Home » „E Vremea Ta” – interviu in exclusivitate cu directorul Servicului Copernicus de Monitorizare a Atmosferei, Vincent-Henri Peuch, sambata, 13 noiembrie, de la ora 18:55
Comunicate

„E Vremea Ta” – interviu in exclusivitate cu directorul Servicului Copernicus de Monitorizare a Atmosferei, Vincent-Henri Peuch, sambata, 13 noiembrie, de la ora 18:55

Lunar, emisiunea TVR 2 „E Vremea Ta” informeaza referitor la concluziile expertilor despre starea planetei. Sambata, 13 noiembrie, aflam cum a fost luna octombrie a acestui an.
Octombrie 2021 a ocupat locul al treilea in clasamentul global al celor mai calduroase luni octombrie de la debutul inregistrarilor meteorologice satelitare, in 1979, au anuntat administratorii Serviciului Copernicus privind schimbarile climatice
Potrivit cercetatorilor, doar lunile octombrie din anii 2015 si 2019 au fost mai calde – si acel surplus termic a fost doar “marginal”. Temperaturile la nivel global au fost cu 0,42 grade Celsius mai ridicate decat media anilor 1991-2020.

La Conferinta ONU pentru combaterea schimbarilor climatice de la Glasgow, COP 26, statele semnatare au fost indemnate sa isi revizuiasca angajamentele luate pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera incepand chiar din 2022. Este necesara eliminarea treptata a subventiilor pentru carbune, petrol si gaze care produc dioxid de carbon. De asemenea, pentru a se limita cresterea temperaturii medii globale la 1,5 grade Celsius, emisiile de dioxid de carbon CO2 trebuie sa scada, pana in 2030, cu 45% fata de nivelul din 2010.

Familia de sateliti Sentinel sunt ochii atintiti spre Pamant ai programului Copernicus pentru a oferi o imagine cuprinzatoare a „sanatatii” acestuia – fie ca este vorba de atmosfera, oceane, calote glaciare, suprafete de uscat. Datele culese de acestia sunt disponibile 24 de ore din 24, 365 de zile pe an. Aerosolii, ozonul si alte gaze reactive, precum dioxidul de azot, determina calitatea aerului din jurul nostru, afectand sanatatea umana si speranta de viata, dar si sanatatea ecosistemelor. Praful, nisipul, fumul si aerosolii vulcanici afecteaza functionarea in siguranta a sistemelor de transport, disponibilitatea energiei cu generare solara, formarea norilor si a precipitatiilor, teledetectia prin satelit a uscatului, oceanelor si atmosferei. Datele furnizate de Serviciul Copernicus pentru schimbari climatice sunt publice, accesibile oricui este interesat de evolutia planetei.

Vincent-Henri Peuch conduce Serviciul Copernicus de Monitorizare a Atmosferei si este director adjunct al Centrului European de Prognoza Meteo pe Termen Mediu. A lucrat pentru Météo-France timp de 15 ani si este un om de stiinta respectat la nivel international in problemele legate de mediul atmosferic. Este membru al mai multor comitete stiintifice si consultative internationale, inclusiv pentru Agentia Europeana de Mediu si Organizatia Meteorologica Mondiala.
Nu ratati sambata, 13 noiembrie, de la ora 18:55, o editie speciala „E Vremea Ta” realizata de Cristina Danila, producator: Raluca Stroe Brumariu.