Home » 5 minute de literatura – Primul audio-showroom de literatura
Comunicate Educatie

5 minute de literatura – Primul audio-showroom de literatura

Cea mai mare si mai diversa colectie de autori romani contemporani

5 minute de literatura este o experienta. O calatorie in universul povestilor care se scriu azi si pentru care nu se cumpara bilet si nu se fac bagaje. Pentru care nu ai nevoie de concediu si nici de zile libere. Vii cand vrei si stai cat poti.

5 minute de literatura reuneste fragmente si grupaje semnificative din literatura romana contemporana, in lectura autorilor. Fragmentele sunt atat in format audio, pentru ascultat in casti in drumurile cotidiene, dar si in format text, pentru a fi citite in momentele de ragaz.

De la Herta Müller, Nora Iuga, Mircea Cartarescu, Ana Blandiana, Doina Rusti, Matei Visniec, T.O. Bobe, Tatiana Tibuleac, Iv cel Naiv, Dan Coman, Simona Popescu, Ioana Nicolaie, Petronela Rotar, Dan Sociu, Adela Greceanu, Alina Nelega, Ana-Maria Sandu, Andrei Craciun, Elena Vladareanu, Ioana Baldea Constantinescu, Lavinia Braniste, Marius Chivu, Ana Barton, Andrei Ruse, Claudiu Komartin, Elise Wilk, Florin Iaru, Florin Lazarescu, Vasile Ernu, Alexandru Vakulovski, Iulian Tanase pana la debutantii de anul acesta, 5 minute de literatura alcatuieste primul showroom de literatura cu cea mai mare si mai diversa colectie de autori contemporani.

Aplicatia 5 minute de literatura poate fi instalata pe orice dispozitiv Android, iOS si Windows prin simpla scanare a codului QR aferent vizualului sau direct din website-ul https://5minutedeliteratura.ro.

Lecturile audio sunt disponibile si pe spotify: https://spotify.link/wN5hzuk3QDb

In curand, aplicatia 5 minute de literatura va fi disponibila in Google Play si App Store.

Intra in poveste!

Povestea dintre doua statii de metrou, dimineata. Sau povestea de o statie de tramvai la ora de varf. In casti, dintr-o aplicatie care ti-a trimis notificare cu propunerea de azi. O poveste, in fiecare zi alta, cu alt subiect, cu o alta atmosfera, dintr-un alt univers narativ.

Lectura de cinci-sase minute in drumul zilnic. Nu seara in pat, cand esti deja obosit si tentatia Netflix e poate mai mare. Nu cateva ore in fotoliu cu obiectul-carte in mana. Asta poate sa vina mai tarziu, dupa ce universurile alea narative te-au facut curios. Toate sau doar unele. Orientarea printre ele e, de acum, mai simpla. Cauti in aplicatie ce ai ascultat alaltaieri si parca iti placuse. Stii titlul, stii autorul, incepi sa stii ce vrei. Apoi, poti sa mergi in librarie sa cauti. Sau poti sa iti faci un abonament la un distribuitor de audiobook.

Si, in orice caz, daca esti intr-un grup si auzi rostindu-se numele unui autor, nu trebuie sa iti faci griji ca nu stii cine e, ca n-ai citit niciodata nicio fraza scrisa de el. Poti sa il cauti in aplicatie maine dimineata, sa asculti o lectura de cinci minute si sa iti faci o idee. Apoi, poti chiar sa le spui tu celorlalti ca iti place ce scrie, dar nu iti place deloc cum citeste si ca, in ceea ce te priveste, ai prefera sa citesti tu singur, cu vocea din capul tau.

De la aceasta mica poveste incepe proiectul 5 minute de literatura. El tine cont de noi, de felul in care ne traim viata si de rutina noastra zilnica. De cat timp avem, de cat suntem de mobili, de cata atentie ne mai ramane disponibila dupa toate task-urile cotidiene, de ce instrumente tech dispunem.

Proiectul propune inca un demers, nici primul si nici ultimul, in efortul comun de a creste interesul pentru literatura contemporana romaneasca. El porneste din convingerea ferma ca numai o oferta adaptata nevoilor noastre ne poate ajuta pe toti sa ne facem viata putin mai buna in fiecare zi, intrand pentru 5 minute intr-o poveste.

5 minute de literatura este incercarea echipei de lucru de a-i aduce pe autorii romani contemporani mai aproape de cititori si pe cititori mai aproape de povesti.

In primul sezon, din aceasta toamna, se vor putea asculta 100 de astfel de fragmente, iar un nou sezon este in pregatire pentru primavara urmatoare.

5 minute de literatura este un proiect al Fundatiei Culturale Augustin Buzura, implementat prin Revista Cultura, cu sprijinul Fundatiei Transilvania si al Software Imagination & Vision SRL. Proiect cultural co-finantat de Administratia Fondului Cultural National.

Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.