Home » Declaratie comuna a ministrilor afacerilor externe cu ocazia celei de-a 30-a aniversari a Tratatului romano-german privind cooperarea prieteneasca, din 21 aprilie 1992
Comunicate

Declaratie comuna a ministrilor afacerilor externe cu ocazia celei de-a 30-a aniversari a Tratatului romano-german privind cooperarea prieteneasca, din 21 aprilie 1992

Aniversam semnarea Tratatului privind cooperarea prieteneasca si parteneriatul in Europa dintre Romania si Republica Federala Germania, la 21 aprilie 1992, exact acum 30 de ani. In cadrul Europei unite, Tratatul reprezinta fundamentul cooperarii noastre stranse politice, economice si culturale, marcate de incredere reciproca, respect si adeziune la valorile noastre comune.
Noi, ministrii afacerilor externe ai Romaniei si Republicii Federale Germania, ne exprimam satisfactia pentru nivelul inalt al dialogului politic bilateral si al cooperarii in diverse domenii. Reiteram angajamentul ambelor tari de a aprofunda in continuare relatiile bilaterale, precum si de a intensifica parteneriatul nostru privilegiat de natura strategica in promovarea unei Europe puternice si coezive, unite de valorile democratiei, statului de drept si respectului pentru drepturile omului, asa cum este prevazut in Tratatul nostru bilateral.
Condamnam razboiul de agresiune al Rusiei impotriva Ucrainei in cei mai puternici termeni posibili si ne exprimam solidaritatea cu guvernul si poporul ucrainean. Ca state membre UE si Aliati in cadrul NATO, ne reafirmam angajamentul fata de unitatea europeana si subliniem angajamentul nostru pentru o unitate transatlantica tot mai puternica si pentru contributia sa esentiala la pacea si stabilitatea in Europa. Dorim sa ne intensificam dialogul bilateral pe tema securitatii si apararii, precum si a Vecinatatii Estice, in sprijinul tarilor din aceasta zona, Ucraina, Georgia si Republica Moldova, si a regiunii Marii Negre. De asemenea, suntem hotarati sa ne consolidam cooperarea in domeniul securitatii energetice, al cercetarii, cooperarii stiintifice si inovarii.
In ultimii treizeci de ani, dupa caderea Cortinei de Fier, prietenia romano-germana s-a consolidat, fiind inregistrate multe realizari. Legaturile noastre economice sunt mai puternice ca niciodata, reliefate de investitii solide care genereaza locuri de munca si inovatie. Legaturile noastre institutionale si diplomatice s-au aprofundat si multiplicat, contribuind la cresterea increderii reciproce si la dezvoltarea a numeroase proiecte concrete in beneficiul tarilor noastre si al Europei in ansamblu. Situatii de o complexitate fara precedent, precum pandemia de COVID-19, au fost depasite pe baza valorilor care au construit Europa: solidaritate si unitate. Cooperarea noastra in timpul primului mandat al Romaniei la Presedintia Consiliului UE, in prima jumatate a anului 2019, precum si in timpul Presedintiei germane a Consiliului UE, in a doua jumatate a anului 2020, cand am promovat impreuna teme importante precum protectia lucratorilor sezonieri, reprezinta exemple semnificative de cooperare de succes la nivel european.
In acelasi timp, relatia noastra bilaterala dateaza de mult mai mult timp, iar interactiunile romano-germane vechi de secole ofera o baza fertila, pe care construim continuu. Relatiile noastre sociale si culturale stranse sunt intarite de mostenirea noastra culturala comuna, precum si de numeroasele contacte la nivelul societatii civile, intensificate de libertatea de circulatie a persoanelor si a lucratorilor in cadrul UE. Atat minoritatea germana din Romania, cat si numarul tot mai mare de cetateni romani care traiesc in Germania reprezinta o punte culturala, lingvistica, economica si umana remarcabila intre societatile noastre. Recunoastem protejarea exemplara a drepturilor persoanelor apartinand minoritatii germane din Romania, care poate servi drept model pentru respectarea drepturilor minoritatilor. Ne angajam, de asemenea, sa consolidam in continuare legaturile sociale, in special in randul generatiei tinere si, prin aceasta, sa intensificam schimburile noastre culturale.
Dorim sa profitam impreuna de noile oportunitati rezultate din transformarea actuala a economiilor si societatilor noastre si sa ne adaptam la provocari. Combaterea schimbarilor climatice, depasirea repercusiunilor pandemiei de COVID-19 si salvgardarea pacii, democratiei, ordinii internationale bazate pe reguli, stabilitatii si prosperitatii necesita eforturi comune si actiuni urgente. In acest scop, dorim sa consolidam rezilienta europeana si sa contribuim la succesul transformarii economice si ecologice, vizand un viitor durabil, neutru din punct de vedere climatic si ecologic. Pornind de la parteneriatul de succes dintre tarile noastre si pe baza viziunii si intereselor noastre comune, dorim sa cooperam si mai strans pentru asigurarea tranzitiei verzi si resetarea economiilor noastre catre o abordare mai durabila, in domeniul energiei precum si in exploatarea pe deplin a potentialului transformarii digitale. Ne angajam sa dezvoltam in continuare potentialul de crestere durabila si de inovare al economiilor noastre.
Treizeci de ani de prietenie romano-germana reprezinta atat o realizare, cat si un stimulent: impreuna dorim sa dezvoltam in continuare parteneriatul nostru bilateral si sa lucram pentru o Uniune Europeana unita, rezilienta, sigura si orientata spre viitor. Impreuna vom continua sa sustinem Europa, partenerii nostri europeni, prietenia noastra si legaturi din ce in ce mai puternice intre cetatenii nostri.