Evenimente

Festivalul International de Teatru de la Sibiu anunta noua editie si programul Therme Forum Teatru si Arhitectura

Relatia dintre arte si cultura si mediul construit este simbiotica. Avand experienta evenimentelor Therme Forum de mare succes din 2018, 2019 si 2020, vom discuta cu lideri din domeniul artistic, designeri, artisti si arhitecti de talie mondiala despre schimbarile din lume, respectiv despre relatia dintre tendintele si presiunile care ne modeleaza mediul construit si interactiunile si impactul artelor si al culturii asupra vietilor noastre si asupra evolutiei artelor. Prin aceste dialoguri multilaterale, ne propunem sa inspiram si sa provocam participantii in vederea gasirii unor puncte de vedere alternative, tinand cont de tendintele si oportunitatile nou-aparute in lume in domeniul artelor, spectacolului si bunastarii.

Therme Forum se desfasoara intre 27 si 29 august, fiind difuzat pe www.sibfest.ro.

“Suntem in al patrulea an de cand organizam intalnirile Therme Forum. Reusim de fiecare data sa punem in dialog unii dintre cei mai mari arhitecti din lume, impreuna cu mari lideri din domeniul artelor spectacolului, directori de institutii, conducatori de structuri in zona productiei evenimentului cultural, ganditori si vizionari pe care foarte putine alte festivaluri din lume ii pot aduce sub semnul dialogului asa cum face Therme Forum. Suntem fericiti ca sprijinim robust si serios constructia acestui nou Centru care cuprinde noul Teatru si Centrul de Spectacole, Centrul de Congrese si Institutul de Cercetare. Studiul de prefezabilitate este in faza finala si aproape de marea provocare a competitiei de arhitectura si a proiectului tehnic. Sunt nume care impresioneaza orice scoala mare de arhitectura. Pe aceasta cale invitam toti studentii din zona studiilor de arhitectura sa vizioneze impreuna cu profesorii lor, aceste dialoguri unice la nivel mondial”, spune Constantin Chiriac, presedintele Festivalului International de Teatru de la Sibiu.

„In fiecare an, Therme Forum ii provoaca pe participanti la identificarea celor mai bune solutii arhitecturale, urbanistice si de management cultural. Pornim de la exemple din trecut si tinem cont de bune practici si tendinte din intreaga lume. In calitatea sa de mediator si promotor in lumea artelor si a culturii urbane contemporane, Therme Group s-a alaturat de la inceput acestui proiect cu relevanta nationala, utilizand legaturile, puntile, structurile si prieteniile pe care le-a creat in ultimii ani la nivel global prin angajamentul sau in domeniul
productiei culturale si prin parteneriatele strategice cu institutii de prestigiu precum British Council, Serpentine Gallery, Design Miami, Manchester International Festival sau FITS. Un proiect de o asemenea dimensiune si cu perspective atat de generoase pentru comunitate precum cel din Sibiu se aliniaza perfect cu filozofia brandului Therme Group pentru care cultura este o componenta esentiala a societatii. Prin platforme precum Therme Forum, Therme Group incurajeaza transferul de cunostinte necesar pentru a contura proiecte durabile, cu beneficii masurabile pentru viata comunitatii”, a declarat Elena Morariu, managerul programului Therme Forum.

Programul Therme Forum Teatru si Arhitectura din acest an

Sesiunea I – Rezilienta: Deschiderea Therme Forum 2021
27 august: 11:00 AM – 45 de minute
Speakeri: Tisa Ho – Executive Director Hong Kong Arts Festival; Tateo Nakajima – Arup
Intr-o conversatie cu Tateo Nakajima, Tisa Ho va dezvolta discursul pe marginea anului trecut si a felului in care pandemia globala a schimbat contextul si a adus noi provocari domeniului.

Sesiunea II – Orase-festival
27 august: 12:30 PM – 90 de minute
Speakeri: Smriti Rajgarhia – Director Serendipity Arts Foundation & Festival; Christopher Dupe – Associate Director, Cultural Assets at Diriyah Gate Development Authority; Cecilia Alemani – Director & Chief Curator High Line Art si Director Artistic al Bienalei de la Venetia (2022).
Moderator: Bree Trevena – Arup
Cum definim un oras-festival? Este mai mult de un oras care gazduieste un festival? Cum poate contribui acest context la identitatea unui oras? Ce alte beneficii poate aduce un festival unui oras? In aceasta sesiune, vom explora impactul unic al unui festival asupra unei comunitati si energia pe care o genereaza.

Sesiunea III – Explorarea viitorului, partea A: Expresia
28 august: 11:00 AM – 90 de minute
Speakeri: Dan Potra – designer de teatru; Simon Reveley, CEO Figment Productions;
Sarah Ellis – Director Of Digital Development Royal Shakespeare Company; Paola Prestini
Composer, Co-Fondator si Director Artistic National Sawdust
Moderator: Ed Elbourne – Arup
Cum se schimba expresia culturala odata cu tehnologia si mediile imersive. Ce trenduri si tendinte vor domina sectoarele noastre culturale pe viitor? Cum putem implica mai bine comunitatile inactive acum si ce putem invata din diferitele perspective dincolo de granite si bariere?

Sesiunea IV – Impactul asupra mediului si dezvoltarea sustenabila
28 august: 1 PM – 60 de minute
Speakeri: Charlotte Nors – Managing Director Singapore Repertory Theatre; Robert Read – CEO National Concert Hall Dublin
Moderator: Chris Mercer -Arup
Traim vremurile crizei climatice globale. Suntem, ca artisti si organizatii culturale, constienti de impactul nostru asupra mediului si cum putem sa il masuram?

Sesiunea V – Explorarea viitorului, partea B: Cladirea
28 august: 2:30 PM – 90 de minute
Speakeri: Joshua Ramus – Fondator REX; Kai-Uwe Bergmann – Partner BIG; Amanda Levete – Director AL_A
Moderator: Tateo Nakajima – Arup
Discutia completeaza sesiunea A si se concentreaza pe cum mediul construit este influentat de trendurile din domeniu, aspect care ar putea impacta semnificativ felul in care vedem si interactionam cu un spectacol, precum si rolul pe care il vor avea spatiile performative in orase.

Sesiunea VI – Misiune si guvernanta
29 august: 11:00 AM – 90 de minute
Speakeri: Svanhildur Konraðsdóttir – Director Harpa Concert Hall & Conference Centre Islanda; Yvonne Tham – CEO, Esplanade – Theatres on the Bay; John Alschuler – Chair of the Board HR&A
Moderator: Tateo Nakajima – Fellow
Misiunea, guvernanta si operatiunile au un efect tangibil asupra impactului si modului de interactiune dintre o institutie culturala si comunitatea sa. Varietatea stilurilor de guvernanta este direct legata de contextul legislativ si istoria culturala. Comunitati de-a lungul globului exploreaza noi modalitati de colaborare si modele operationale si de guvernanta.

Sesiunea VII – Cum reconstruim mai bine dupa Covid
29 august: 1 PM – 60 de minute
Speakeri: Anthony Sargent – International Cultural Advisor; Tateo Nakajima – Arup

Pandemia Covid-19 a adus schimbari puternice la nivel global si a impactat enorm sectorul artelor si culturii. Neconcordante fundamentale in structurarea si operatiunile industriei au fost scoase la suprafata. Accesul restrictionat la experientele culturale live a crescut apetitul pentru reintoarcerea la evenimentele de dinainte. Cum pot crea institutiile ecosisteme mai durabile in fata schimbarilor viitoare? Pe masura ce ne intoarcem la viata de dinainte de Covid-19, avem oportunitatea de a dezvolta organizatii reziliente.

Partenerii proiectului: Teatrul National “Radu Stanca” Sibiu, Arup, Therme Group.

Therme Forum: Teatru si Arhitectura este o structura asociata festivalului, dedicata modului in care proiectarea arhitecturala, programarea, tehnologia si evolutia comunitatilor vor forma teatrele si experienta participativa a viitorului. Evenimentul se traduce prin o serie de conversatii cu arhitecti, designeri, artisti si manageri culturali de talie mondiala, despre teatru si valoarea investitiilor ample, cu viziune, in cultura. Therme Forum inspira si provoaca participantii printr-o examinare a exemplelor istorice, a perspectivelor, a celor mai bune practici si a tendintelor din intreaga lume. Prin dialogurile variate, participantii la eveniment examineaza legatura dintre artele spectacolului si cladirile acestora si modul in care aceasta relatie modeleaza si influenteaza comunitatea, din punctul de vedere al durabilitatii financiare si sociale, precum si al evolutiei artei performative.

 

INSTITUȚII:

 

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu este organizat sub ÎNALTUL PATRONAJ AL PREȘEDINTELUI ROMÂNIEI, de:

TEATRUL NAȚIONAL RADU STANCA SIBIU

PRIMĂRIA MUNICIPIULUI SIBIU

CONSILIUL LOCAL SIBIU

Eveniment realizat cu sprijinul:

GUVERNULUI ROMÂNIEI
MINISTERULUI CULTURII
MINISTERULUI EDUCAȚIEI

UNIVERSITĂȚII LUCIAN BLAGA SIBIU

Co-organizatori:

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN

Acţiune cofinanţată de Consiliul Judeţean Sibiu:

CONSILIUL JUDEȚEAN SIBIU

Co- Producători:

SOCIETATEA ROMÂNĂ DE TELEVIZIUNE

SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE

Parteneri Strategici:

AMBASADA FRANȚEI

INSTITUTUL FRANCEZ

AMBASADA JAPONIEI

EU–JAPAN FEST JAPAN COMMITTEE

AMBASADA SUA

AMBASADA MARII BRITANII

BRITISH COUNCIL

AMBASADA ISRAELULUI

AMBASADA REPUBLICII FEDERALE GERMANIA

INSTITUTUL GOETHE

CONSULATUL GERMANIEI LA SIBIU

AMBASADA ELVEȚIEI

SWISS SPONSORS’ FUND

PRO HELVETIA

AMBASADA REPUBLICII POPULARE CHINEZE

MINISTERUL CULTURII CHINA

AMBASADA BELGIEI

WALLONIE – BRUXELLES INTERNATIONAL

AMBASADA SPANIEI

INSTITUTUL CERVANTES

ACTION CULTURAL ESPANOLA

AMBASADA REPUBLICII POLONE

INSTITUTUL POLONEZ

AMBASADA AUSTRIEI BUCUREȘTI

FORUMUL CULTURAL AUSTRIAC

FILARMONICA DE STAT SIBIU

COMPLEXUL NAȚIONAL MUZEAL ASTRA

UNITER

COMPANII

 

Parteneri Oficiali:

UNICREDIT BANK

DEDEMAN

BRD – GROUPE SOCIÉTÉ GÉNÉRALE

Partener Special:

JTI

 

Parteneri Principali:

LIDL

 

Partener de Tradiție:

RAIFFEISEN BANK

 

Partener al Therme Forum:

THERME BUCUREȘTI

Partener al Sezonului de Stradă:

BANCA TRANSILVANIA

Partener de mobilitate:

AUTOKLASS

 

Partener pentru sănătate:

MEDLIFE

DENT ESTET

CLINICA POLISANO

Parteneri:

GOOGLE ARTS&CULTURE

LENOVO

GLS

VACCIN.LIVE

Partener al Bursei de Spectacole

 și al Programului de Voluntariat:

ALPHA BANK

Berea Oficială a Festivalului:

URSUS

Vinurile Oficiale ale Festivalului:

CRAMA OPRIȘOR

 

SPONSORI:

AQUA CARPATICA

KEEP CALLING

CEC BANK

HEIDI CHOCOLATE

TULIPA FLOWER SHOP

CASA DENTE

ROMFILATELIA

RONDOCARTON

LIME

HAMA

PARTENERI MEDIA:

TV5 MONDE

RFI

EURONEWS

DEUTSCHE WELLE

DIGI24

PROPAGARTA

ZIARUL METROPOLIS

B365.RO

RADIO GUERRILLA

URBAN.RO

ELLE

AGERPRES

DCNEWS

ROMÂNIA POZITIVĂ

LIBERTATEA

REVISTA BIZ

MUNTEANU

ZILE SI NOPTI

CAPITAL CULTURAL

TURNUL SFATULUI

TRIBUNA

SIBIU 100%

ȘTIRI DE SIBIU

ORA DE SIBIU

SIBIUL ÎN IMAGINI

GOODTIME

STAR SIBIAN

 MESAGERUL DE SIBIU

 STRADA CETĂȚII

MONITORUL DE CLUJ

SIBIU CITY APP

MEDIATRUST – PARTENER DE MONITORIZARE