Despre tot ce se intampla in domeniul educatiei in Romania aflam, din 16 octombrie, la TVR 2, in emisiunea „Educatia la putere”, o dezbatere dedicata atat celor interesati, cat si celor implicati in sistem. In acord cu misiunea sa publica, TVR inlesneste accesul la informare si educare si ofera telespectatorilor programe despre problemele importante pentru societatea romaneasca.
De marti pana vineri, de la ora 16:00, realizatoarea Monica Ghiurco va analiza sistemul educational romanesc alaturi de invitati cu experienta in domeniu, din toate grupurile influentate de sistemul de invatamant. Alaturi de echipa sa, Monica Ghiurco spera ca „Educatia la putere” si dezbaterile care au loc in studioul TVR sa devina o platforma de discutie pentru principalele probleme din educatie, cu subiecte actuale, de la accesul la invatamant, abandon, bullyng, droguri, relatie elev-profesor, parenting sau parenting exagerat, pana la cea mai mare problema, rezistenta la educatie. Nu vor fi uitate nici problemele din invatamantul vocational, care vor fi aduse in discutie in fiecare vineri.
„Imi propun sa invingem rezistenta la educatie ce se manifesta in societatea noastra de azi. E o realitate absolut regretabila, in fata careia trebuie sa gasim argumentele convingatoare impreuna cu specialistii, dar si cu publicul. Iar ca sa reusim, va trebui sa vorbim cu onestitate despre probleme si solutii, despre valori autentice, dar si despre oportunitatile pe care le confera cunoasterea. Si sa fim perseverenti, iar echipa acestei emisiuni are toate calitatile necesare sa aducem publicul de partea noastra pentru ca vom vorbi despre lucrurile care ne preocupa pe toti, pe care daca nu le rezolvam, vom avea parte de un viitor pe masura.
Pentru mine e o mare si onorabila provocare profesionala, practic intram in linie dreapta intr-un demers amplu, generos, despre lucruri ce intr-adevar conteaza. Iar reactiile pe care le-am iscat in demersuri jurnalistice similare aici, la TVR 2, imi confera convingerea ca proiectul Educatia la putere va fi unul de succes. Si extrem de util pentru noi toti, pentru o societate mai buna”, spune Monica Ghiurco, realizatoare a emisiunii „Educatia la putere”.
In fiecare zi de marti, telespectatorii TVR 2 sunt invitati sa vizioneze un serial documentar pe teme de educatie, producator Alexandru Munteanu, insotit de o dezbatere. In primul episod se va vorbi despre „Nevoia de scoala”, pentru ca nici o societate nu poate progresa fara o institutie a scolii bine consolidata. Printre alte teme se mai numara „Intre traditie si postmodernitate”, o incursiune in istoria sistemului de invatamant romanesc, de la scolile lui Spiru Haret la nesfarsitele reforme contemporane.
„Ne dorim ca emisiunea sa devina o platforma de discutie, atat pentru cei implicati in domeniul educatiei, cat si pentru public. Ne dorim sa sprijinim proiectele, initiativele constructive si sa aratam punctele vulnerabile. Dar cel mai important, ne dorim sa aratam ca Educatia inseamna civilizatie”, a spus Aimee D`Albon, producator al emisiunii „Educatia la putere”.
„Universitaria”, emisiune despre mediul academic
Tot despre invatamant, dar de aceasta data universitar, se va vorbi in emisiunea „Universitaria”, din 22 octombrie, la TVR 2. In fiecare duminica, de la ora 12:00, telespectatorii vor fi informati despre programe, burse si proiecte europene de mobilitate, pentru ca multi dintre tinerii romani vor sa aiba experienta si in invatamantul din strainatate.
Realizatoarea Camelia Moise ii invita pe studenti, masteranzi, doctoranzi, absolventi de doctorate sau cadre universitare sa vorbeasca despre cum se misca lucrurile in invatamantul superior romanesc. „Cand spunem „Universitaria”, ne referim la partea de mobilitate din cadrul invatamantului universitar si ne propunem sa ii intrebam pe cei direct implicati care au fost experientele academice pe care le-au avut atat in Romania, cat si in alte tari, sau in alte universitati si care lipsesc de la noi. „Universitaria” este singura emisiune de pe piata media despre mediul academic din Romania”, spune Camelia Moise.
Nu mai putin de 40.000 de tineri romani se afla la studii in strainatate, potrivit datelor UNESCO. Printre cele mai cautate destinatii regasim Marea Britanie, Olanda, Germania, Franta, Danemarca, Spania, Italia sau Austria.
Tinerii au inceput sa isi regandeasca modul in care isi aleg profesia si, implicit, facultatile pe care doresc sa le urmeze. Pe fondul crizelor multiple din ultimii ani, care au debutat cu pandemia de coronavirus si continua in plan economic, absolventii se indreapta, tot mai mult, spre studii care sa le asigure locuri de munca sigure si remuneratii generoase.
In emisiunea „Universitaria” va fi adusa in discutie si insertia pe piata muncii. O rubrica de interes atat pentru studenti si tineri, cat si pentru parinti, cei care sunt in spate si vor sa stie ce e mai bine pentru viitorul copilului lor.
Adauga comentariu