Comunicate

De Ziua Internationala a Padurilor, la TVR 2 „Romania neimblanzita”

In Carpati, se afla unele dintre cele mai vechi paduri virgine din Europa. Aceste paduri compacte, care au trecut testul timpului, sunt amintirea felului in care Europa arata acum 3000 de ani. Amestecul de fagi, mesteceni, stejari si molizi acopera o treime din tara noastra si, precum animalele ce traiesc la umbra lor, acesti arbori se ajuta unii pe altii…., sunt cuvintele care zugravesc o imagine superba a padurilor in filmul documentar – „Romania neimblanzita”. Luni, 21 martie, de la ora 10:10, cu ocazia Zilei Internationale a Padurilor, sarbatoare dedicata ecosistemelor forestiere, TVR 2 va invita sa revedeti un documentar-premium: „Romania neimblanzita” (2018).

Reverenta in fata naturii, dar si elogiu adus oamenilor care inteleg ca natura nu este doar maiestuoasa, ci si fragila, filmul documentar in regia lui Thomas Barton-Humphreys, dupa un scenariu semnat de Thomas Barton-Humphreys si Alex Paun, „Romania neimblanzita”, este o incursiune intr-un univers uimitor, dincolo de forfota oraselor, unde exista o viata naturala fabuloasa. Nestiute de nimeni, milioane de plante si animale dau un spectacol plin de maretie, gratie, ferocitate, candoare si umor.

Zonele de interes major ale productiei ne poarta in Muntii Carpati si Delta Dunarii, unde, fiind habitate esentiale, padurile adapostesc o mare parte a biodiversitatii. Aici, chiar si cand mor, arborii continua sa dea viata in jur. Simpla prabusire a unui copac lasa o fanta in bolta padurii, prin care luminisul e hranit de razele soarelui. Pe masura ce trunchiurile putrezesc, ele elibereaza si nutrienti importanti, care actioneaza ca un ingrasamant natural. In asemenea conditii optime, cresc si infloresc plante noi, irezistibile ierbivorelor infometate. Nu ratati un documentar-premium, „Romania neimblanzita” (2018), luni, 21 martie, de la ora 10:10, premiat cu Trofeul de argint pentru „Lupta impotriva incalzirii climatice“ — Deauville Green Awards (Franta, iunie 2019) si Marele premiu pentru „Cea mai buna muzica intr-un film documentar“ — festivalul NaturVision (Germania, iulie 2019).
Coloana sonora a obtinut si Premiul „Descoperirea anului“ pentru compozitoarea Nainita Desai — Asociatia Internationala a Criticilor de Muzica de Film (februarie 2020).