Comunicate

Documentare marca TVR, exclusiv online, pe canalul YouTube al Arhivei TVR

· Trei productii semnate de Cornel Mihalache disponibile 24 de ore
· Moment aniversar pentru cunoscutul regizor TVR: 25 de ani de activitate in Televiziunea Romana

Unul dintre profesionistii Televiziunii Romane, Cornel Mihalache, regizor de teatru si film, implineste anul acesta 25 de ani de activitate in TVR. Pentru a marca aceasta aniversare, canalul de YouTube al Arhivei TVR va difuza duminica, 24 aprilie, incepand cu ora 10.00, exclusiv online, trei dintre productiile sale: „Piepturi goale si buzunare pline”, „Intristari”; „Manifest. Scrisoare catre un prieten si inapoi catre tara”.

Acest demers este parte a unui amplu proiect media al televiziunii publice, care, in ultima duminica a fiecarei luni, programeaza, exclusiv online, productii de televiziune pe canalul YouTube al Arhivei TVR. Acestea sunt disponibile si pot fi vizionate pe parcursul a 24 de ore.

„25 de ani. Au trecut ca un fum. Cu munca, cu succese si esecuri. Am incercat, incerc sa-mi fac meseria onest. Si sa nu trec prin viata ca umbra. Poate vor ramane undeva, intr-o arhiva, niste filme”, a declarat Cornel Mihalache.

Pe parcursul carierei, regizorul TVR a abordat mai multe formate: film documentar; fictiune; scurtmetraj si lungmetraj, subiectele aduse in prim-plan putand fi impartite in trei tematici: Constantin Brancusi, Revolutia din Decembrie 1989, etno-sociale. Cu un portofoliu de peste 75 de ore de teatru, film si televiziune, Cornel Mihalache are in palmares peste 25 de premii.

Productiile care pot fi urmarite in intervalul 24 aprilie ora 10.00 – 25 aprilie ora 10.00 sunt:

PIEPTURI GOALE SI BUZUNARE PLINE
regia si scenariul Cornel Mihalache
imagine: Mihai Covrig, Silviu Andrei
montaj: Laurentiu Cartog

Filmul poate fi urmarit accesand linkul: https://youtu.be/D19yo_tgW_k

Cornel Mihalache: „Cand revolutia romana din decembrie 1989 a fost transmisa in direct in intreaga lume – remarca istoricul Lucian Boia – nimeni nu s-a gandit, in imbulzeala evenimentelor proiectate minut cu minut pe ecranele televizoarelor, ca s-ar afla prins in plasa unei extraordinare manipulari. Cum sa-ti inchipui asa ceva cand ceea ce vezi este adevarat, cu actori autentici, cu scene filmate pe viu?
Eu vreau sa stiu si sa spun mai departe ce s-a intamplat in cadrul acestui fenomen care se cheama Decembrie 1989 in Romania.
Eu cred ca el cuprinde conspiratie si diversiune, revolta si crima, revolutie si contrarevolutie, represiune si manipulare, lovitura militara si euforie populara. Toate pe rand, si toate amestecate. Dar cind vorbim de 1989, nu putem extrage din fenomen numai ce ne convine.
Eu cred ca a fost, in primul rand, o crima de stat. Si ca adevarul despre revolutie, mult cautat de 22 de ani, ascunde de fapt, aceasta crima de stat. Despre asta e vorba in acest documentar”.

INTRISTARI
regia: Cornel Mihalache
imaginea: Ovidiu Miculescu
montaj: Nina Badea

Filmul poate fi urmarit accesand linkul: https://youtu.be/bhMw3Up0_r4

Satul Valea Stejarului, Maramures. Invatatoarea Maria Pop, din Basesti, a stat in acest sat 16 ani si a crescut si a invatat 4 serii de copii. A venit revolutia si Maria a fost data afara din sat, pentru ca era „venetica” si femeie singura, nemaritata la 40 de ani. Sat cu legi nescrise, dure, aspre…

MANIFEST. SCRISOARE CATRE UN PRIETEN SI INAPOI CATRE TARA
dupa Ruxandra Cesereanu cu Mara Opris
regia Cornel Mihalache
director de imagine Dan Constantinescu Jr.
montaj Roxana Elekes

Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol de Teatru TV – 2019.
Textul reuneste, poetic si demistificator, istoria celor 30 de ani din urma, cu cele mai importante sloganuri-graffiti ramase in mentalul colectiv.
Criticii contemporani spun ca „Ruxandra Cesereanu intoneaza in acest remarcabil poem «rapsodia romana de-acum», in care se rotesc, insa, imagini emblematice ale Tarii dintotdeauna, «rapsodia extrema si fatala». O face cu forta tulburatoare a disperarii si cu puterea biciuitoare a sperantei sale evanghelice, menita sa-i trezeasca «pe cei adormiti»” (Sanda Cordos)

Filmul poate fi urmarit accesand linkul: https://youtu.be/Y_xQRYhnZfU