK, Franta, 2018) urmareste istoria incredibila a legaturilor dintre Cosa Nostra americana si cea siciliana, din anii 1950 pana astazi. Doua organizatii care au facut legenda in lumea crimei. Produs de studiourile AB Productions, in regia Annei Veron, filmul in doua parti se vede in premiera la TVR 1 joi, 10, respectiv 17 februarie, de la ora 22:10.
La formarea statului italian, in 1861, sicilienii se trezeau impovarati cu taxe mai grele chiar decat sub fostul guvern. Astfel se explica sfidarea guvernului central si crearea unui teren propice pentru ca un sindicat al crimei organizate sa vada lumina zilei. In loc sa se raporteze la statul ce se nastea in acea perioada, populatia se intorcea catre un „sistem paralel de autoritate”. In 1863, baronul Colona era atacat de un grup de cinci barbati, intr-o tentativa de asasinat. Intr-o carte publicata un an mai tarziu, Colona dezvaluia existenta „unei grupari care jefuia si impartea propria dreptate in randul sicilienilor”. Este prima relatare facuta de un martor despre existenta Mafiei.
In Statele Unite, originile acestei organizatii criminale dateaza de la inceputul secolului al XX-lea, cand aproape doua milioane de sicilieni (cam un sfert din populatia insulei), manati de saracie, emigrau in SUA. Intampinati cu dispret, italienii au suferit zeci de ani din pricina rasismului.
Cele doua episoade ale filmului, ce urmaresc cronologic istoria Mafiei (primul episod referindu-se la perioada anilor ’50-’70, iar al doilea,
din anii ’80 pana in prezent), documenteaza rolul si actiunile diferitelor grupari sub conducerea unor lideri precum Salvatore C. Lucania, cunoscut drept „Lucky Luciano”, Giuseppe Bonanno („Joe Bananas”), clanul Corleone, Toto Riina, clanul Contorno, Bernardo Provenzano, Paul Castellano, John Gotti sau clanul Gambino. Implicarea in cursul celui de-al doilea Razboi Mondial, relatiile cu lumea politica, aparitia si dezvoltarea traficului de heroina, lupta pentru putere in interiorul Cosa Nostra, rivalitatile dintre gruparile americane si siciliene, razbunarile sangeroase ce au zguduit New York-ul, arestari in masa, productii de Hollywood reflectand activitatea celei mai bine organizate retele criminale din lume – fac din documentarul „Cosa Nostra – De la Palermo la New York” un film ce merita urmarit.
Dupa operatiunea „Old Bridge” din 2008, cand au fost emise 90 de mandate de arestare la Palermo si New York, printre care si unul pe numele lui Frank „Boy” Cali, noul sef al afacerilor new-yorkeze ale Cosa Nostra, din clanul Gambino, scriitorul sicilian Andrea Camilleri spunea cu bucurie: „Este inceputul sfarsitului”. Reprezentantii FBI, pe de alta parte, nu sunt la fel de optimisti. Cosa Nostra inca traieste in New York.
Adauga comentariu