De Ziua Unirii, a unitatii si a unicitatii romanilor, sarbatorim impreuna. Parada de la Arcul de Triumf, documentar in premiera, o gala cu romani pentru romani, spectacol in direct de la Sibiu, concerte extraordinare, editii speciale ale Stirilor TVR si ale emisiunilor consacrate, precum si filme istorice nemuritoare vedem pe toate posturile TVR.
Parada de la Arcul de Triumf, in direct la TVR 1 si TVR INFO. Televiziunea Romana este partener oficial al transmisiunilor de 1 Decembrie
De 1 Decembrie, la TVR 1 si TVR INFO spunem „Bine, Romania!”, in campania care ne arata cum noi, romanii, reusim sa transformam Romania in bine. Despre cum si ce am facut bine pana acum, in si pentru Romania, aflam din reportajele si dezbaterile din studioul
Stirilor TVR cu romanii din tara si cu cei din afara ei. Cu aceia dintre noi despre care vorbesc lucrurile frumoase si faptele bune.
Piata Arcul de Triumf va gazdui si in acest an parada militara ce are loc cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei. In direct de la ora 10.00, la TVR 1 si TVR INFO (si inregistrat, de la 21.00, la TVR 3), Adelin Petrisor si col. Constantin Spinu, de 12 ani partenerul de microfon al jurnalistului TVR in transmisiunile de 1 Decembrie, vor comenta Ceremonia de la Arcul de Triumf. Ca in fiecare an, Televiziunea Romana este “official broadcaster” al evenimentului si ofera semnal tuturor posturilor de televiziune pentru preluarea imaginilor de la Arcul de Triumf din Capitala.
Doua care de televiziune, trei unitati DSNG si peste 150 de profesionisti ai TVR vor asigura transmisiunile in direct atat de la parada militara desfasurata la Bucuresti, cat si de la cea din Alba Iulia. Reporterul Stirilor TVR, Vlad Ungar si Carina Muller, colega sa de la TVR Moldova, ne vor fi alaturi in transmisiunea de la Alba Iulia, in direct la TVR INFO, de la ora 14.30.
Peste 1.500 de militari si specialisti din Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Telecomunicatii Speciale si Administratia Nationala a Penitenciarelor, precum si aproximativ 120 de mijloace tehnice, dintre care 40 de aeronave, vor participa la Parada militara organizata la Bucuresti.
Vor mai defila si aproximativ 150 de militari straini, din cadrul unor detasamente din Belgia, Franta, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Portugalia, Statele Unite ale Americii si Tarile de Jos, precum si militari reprezentand tarile aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul Romaniei si mijloace tehnice, inclusiv aeronave de lupta din Canada, Italia, Spania si Statele Unite ale Americii.
***
Daca vreti sa stiti ce inseamna 1 Decembrie pentru cei mai mici telespectatori, ce intrebari au si cu ce raspunsuri ne surprind cand sunt intrebati despre unire, Romania etc., urmariti la TVR 1, editie speciala „Copiii spun…”, cu Virgil Iantu si invitatii sai cu totul speciali, copiii. De la ora 9.00, la TVR 1, respectiv de la 17.30, la TVRi.
***
O lectie de istorie ne ofera documentarul „Ultimul zbor peste granita”, difuzat in premiera la TVR 1 tot pe 1 Decembrie, de la ora 12.00. Un moment important din istoria Romaniei, dar aproape necunoscut publicului larg este subiectul filmului eveniment realizat de Alexandru Munteanu special pentru aceasta zi. In zilele premergatoare datei de 1 Decembrie 1918, comunicarea dintre liderii transilvaneni si guvernul roman aflat in exil, la Iasi, era esentiala. Era necesar ca importante mesaje sa fie transmise peste granita. Consiliul National Roman de la Arad a luat decizia trimiterii acestor mesaje catre guvernul Romaniei la Iasi. Raspunsul Regelui Ferdinand si al Consiliului de ministri condus de I.C. Bratianu a venit printr-un zbor plin de peripetii, efectuat de la Bacau la Blaj peste linia frontului, cu avionul Farman 40. Telespectatorii TVR International pot vedea documentarul in aceeasi zi, de la 13.00, iar la TVR Moldova este programat tot pe 1 Decembrie, de la 23.20.
Vocile folclorului romanesc se unesc la Sibiu, in spectacolul „Noi suntem romani!”. Prezinta Iuliana Tudor
De la 14.30, spunem intr-un glas „Noi suntem romani!”, alaturi de Iuliana Tudor si artisti din toate zonele tarii, de Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”, Ansamblul Folcloric „Ceata Junilor” si Orchestra „Lautarii” din Chisinau, dirijata de maestrul Nicolae Botgros, aflati in Sala Transilvania din Sibiu. Spectacolul folcloric de traditie, mult asteptat de publicul sibian si de romanii din lumea intreaga, este transmis in direct la TVR 1, precum si la TVR Moldova si TVRi.
Vor intona Imnul „Desteapta-te, romane!” si vor spune, prin cantecele lor, „La multi ani, Romania!”, vedete ale scenei muzicii populare romanesti: Nicolae Furdui Iancu, Irina Loghin, Gheorghe Turda, Aneta Stan, Mioara Velicu, Nicoleta Voica, Constantin Enceanu, Mariana Anghel, Cristian Fodor, Ovidiu Homorodean, Tudor Furdui Iancu, Adriana Anghel, Traian Stoita, Sinziana Stefan, Bogdan Firu, Georgiana Necsa, Iulia Mihai, Razvan Nastasescu, Ioana Stefan, Geanina Gavrila, Cosmin Birlan, Paula Medrea, Daria Gadea, Ina Chiriac, Oana Tomoiaga, Alina Pinca, Ilie Medrea, Alina Bica si Adrian Neamtu.
„Ora Unirii”: cu romani, pentru romani
De la 19.10, la TVR 1, sub genericul „Ora Unirii”, urmarim o editie speciala, moderata de istoricul Adrian Cioroianu, care ii are alaturi pe Calin Stegerean, directorul Muzeului National de Arta si Paula Popoiu, directorul Muzeului National al Satului. Un dialog despre istoria, cultura si traditiile romanilor. Emisiunea se vede simultan si la TVR International, iar de la ora 20.00, la TVR Moldova.
„Ora Unirii” continua la TVR 1 dupa „Telejurnal”, de la 21.00, cu o gala eveniment, in direct, prezentata de Irina Pacurariu si Toni Grecu, ce aduce in fata telespectatorilor figuri emblematice ale Televiziunii Romane, alaturi de invitati speciali, romani care dovedesc, prin ceea ce fac zi de zi, ca sunt exemple pentru comunitate si tara.
Marina Constantinescu, Alina Amza, Iuliana Tudor, Eda Marcus, Teodora Dragoi, Cristian Tabara, Virgil Iantu, Adelin Petrisor, Mihai Radulescu si Doru Ionescu introduc in scena, pe rand, personalitati precum interpreta Margareta Paslaru, Lacramioara Pop, pastratoarea cantecului cu doba taraneasca, Constantin Chiriac, fondatorul si directorul Festivalului National de Teatru de la Sibiu, Bogdan Varvoreanu, nepotul Elisabetei Rizea – exemplu de rezistenta impotriva comunismului, tanarul sucevean George Gaitan, castigator al mai multor editii „Castiga Romania!”, comandorul Catalin Miclos, primul pilot si primul instructor roman de F16, Ayako Funatsu, japoneza care si-a gasit fericirea printre romani, muzicianul Mircea Florian si altii.
Zoli Toth Project si Cobzality vor imbogati, prin momente muzicale spectaculoase, gala de joi seara, transmisa in direct, de la ora 21.00, la TVR 1. Pentru romanii din afara granitelor, „Ora Unirii” este transmisa simultan si la TVR Moldova si TVR International.
De altfel, sub genericul „Ora Unirii”, telespectatorii pot urmari, pe toate posturile TVR, incepand de duminica, 27 noiembrie, o serie de materiale video dedicate Zilei Nationale a Romaniei, cu si despre romani care fac dovada valorii lor in tarile in care traiesc acum, cunoscuti si respectati de comunitatile din care fac parte.
Concert extraordinar Fuego si retete traditionale, la TVR 2
In zile de sarbatoare, TVR 2 a pregatit programe pe gustul intregii familii. Pe 30 noiembrie, aniversam, „In direct cu viata”, artistii care poarta numele Sfantului Andrei, apostolul ocrotitor al Romaniei si ascultam „Rapsodia Romana” intr-un concert special de la Schönbrunn, iar pe 1 Decembrie, Paul Surugiu-Fuego ne invita la „Concertul extraordinar pop-simfonic”, difuzat in premiera la televizor. Nu lipsesc retetele culinare din toate zonele tarii, iar dramele istorice vor face serile de iarna mai intense. Telespectatorii TVR 2 vor putea urmari si filme istorice care amintesc de sacrificiile si luptele purtate de eroii acestui neam.
De Ziua Nationala, de la ora 7.00, TVR 2 difuzeaza documentarul „Cum s-a facut 1 Decembrie?”, realizat de Ruxandra Tuchel, o lectie de istorie despre contextul international de la finalul Primului Razboi Mondial, care a facut posibila Romania Mare (la TVRi si TVR Moldova, de la ora 12.00).
Cei mai mici telespectatori sunt invitati, la ora 10.00, la filmul de aventuri, fantasy „Mica sirena” (THE LITTLE MERMAID – SUA, 2018), in regia lui Chris Bouchard, cu Shirley MacLaine.
De la 13.30, avem „Concert extraordinar pop-simfonic Paul Surugiu-Fuego”. La evenimentul de la Sala Palatului, Paul Surugiu-Fuego este acompaniat de Orchestra Metropolitana Bucuresti si Corul Accoustic, ambele dirijate de maestrul Daniel Jinga. Printre invitati se numara maestrul Eugen Doga, soprana Elena Mosuc, maestrul Jolt Kerestely si artistul Gheorghe Turda.
Editie speciala „Romania… in bucate”, de la ora 16.00. Cei sase moderatori ai studiourilor teritoriale si de la TVR Moldova se intalnesc la Sighisoara pentru a se intrece pregatind cate o reteta draga romanilor: Timisoara – „Ciorba de bolovan”, o specialitate banateana, Craiova – „Ciorba de reveneala”, Targul Mures – „Fasole cu ciolan”, Iasi – „Coltunasi”, Cluj-Napoca – „Mancare de praz cu masline”, Republica Moldova – „Tochitura de pui cu mamaliguta”. Amfitrionul intalnirii, Bogdan Stanescu, va fi liantul intre studiourile teritoriale si va incerca sa afle secretul bucatariilor locale („Romania… in bucate” poate fi urmarita de la ora 16.40 si pe TVR International).
Cea mai impresionanta productie istorica din cinematografia romaneasca
Miercuri, joi si vineri, de la ora 19.00, doua filme artistice semnate de regizorul Sergiu Nicolaescu, cu marele actor Amza Pellea in rolul principal – „Mihai Viteazul” (Romania, 1971) si „Nemuritorii” (Romania, 1974) – ne poarta in timp spre luptele descrise in manualele de istorie. Considerat a fi cea mai impresionanta productie istorica din cinematografia romaneasca, filmul in doua parti „Mihai Viteazul” – partea I, „Calugareni” si partea a II-a, „Unirea”, difuzate miercuri si joi – evoca principalele momente ale domniei lui Mihai Viteazul: negocierea tronului cu Sultanul, la Constantinopol; refuzul de a plati tribut; incoronarea de la Alba Iulia; batalia de la Miraslau; tradarea generalului Basta; refugierea la Praga; batalia de la Goraslau; uciderea domnitorului.
Actiunea fimului „Nemuritorii” (programat pe 2 decembrie, ora 19.00) are loc dupa zece ani de la uciderea lui Mihai Viteazul, cand un grup de viteji din fosta lui oaste, rataciti prin diferite orase ale Europei, hotarasc sa se indrepte spre patria lor, avand cu ei o lada si steagul celor trei tari romanesti unite, Moldova, Tara Romaneasca si Transilvania.
De 1 Decembrie, cunoastem „Romania lui Lese”, la TVR 3
Postul care ne tine zilnic conectati la toate realitatile din tara, TVR 3 imbraca, de asemenea, straie de sarbatoare cu ocazia zilei tuturor romanilor.
Cum arata „Romania lui Lese”? Este o Romanie a oamenilor profunzi, constienti, hotarati, curajosi. Este o Romaniei a tinerilor care isi cauta rostul conectandu-se cu lumea lui, o lume in care gasesc statornicie, randuiala, adevar. O lume autentica, vie, fabuloasa. O descoperim pe 1 Decembrie, de la ora 10.00 (partea I), respectiv 14.00 (partea a II-a), la TVR 3.
„Acum, cand acel patriotism profund, intim, care a dat nastere cantecelor istorice, a fost invins de avantul de tribuna, voi aduce in atentia telespectatorilor cantece care ne-au imbarbatat de-a lungul istoriei, scrisori de pe front si din prizonierat, hori. Sunt cantece care ne-au tinut laolalta, ne-au pastrat onoarea si demnitatea”, spune Grigore Lese. Invitati: Grupul de barbati din Libotin, Maramures.
De la 13.05, primim „Lumina din Lumina”, in direct de la Catedrala Greco-Catolica Sfanta Treime din Blaj. Ascultam Imnul National si asistam la slujba de Te Deum. Transmisiunea mai cuprinde mesajul Preafericitului Parinte Cardinalul Lucian Muresan, imagini de epoca legate de vestitorul Unirii, Fericitul Cardinal Iuliu Hossu, interviuri cu Ana Blandiana, prof. Ovidiu Ghitta si Bogdan Barta, Imnul fericitilor episcopi martiri greco-catolici.
La „RoMandria mea”, de la ora 15.00, Ramona Borosovici aduce impreuna romanii din cele mai indepartate colturi ale lumii si pe cei din tara, prin interventii video live.
Ne bucuram de cantece de sarbatoare cu solisti din Ardeal si Banat la editia speciala „Cantec si Poveste”, prezentata, de la ora 17.00, de Felicia Stoian.
Iar de la 18.00, „Din toata inima pentru Romania” ne canta trupa Voltaj, in transmisiune directa din Piata Libertatii din Timisoara. Spectacolul prezentat de Florin Mihoc reuneste, de asemenea, artistii ansamblului de muzica populara Timisul si interpreti din intreaga tara.
Voce inconfundabila si artist iubit, Mircea Baniciu este protagonistul evenimentului exclusivist desfasurat la Teatrul National din Timisoara. Inconjurat de prieteni, colaboratori, oameni apropiati, Mircea Baniciu isi aniverseaza cei 50 de ani de cariera, intr-un concert de suflet, pe care il urmarim de la ora 20.00, tot la TVR 3.
De 1 Decembrie, „Romanii din Italia” ne spun povesti care inspira, la TVR International
„Prezente romanesti in Italia”, proiectul editorial dedicat celei mai mari comunitati romanesti din strainatate, a facut cunoscuti romani remarcabili, care s-au realizat si integrat in societatea italiana. Pe 1 Decembrie, de la ora 20.00, TVR International ne inspira cu povestile lor.
„Romanii din Italia” sunt un cercetator principal la cel mai mare institut de cercetare in domeniul fizicii fundamentale din Italia, un artist plastic consacrat, un violonist si profesor de vioara la Accademia di Musica di Pinerolo din Torino, o antrenoare de gimnastica la Torino, fosta membra a lotului olimpic al Romaniei, o campioana a Italiei la sah, cu studii doctorale in domeniul migratiei, o antreprenoare decorata in 2018 de presedintele Italiei pentru „contributia sa in afirmarea valorii legalitatii”, un medic radiolog cu realizari remarcabile, o calugarita care joaca fotbal in Nationala Surorilor catolice din Roma, o profesoara de limba romana la Institutul de Studii Orientale din Vatican si activista pentru drepturile omului.
Adauga comentariu