Evenimente

Donizetti. O poveste de dragoste la Festivalul Regal de Opera “Virginia Zeani”

Opera comica “Elixirul Dragostei”, de Gaetano Donizetti, se va juca in cadrul celei de-a IV-a editii a Festivalului Regal de Opera “Virginia Zeani”, eveniment care are loc, in perioada 20-22 august, la Targu Mures. Programat pe 22 august, de la ora 19.00, la Palatul Culturii, spectacolul se bucura de participarea extraordinara a orchestrei si corului Operei din Brasov, solisti: tenorul Stefan von Korch, soprana Katalin Kolcsar si baritonul Adrian Marcan.

Inca de la primele note, interpretate cu gratie de orchestra Operei din Brasov, sub conducerea dirijorului Traian Ichim, vom sti ca urmeaza sa asistam la un eveniment major, care va schimba lumea. Dupa framantari si furtuni interioare, problema iubirii imposibile ar putea fi in sfarsit rezolvata pentru totdeauna, cu ajutorul unei potiuni fermecate. “Elixirul dragostei”, partitura fermecatoare a lui Gaetano Donizetti, o lucrare deopotriva comica si sentimentala, vorbeste, pe un ton mereu contemporan, despre puritatea pornirilor inimii si despre parcursul lor sinuos printre umbre. Inveninat de gelozie sau inselat de naivitate si magie, pierdut in iluzii sau chinuit orgolii, indragostitul trece prin iad, amagindu-si temerile cu visuri si sperante. Ampla si melodioasa, muzica acestei opere este splendida de la primul pana la ultimul acord, incluzand arii care au devenit independent celebre, printre care si grandioasa Una furtiva lagrima – cantata, de-a lungul vremii, de atatia tenori cunoscuti, de la Mario Lanza si Enrico Caruso, la Luciano Pavarotti, Placido Domingo sau Roberto Alagna.

Programat in sala Palatului Culturii din Targu Mures, spectacolul se bucura de participarea extraordinara a unui tenor cu “vointa de fier si abilitati muzicale exceptionale”, Stefan von Korch, unul dintre cei mai apreciati muzicieni din Romania, aplaudat pe scene din Zürich, Berna, Frankfurt, Bratislava sau Viena. De altfel, minunatul Nemorino al lui Donizetti poate fi interpretat doar de un tenor cu rafinament si gratie exceptionale, tehnic si convingator, dar si suficient de versatil pentru a trece de la elemente comice, la lirismul pur din cel de-a doilea act, de la un romantism irezistibil, la un haz irezistibil. La randul ei ovationata la Budapesta, Londra, Berlin sau Toronto, soprana Katalin Kolcsar adauga rolului Adinei deopotriva eleganta si haz spumos, purtand mai departe, intr-o explozie de umor si bucurie, o poveste de iubire amuzanta, delicata, fermecatoare. Cu o simplitate tandra si o linie ferma, vocea acestei soprane are o extraordinara agilitate, capabila sa urce pe culmi nebanuite sau sa cada in abisuri, vorbind astfel despre natura evaziva si inconsistenta a Adinei. In rolul lui Belcore straluceste baritonul Adrian Marcan, un muzician care a fost aplaudat in Japonia, Austria sau Germania, a colaborat, de-a lungul carierei, cu Opera din Salonic, a fost aplaudat in rolul lui Figaro in Barbiere di Siviglia la Madrid si la Teatrul National de Opera si Balet din Chisinau sau in rolul solistic in Carmina Burana de Carl Orff, alaturi de Munchen Symphoniker, la Festivalul Gut Immling, in Germania. Intregesc o distributie de elita mezzosoprana Gianetta Sonia – aplaudata in recitaluri, spectacole si concerte pe nenumarate scene europene -, si baritonul Lorand Cristian, care a cucerit, de-a lungul carierei, publicul iubitor de opera din Germania, Franta, Italia, Elvetia, Danemarca, Norvegia, Austria sau Spania.

PROGRAM
22 august, ora 19:00
Palatul Culturii din Targu Mures
Gaetano Donizetti – Elixirul dragostei
Solisti: Nemorino – Stefan von Korch
Adina – Kolcsar Katalin
Belcore – Adrian Marcan
Dulcamara – Lorand Cristian
Gianetta – Sonia Hazarian
Orchestra si corul Operei Brasov Dirijor – Traian Ichim

Intrarea este libera.
Locurile vor fi ocupate in ordinea sosirii. Cei care doresc sa rezerve locurile in avans, o pot face pe site-ul festivalului, cu o donatie de 50 de lei. Banii obtinuti din acest proiect, la care vom adauga altele similare, vor fi folositi pentru sustinerea Filarmonicii din Chisinau.
https://virginiazeanifestival.com/

Trecand cu subtilitate de la vigori ritmice, la pasaje dulci-amarui, voci si instrumente recreaza experienta autentica a unei mici comunitati italiene, in care orice veste produce imense ecouri. Nemorino se indragosteste fara speranta de Adina, o fata cu stare, pe care atentia unui om de rand nu pare sa o flateze. Declaratiile de iubire sunt intampinate cu un etern refuz, iar indragostitul fara sansa isi petrece zilele intre tristete si disperare. Din fericire, calatorul sarlatan Dulcamara, un doctor fara scrupule, are la indemana „elixirul dragostei”, o potiune care sa-l ajute pe Nemorino sa-i castige inima tinerei lui iubite. Povestea, care oscileaza permanent intre comedie si momente sensibile, lasa loc, totusi, unei intrebari profunde: este dragostea un sentiment autentic sau viciile – de la bautura, la mirajul bogatiei – sunt cele care ne aduc sub vraja ei?

Sporeste misterul si savoarea acestei povesti orchestra Operei din Brasov, un nume asociat cu virtuozitatea, rafinamentul si traditia orchestrala. Este un ansamblu care a fost aplaudat, atat in Romania, cat si pe multe dintre scenele lumii, in spectacole de Puccini, Offenbach sau Massenet, printre atat de multi altii. Cu imensa energie, pofta si fler, sustinute de o tehnica impecabila, orchestra este secundata la Targu Mures de corul Operei din Brasov. Nimic mai spectaculos decat un cor de opera viguros si tehnic, impresionant in partituri de Bizet sau Verdi si destins si amuzat intr-o lucrare de Donizetti!

Lucrare comica in doua acte, avand libretul scris de Felice Romani, dupa Eugène Scribe, pentru opera „Le Philtre” de Daniel-François Auber, L’Elisir d’Amore a fost un imens succes inca de la premiera sa, pe 12 mai 1832, la „Teatro Cannobiana” din Milano. Desi Donizetti a scris, de fapt, in graba, in doar sase saptamani, lucrarea sa a depasit toate asteptarile, devenind, in urmatorii 15 ani, cea mai jucata opera din Italia. Au fost montate reprezentatii la Paris, la Londra, chiar si la Viena, desi spatiul germanic a avut de multe ori retineri fata de importul operelor italiene. Printre cele mai jucate spectacole din toate timpurile, Elixirul Dragostei nu inceteaza sa surprinda si sa incante publicul, lasand in urma, fara exceptie, o bucurie imensa, transformata in explozii de ovatii si aplauze.

FESTIVALUL REGAL DE OPERA “VIRGINIA ZEANI”. Organizat de Asociatia “Together on Top”, in parteneriat cu Asociatia “Hai la Sat”, Primaria din Targu Mures, Institutia Prefectului – Judetul Mures si Consiliul Judetean Mures, Festivalul Regal de Opera “Virginia Zeani” este o reverenta adusa Virginiei Zeani, una dintre marile soprane ale lumii, care s-a nascut in Transilvania. Evenimentul a devenit o importanta platforma de dialog pentru profesionistii scenei lirice internationale – artisti, agenti de casting, directori artistici sau directori generali ai marilor teatre europene – si, totodata, o prestigioasa oportunitate de afirmare pentru tinerii cantareti de opera, educati la cele mai inalte standarde la nivel mondial. Festivalul s-a nascut din dorinta de a omagia personalitatea coplesitoare a Virginiei Zeani, al carei parcurs artistic releva un sublim model de conduita, atat pe scena, cat si in lumea academica. Pentru 30 de ani ”prima donna assoluta” a marilor scene lirice ale lumii si pentru tot atata timp profesor emerit de muzica al Universitatii Indiana din Statele Unite, Virginia Zeani este un important reper al lumii culturale si unul dintre cele mai puternice simboluri nationale ale Romaniei. Pretios dar oferit de Romania patrimoniului cultural international, Virginia Zeani este o artista care, prin har si aleasa educatie, a castigat dragostea si admiratia lumii, fiind, pana acum, un garant al inaltelor valori si aspiratii si un ambasador al spiritului si al culturii romanesti in lume.

Festivalul Regal de Opera “Virginia Zeani”

https://virginiazeanifestival.com

Organizat de Asociatia “Together on Top”, Asociatia Culturala “Hai in sat”, in parteneriat cu TVR, Sabion, Institutia Prefectului – Judetul Mures, Consiliul Judetean Mures, Primaria din Targu Mures si Electrecord

Coproducatori: TVR, Radio Romania Muzical

Parteneri Media: AGERPRES, Radio Romania Cultural, Radio Romania International, Radio Mures, Uniunea Ziaristilor din Romania, Ziarul Metropolis, Modernism.ro, Radio Classic, Zile si Nopti, Cuvantul Liber, Spotmedia, Népújsag, Szabadsag, Cluj Today, Transylvania Today, Up News, BuzzNews, Via Cluj TV, Cluj Insider, Transversum Media Trade, Székelyhon, Krónika, Radio GaGa, Zi de Zi, Stirile Transilvaniei