Home » Dragoste in vremea (R)Evolutiei digitale premiera la Teatrul EXCELSIOR
Teatru si Film

Dragoste in vremea (R)Evolutiei digitale premiera la Teatrul EXCELSIOR

Teatrul Excelsior anunta premiera spectacolului-manifest (R)Evolutie. Ghid de supravietuire in secolul XXI de Yael Ronen si Dimitrij Schaad, traducerea Mircea Sorin Rusu, in regia lui Radu Nica, unul dintre numele de referinta ale scenei romanesti, multiplu nominalizat la Premiile UNITER si castigator in 2005 al Premiului de debut pentru spectacolul „Nora“, realizat la Teatrul National „Radu Stanca” din Sibiu.
Primele doua reprezentatii vor avea loc sambata, 18 noiembrie, si duminica, 19 noiembrie 2023, de la ora 19:00, la Sala „Ion Lucian” a teatrului (Strada Academiei Nr. 28). 
Pentru prima sa colaborare cu Teatrul Excelsior, Radu Nica a ales o piesa scrisa de doi artisti extrem de relevanti pentru scena teatrala contemporana (amandoi parte din echipa prestigiosului Teatru Maxim Gorki din Berlin) si inspirata de Yuval Noah Harari, unul dintre cei mai importanti istorici si ganditori ai momentului. Piesa propune o incursiune intr-un viitor nu foarte indepartat, care redefineste limitele umanitatii, intimitatii si eticii (sociale si digitale). 
In viziunea lui Radu Nica, (R)Evolutie este spectacol dinamic si fascinant vizual, construit intr-o cheie absurda, cu umor inteligent, ironie, dar si cu multa empatie pentru vulnerabilitatea unor oameni in cautarea sensului vietii, dincolo de tirania ecranelor si a procesoarelor. O montare care ne face atenti la promisiunile revolutiei tehnologice, dar mai ales la modul in care aceasta ne influenteaza viata de zi cu zi – relatiile, alegerile, atitudinile sociale, felul in care comunicam si in care ne conectam, real sau virtual, unii cu altii. 
Prin intermediul mai multor secvente spectaculoase, in care actorii-perfomeri ai Teatrului Excelsior testeaza cu umor diferite mijloace de expresie artistica, jucandu-se inclusiv cu propriile limite in raport cu tehnologia, (R)Evolutie exploreaza care ar putea fi ultima frontiera pentru homo digitalis. Ce se intampla atunci cand viata nu ne mai ofera surprize, cand devenim colectii de date, usor de prelucrat si de interpretat de un algoritm, care genereaza raspunsuri automate? Un viitor deloc improbabil, in care utopica este doar incertitudinea si in care liberul arbitru pare ca nu ne mai apartine.
Din distributia spectacolului fac parte actorii:  Mircea Alexandru Baluta, Alex Calin, Oana Predescu, Andreea Hristu, Alex Popa si Matei Arvunescu, iar echipa artistica este completata de Theodor Cristian Niculae (scenografie), Florin Fieroiu (miscare scenica), Andrei Cozlac (video design), Traian Marin (lighting design) si Adrian Piciorea (muzica & sound design), producator al spectacolului fiind Camelia Moroianu.
Revolutia digitala, care ar trebui sa ne usureze vietile, ne pune si in fata unor intrebari si dificultati existentiale nemaiintalnite in intreaga istorie a umanitatii: cum facem fata unei vieti in care omul devine usor inlocuibil de algoritmi? Ce dileme etice vor aparea in epoca designului genetic? 
Pornind de la un exercitiu de imaginatie despre teatrul viitorului si avand plasata actiunea intr-un viitor relativ apropiat (anul 2040), dar care arata foarte diferit de realitatea de azi, piesa trateaza in cheie comica problemele amintite mai sus imaginand acestor intrebari posibile scenarii duse adesea pana la absurd. Nu cumva dorinta de cunoastere, dezideratul si una dintre nevoile supreme ale umanitatii, e chiar cea care ascunde morbul autodistrugerii lui homo sapiens?
Radu Nica, regizorul spectacolului
(R)Evolutie. Ghid de supravietuire in secolul XXI de Yael Ronen si Dimitrij, text inspirat de Yuval Noah Harari, este un spectacol prezentat printr-un acord special cu henschel SCHAUSPIEL Theaterverlag Berlin GmbH, Berlin, Germania.
Despre autori:
Yael Ronen
Angajata ca regizor la Teatrul Maxim Gorki din Berlin, unde face parte si din consiliul artistic, Yael Ronen s-a nascut la Ierusalim in 1976. Spectacolele ei, extrem de apreciate la nivel mondial inclusiv prin Premiul european pentru „Noi realitati teatrale“, abordeaza in principal conflicte istorice sau sociale profunde, dar si teorii ale conspiratiei, ca in recentul Operation Mindfuck – Based on a True Story, But Not Really. Hakoah Wien, de la Schauspielhaus Graz, ce a primit Premiul Nestroy pentru teatru, in 2013, in Austria.
Montata de Yael Roen in premiera mondiala, la Gorki, adaptarea dupa romanul Olgai Grjasnowa – All Russians Love Birch Trees. Common Ground, este o meditatie asupra urmarilor razboiului din fosta Iugoslavie. Spectacolul a fost invitat la Festivalul Theatertreffen din Berlin si a obtinut premiul publicului la Mülheimer Theatertage. Din selectia Theatertreffen au facut parte si cele mai noi productii ale ei de la Teatrul Maxim Gorki – Erotic Crisis, Das Kohlhaas-Prinzip si The Situation, despre situatia din Orientul Mijlociu – declarat spectacolul anului in 2016. In 2017, a regizat Winterreise, cu trupa de la nou infiintatul Exil Ensemble de la Gorki. Montarile ei recente includ Roma Armee (care s-a jucat si la Bucuresti), A Walk On The Dark Side, Yes But No, Third Generation – Next Generation si Blood Moon Blues.
Dimitrij Schaad
Nascut in Kazahstan, in 1985, Dimitrij Schaad a studiat actoria in perioada 2005–2009 la Academia Bavareza de Teatru „August Everding“ si la Academia de Teatru din Sankt Petersburg. In perioada 2010–2013 a facut parte din trupa Teatrului Bochum. A colaborat cu regizori precum Roger Vontobel, Sebastian Nübling, Jan Klata si Jan Neumann. In 2011 a obtinut „Bochum Theater Prize“  si a fost declarat „Cel mai bun tanar actor“ la Festivalul NRW Theatertreffen, iar in 2014 criticii de la „Theater heute“ l-au desemnat, in sectiunea dedicata tinerei generatii de creatori, „Actorul anului“. Din 2013 pana in 2019, a facut parte din trupa Teatrului Gorki, unde a jucat in spectacole precum All Russians Love Birch Trees, The Kohlhaas Principle, The Situation si Denial, toate in regia lui Yael Ronen, si a avut rolul principal in adaptarea lui Hakan Savas Mican dupa Fallada – Little Man – What Now? De asemenea, a avut un rol important si in Get Deutsch Or Die Tryin’ de Necati Öziri, in regia lui Sebastian Nübling.
Impreuna cu Yael Ronen a scris piesa Operation Mindfuck – Based on a True Story, But Not Really.
(R)Evolutie. Ghid de supravietuire in secolul XXI
de Yael Ronen si Dimitrij Schaad
text inspirat de Yuval Noah Hararid
Traducere: Mircea Sorin Rusu
Regie: Radu Nica
Scenografie: Theodor Cristian Niculae
Miscare scenica: Florin Fieroiu
Video design: Andrei Cozlac
Lighting design: Traian Marin
Muzica si sound design:  Adrian Piciorea
Producator: Camelia Moroianu
Distributie:
Richard “Ricky” Martin – Mircea Alexandru Baluta
Dr. Stefan Frank – Alex Calin
Tatjana – Oana Predescu
Lana – Andreea Hristu
René – Alex Popa
Alecto – Matei Arvunescu
Durata spectacolului: 1h 50 min (fara pauza)
Recomandare: 14+
Spectacolul contine efecte speciale sonore si vizuale ce pot afecta persoanele cu fotosenzitivitate si sensibilitate cardiaca.
Cand: 18, 19 noiembrie 2023; 12, 13 decembrie 2023; reprezentatiile incep la ora 19:00
Biletele se pot achizitiona online, direct din site-ul teatrului – www.teatrul-excelsior.ro si din platforma de ticketing www.bilet.ro cat si in format fizic, de la casa de bilete a teatrului.
Pentru grupurile organizate de elevi, rezervarile se pot face la adresa de e-mail organizare@teatrul-excelsior.ro.
https://artpres.ro/wp-content/uploads/2023/11/REvolutie.-Ghid-de-supravietuire-in-secolul-XXI.-PREMIERA.-regia-Radu-Nica.-TEATRUL-EXCELSIOR.-foto-Mihai-Marin-2-web.jpg