Teatru si Film

Doua premiere pe scena TNRS in luna martie: „Jocul de-a vacanta” si „Toate operele lui Moliere”

Doua premiere pe scena TNRS in luna martie: „Jocul de-a vacanta” si „Toate operele lui Moliere”

Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) prezinta in luna martie doua premiere: „Jocul de-a vacanta”, de Mihail Sebastian, regia Florin Cosulet, si „Toate operele lui Moliere”, de Vincent Caire, regia Daniel Plier.
Biletele sunt deja disponibile online, pe www.tnrs.ro, si la Agentia Teatrala din Sibiu, str. Nicolae Balcescu nr. 17.

Omagiu lui Moliere

Spectacolul „Toate operele lui Moliere”, de Vincent Caire, regia Daniel Plier, cu Johanna Adam, Gyan Ros Zimmermann, Daniel Plier, va avea premiera in 21 martie, la ora 19:00, la Sala Studio.
„La 350 de ani de la moartea unuia dintre cei mai emblematici dramaturgi ai lumii, Teatrul National Radu Stanca Sibiu aduce un elogiu lui Molière, printr-un spectacol care esentializeaza opera marelui scriitor. Comemorarea artistilor care au schimbat decisiv destinul teatrului de pretutindeni este o datorie fata de insasi vocatia noastra de a darui publicului frumusete. Molière este poate cel mai important dramaturg care ne-a invatat ca rasul este o arma ce ne ajuta sa combatem raul social, pentru a fi mai prezenti si mai implicati in viata cotidiana. Tocmai de aceea, spectacolul creat de Daniel Plier este darul pe care teatrul sibian il ofera in acest an spectatorilor sai, cu scopul de a-i face sa redescopere savoarea si incisivitatea nemuritoare a unui scriitor care va dainui vesnic in canonul dramaturgiei universale”, a declarat Constantin Chiriac, directorul general al TNRS si presedintele Festivalului International de Teatru de la Sibiu.

O comedie romantica inspirata din realitate

Spectacolul „Jocul de-a vacanta”, de Mihail Sebastian, regia Florin Cosulet, cu Ada Bicfalvi, David Cristian, Cendana Trifan, Stefan Chelimandra, Mihai Coman, Codruta Vasiu, Florin Cosulet va avea avanpremiera si premiera in 18, respectiv 19 martie, ora 17:00, la Sala Mare a TNRS.
„Cine sunt eu? Cine esti tu?…
O comedie romantica, inspirata dintr-o intamplare reala, o poveste de dragoste, plina de realitati imediate, accesate insa abia dupa ce unul dintre personaje decide sa taie orice legatura de comunicare cu exteriorul – telefonul, ziarul, radioul, autobuzul. Acest personaj ascunde, cu alte cuvinte, identitatea pensiunii unde sunt cazati cei cativa turisti, determinand astfel o izolare greu acceptata la inceput de catre cei implicati. Insa aceasta claustrare fortata obliga participantii la o constientizare a clipei, a prezentului, a prezentei reale a celuilalt, nascand relationari lipsite de sabloane, de ascunzisuri, de comportamente duale caracteristice unei vieti sociale obisnuite cu disimularea. Dar, mai ales, deschide intr-un mod aproape tainic o introspectie irealizabila in conditii sociale „normale”, determinand un plonjeu spectaculos in adancimile sentimentale, o incursiune inedita prin cotloanele umanului, scotand la iveala, fiecarui actant, nevoia de a-si manifesta plenar sentimentele, defiland astfel cu sufletul la vedere, firesc, precum purtatul unei legaturi de chei.
Cine sunt eu? Cine esti tu?… intrebari de baza in exercitiul sinceritatii, esentiale in demersul atat de incercat al ramanerii, cel putin, in proximitatea umanului”, spune regizorul Florin Cosulet.

INFORMATII SUPLIMENTARE DESPRE SPECTACOLE

Jocul de-a vacanta
De Mihail Sebastian
Regia: Florin Cosulet
Costume: Cendana Trifan
Manager proiect: Luminita Birsan
Cu: Ada Bicfalvi, David Cristian, Cendana Trifan, Stefan Chelimandra, Mihai Coman, Codruta Vasiu, Florin Cosulet

Intr-o statiune de munte, departe de mersul nebunesc al vietii de oras, mai multi oameni incearca sa se bucure de concediu. Insa lucrurile par sa nu fie pe placul lui Stefan – un tanar morocanos si arogant care isi saboteaza constant vecinii. Corina este singura dispusa sa-l infrunte, fara sa-si dea seama insa ca atat ea, cat si ceilalti membri ai acestei comunitati sunt pe cale sa descopere un nou mod de a privi viata. Jocul de-a vacanta este pe cale sa inceapa.
Cu umor si tandrete, Mihail Sebastian ne ofera prin aceasta piesa intrata in repertoriul clasic al dramaturgiei romanesti nu doar o meditatie emotionanta pe marginea iubirii, ci si un elogiu adus frumusetii de zi cu zi pe care tindem sa o ignoram in mecanismul haotic al vietii cotidiene.

Toate operele lui Moliere
De: Vincent Caire
Regia: Daniel Plier
Scenografia: Alin Gavrila
Traducerea in limba germana: Daniel Plier
Traducerea in limba romana: Diana Nechit
Cu: Johanna Adam, Gyan Ros Zimmermann, Daniel Plier

Trei actori vor sa joace Moliere, dar nu stiu ce sa alega; „Bolnavul inchipuit” sau mai degraba „Tartuffe” sau poate o farsa, ”Avarul” este si el minunat, sau „Don Juan”? Hermine, Boniface si Jean-Baptiste rezolva problema intr-un mod original si joaca pur si simplu totul intr-o piesa care contine cel putin o replica din toate cele 33 de piese ale lui Moliere si care, in acelasi timp, spune o singura poveste continua: se creeaza astfel o antologie, un mozaic al celor mai bune scene ale dramaturgului; tatal autoritar vrea sa impiedice nunta indragostitilor in favoarea intrigantului, dar servitoarea isteata zadarniceste planul; o piesa noua, jucata in ritmul alert al comediei.
O piesa pentru a cunoaste si a redescoperi opera lui Moliere; nou-venitii se pot bucura sa il descopere pe cel care este probabil cel mai mare dramaturg francez, iar cunoscatorii se pot bucura de o vanatoare de comori prin opera sa si pot incerca sa clasifice corect scenele.