Home » Esti anxios in relatii? Cum poti sa-ti schimbi stilul de atasament
Comunicate Psihologie

Esti anxios in relatii? Cum poti sa-ti schimbi stilul de atasament

Relatiile ar trebui sa fie o sursa de liniste si sprijin, asta daca anxietatea nu te impiedica sa te bucuri pe deplin de ceea ce traiesti sau ai putea trai. Anxietatea poate duce la sentimente constante de nesiguranta, teama de abandon si nevoia de reasigurare continua.
O teorie dezvoltata la mijlocul secolului 20 de psihanalisul John Bowlby, a ajuns astazi o piatra de temelie in psihologia relatiilor. Teoria atasamentului explica perfect de ce anumiti oameni sunt mai anxiosi decat altii in relatii sau de ce le este mai greu sa lege parteneriate pe termen lung.
Angela Nutu, psihoterapeut si coach: “ Amintirile si experientele din copilarie sunt unice si intime. Adesea, acestea influenteaza modul in care functionezi ca adult. Stilurile de atasament reprezinta o intreaga teorie si o abordare psihoterapeutica care a devenit si o metoda practica pe care o poti folosi cu precadere pentru rezolvarea problemelor in relatii si cresterea increderii in sine.
Stilul nostru de atasament ne influenteaza si ne afecteaza viata emotionala in intregime, de la alegerea partenerului de viata, a prietenilor, a grupului social, pana la cat de bine progreseaza relatiile noastre cu ei si, din pacate, cum se termina.De aceea recunoasterea modelului nostru de atasament ne poate ajuta sa intelegem punctele forte si vulnerabilitatile in orice tip relatie vrem sa construim, sa mentinem sau sa crestem.”

Exista trei tipuri de atasament, si fiecare dintre noi are caracteristici din toate cele trei, insa doar una dintre ele este predominanta.

Atasament securizat: O persoana cu stil de atasament securizat are abilitatea de a-si identifica si de a-si exprima deschis si clar nevoile si dorintele, constientizeaza ca si celalalt are nevoi si faciliteaza comunicarea, are abilitati foarte bune in a gestiona conflictele, astfel incat sa permita ajustari in relatie, dar fara sa se supere excesiv.
Atasament evitant: Un adult cu stil de atasament evitant considera ca intimitatea duce la pierderea independentei si din acest motiv va alege deseori sa fie autonom si sa nu isi ia angajamentul pentru o relatie de cuplu autentica. Desi isi doreste intimitatea, totusi prea multa apropiere il stanjeneste si il face sa tina partenerul la o distanta confortabila.
Atasament anxios: Un adult cu un stil de atasament anxios simte constant presiunea fricii de abandon. Astfel ca in permanenta cauta sa fie foarte apropiat de partener, dar se teme totodata ca partenerul nu doreste si el tot atat de multa apropiere. Din acest motiv va fi foarte atent la nevoile, emotiile si dorintele partenerului si se considera responsabil de starea de bine a celuilalt.
Aceasta hipervigilenta continua duce la multe emotii si la suparari frecvente, la conflicte si jocuri psihologice, ce au ca scop sa tina relatia aproape. Dar cu ce cost?!
In relatii poate parea disperat, nesigur, solicitant, posesiv, gelos, dorind sa controleze partenerul. Are nevoie de reasigurare constanta, doreste fie sa faca totul impreuna, fie sa trimita mesaje toata ziua daca nu se vede cu partenerul.

Acum ca ai inteles de esti anxios in relatii, apare intrebarea: se poate schimba stilul de atasament?
Vestea buna este ca poti face tranzitia de la un stil de atasament anxios la unul mai sigur. Iata cateva solutii practice pe care le poti aplica imediat:

1. Identifica-ti stilul de atasament
Pentru a incepe, este important sa recunosti si sa accepti ca ai un stil de atasament anxios. Poti face acest lucru discutand cu un terapeut sau completand un chestionar de autoevaluare, pe care il gasesti foarte usor pe internet.

2. Invata de la oameni cu atasament sigur
Petrece mai mult timp cu persoane care au un stil de atasament sigur. Observa cum intretin relatii cu incredere si stabilitate. Invatarea prin observatie te poate ajuta sa adopti comportamente mai sanatoase.

3. Tine un jurnal al emotiilor
Noteaza-ti emotiile si gandurile legate de relatiile tale. Acest exercitiu te poate ajuta sa identifici tiparele nesigure si sa lucrezi activ pentru a le schimba. De exemplu:
Identifica-ti emotiile recurente: Noteaza-ti emotiile care apar cand te gandesti la relatiile tale. Observa daca simti adesea ca nu esti suficient de iubit sau apreciat.
Inregistreaza dovezile: Dupa ce identifici emotiile recurente, noteaza dovezile care le sustin sau le contrazic. De exemplu, analizeaza comportamentele partenerului tau pentru a vedea daca exista dovezi reale ca nu te iubeste sau, dimpotriva, ca te iubeste.

4. Comunica deschis
Exprima-ti clar si deschis sentimentele si nevoile. Comunicarea directa poate ajuta la crearea unui mediu de incredere si siguranta in relatia ta. Asigura-te ca discuti despre:
Sentimentele tale: Spune-i partenerului cum te simti intr-un mod calm si fara acuzatii.
Nevoile tale: Fii specific despre ceea ce ai nevoie pentru a te simti mai sigur in relatie.

5. Lucreaza cu un terapeut
Un terapeut te poate ghida prin procesul de schimbare a stilului de atasament. Terapia poate oferi instrumente si strategii pentru a te simti mai bine in relatii si pentru a dezvolta un stil de atasament mai sigur.

Daca te regasesti in comportamentele descrise mai sus si observi ca te temi constant de abandon, ai nevoie de reasigurari frecvente si esti sensibil la semnele de respingere, este posibil sa ai un stil de atasament anxios. Autoevaluarea si discutiile cu un profesionist in sanatate mintala te pot ajuta sa confirmi acest lucru si sa gasesti modalitati de a face schimbari pozitive.” concluzioneaza Angela Nutu.
Asadar, schimbarea stilului de atasament este posibila, dar necesita munca si perseverenta. Prin identificarea stilului tau actual, invatarea de la altii, reflectie si comunicare deschisa, poti incepe sa faci pasi spre relatii mai sigure si mai fericite. Poti sa scapi de anxietate si sa ai relatii mai bune, care sa iti aduca fericire si implinire.
Angela Nutu este Psihoterapeut si unul dintre cei mai cunoscuti si bine pregatiti traineri din Romania, Vicepresedinte al Asociatiei Romane de Hipnoza. Are experienta de peste 10 ani in domeniul comunicarii si al instruirii adultilor si de peste 15 ani in domeniul antreprenoriatului si al afacerilor. Membru Fondator al Asociatiei Romane de Coaching, Formator acreditat ANC, Trainer acreditat NLP si Psihoterapeut.