Home » Germania participa cu 260 de soldati ai fortelor aeriene la exercitiul NATO Ramstein Legacy 2024 din Romania
Comunicate

Germania participa cu 260 de soldati ai fortelor aeriene la exercitiul NATO Ramstein Legacy 2024 din Romania

Ambasadorul german Peer Gebauer a vizitat pe 11 iunie soldatii fortelor aeriene germane, in prezent desfasurati la baza militara Capu Midia, in apropiere de Constanta.

Fortele Armate Germane (Bundeswehr) participa cu Centrul de operatiuni pentru rachete sol-aer (SAMOC) al Escadronului 1 de Rachete Antiaeriene, precum si cu un Centru de operatiuni de grup (GOC) si un escadron de lupta PATRIOT la exercitiul international NATO de aparare aeriana Ramstein Legacy 2024 in Romania si Bulgaria.

In total, aproximativ 260 de soldati germani si 100 de vehicule au fost deplasati de la Husum, din landul Schleswig-Holstein, si de la Bad Sülze, din landul Mecklenburg-Vorpommern, pe coasta Marii Negre in Romania.

Astfel, dupa Romania si Bulgaria, Germania este cel mai mare furnizor de trupe pentru exercitiul desfasurat in aceasta saptamana alaturi de unitati din Franta, Finlanda, Marea Britanie, Lituania, Polonia, Portugalia, Slovacia, Turcia si Ungaria in zona Constantei. Dinspre Bulgaria vor participa si unitati din Grecia, Italia si Slovenia.

Scopul exercitiului este cresterea interoperabilitatii aliatilor in domeniul apararii aeriene cu baza la sol, respectiv „Apararea Aeriana si Antiracheta Integrata NATO”.

Ambasadorul Dr. Peer Gebauer a declarat: „Le multumesc soldatilor germani ai fortelor aeriene, sub conducerea colonelului Alexander Zoklits, pentru importanta lor misiune in Romania. Cu o participare considerabila la exercitiul NATO Ramstein Legacy 2024 ca al treilea cel mai mare furnizor de trupe dupa cele doua gazde, Germania demonstreaza inca o data cat de importanta este securizarea Romaniei si a flancului sud-estic al NATO. Prin acest exercitiu se urmareste, in special, intarirea interoperabilitatii in domeniul apararii aeriene cu baza la sol. In timpul vizitei mele, am vazut din nou contributia importanta pe care soldatii germani o au aici, impreuna cu partenerii lor romani si aliati. De asemenea, le multumesc fortelor armate romane pentru ospitalitatea si colaborarea excelenta. Suntem ferm alaturi de aliatii nostri – pentru a asigura securitatea Romaniei si a intregului nostru teritoriu aliat.”

Colonelul Alexander Zoklits, comandantul Escadronului 1 de Rachete Antiaeriene si liderul contingentului german la Ramstein Legacy 2024, subliniaza: „In momentul de fata participam la exercitiul special NATO, Ramstein Legacy 2024, la fel cum am facut si cu cateva saptamani inainte la exercitiul de aparare aeriana MALLET STRIKE din Finlanda. Este pentru prima data cand participam atat cu fortele PATRIOT, cat si cu structurile de comanda ale Escadronului 1 de Rachete Antiaeriene in Romania. Ramstein Legacy 2024 ne ofera o oportunitate excelenta de a ne antrena impreuna cu aliatii nostri la granita de sud-est a teritoriului aliat. In acelasi timp, aici putem demonstra si consolida nivelul ridicat de interoperabilitate si integrare in domeniul apararii aeriene cu baza la sol. Astfel, soldatii nostri contribuie inca o data la intarirea apararii aeriene integrate a NATO si la mentinerea masurilor credibile de descurajare ale aliantei. Aratam ca fortele noastre pot fi desfasurate rapid si eficient oriunde ar fi nevoie in cadrul aliantei.”

Locotenent-colonelul Stephan Kliefoth, comandantul Grupului 24 de Rachete Antiaeriene si comandantul GOC, adauga: „Exercitiile in context multinational, departe de casa, sunt potrivite si extrem de importante pentru a mentine pregatirea operationala si pentru a exersa procedurile cu aliatii nostri. Multumim gazdelor noastre romane pentru aceasta oportunitate, pentru ospitalitatea si sprijinul lor! Pentru noi, a fost primul exercitiu pe sol romanesc si o experienta valoroasa.”

https://artpres.ro/wp-content/uploads/2024/06/240611_RALY24_PATRIOT_Besuch-DEU-Botschafter_01_Bundeswehr.jpg