Home » Ia din tabloul lui Matisse prinde viata in ultimul episod „Port Valoare si Splendoare”
Comunicate

Ia din tabloul lui Matisse prinde viata in ultimul episod „Port Valoare si Splendoare”

Camasa care „coase culturile-ntre ele” ne aminteste de vremurile in care miracolele se intamplau pentru ca oamenii credeau in ele. Iuliana Tudor ne conduce prin povestea iei, in episodul cinci al primei productii documentare despre camasa romaneasca, pe 27 decembrie, de la 16:00, la TVR 1.

Inceput in zi de mare sarbatoare pentru romani, pe 1 Decembrie, documentarul „Port Valoare si Splendoare” ajunge la ultimul episod in perioada Craciunului, cand traditiile si intreaga mostenire culturala se manifesta, poate, mai mult ca oricand. Aflam cum se incheie povestea camasii traditionale romanesti impreuna cu Iuliana Tudor, in episodul al cincilea al seriei, difuzat duminica, 27 decembrie, de la 16:00, la TVR 1.
De-a lungul celor patru episoade parcurse pana acum, ne-am intarit credinta ca trecutul face parte din fiinta noastra, ca purtam in ADN sufletul acestui popor, din cele mai vechi timpuri. Erau „vremuri in care miracolele se intamplau pentru ca oamenii credeau in ele. Vremuri in care cutumele erau respectate pentru ca oamenii faceau diferenta intre ce se cade si ce se cuvine, intre datorie si merit. Nostalgia dupa camasa traditionala e nostalgia dupa acele valori si dupa acele splendori”, ne spune Camelia Robe, cea care semneaza scenariul si regia productiei.
Strabunicile noastre semanau, secerau, teseau, coseau inul cu mainile lor. Faceau in luni de zile ceea ce produc acum masinariile in cateva ore. „De aceea ne permitem azi sa fim atat de risipitori. Tot acest progres tehnologic ne-a instrainat de natura si de valorile ei. Haine de serie, suflete de serie”, sintetizeaza Iuliana Tudor, ghidul nostru prin istoria iei, unul dintre simbolurile acestui neam. In vechime nu se pierdea nici un petecut de panza. Acum se arunca un camion de haine la fiecare doua secunde. Iar cuvantul taran a devenit vorba de ocara pentru cel considerat zgarcit si invechit.
Povestea iei romanesti se incheie acolo unde a inceput: intr-un mic atelier din Bucuresti, acolo unde mainile dibace ale Ioanei Corduneanu si ale echipei ei cos lumile intre ele. In atelierul Semne cusute, ia care l-a inspirat pe Matisse in tabloul „La Blouse Roumaine” e acum finisata si probata. Ea leaga spiritul grupului care a cusut-o de spiritul pictorului favorit al natiunii franceze. Oglindeste frumusetea acestui continent. E vesmantul de sarbatoare al Europei.
„Camasa aceasta coase culturile-ntre ele. Nu va ajunge niciodata in camionul de haine aruncat undeva, oriunde pe planeta. Dimpotriva, va duce peste secole marturia acestui loc, acestor suflete”, isi incheie Iuliana Tudor calatoria in universul fascinant al sufletului romanesc.
Prima productie documentara despre ia romaneasca, seria in cinci episoade „Port Valoare si Splendoare”, ce poarta semnatura Iulianei Tudor, ca prezentator si producator, respectiv a Cameliei Robe, ca scenarist si regizor, isi propune sa exprime spiritul acestei tari, prin bogatia si semnificatia ritualurilor continute in intreg procesul de realizare a iei.

Filmul „Port Valoare si Splendoare” este o co-productie Creart – Centrul de Creatie, Arta si Traditie, institutie publica aflata in subordinea Primariei Municipiului Bucuresti si Premium Agency, in parteneriat cu Televiziunea Romana.