Teatru si Film

Eugenio Barba, Michėle Noiret, Julia Varley, Eyal Dadon, Irina Kruzhilina si Andreas Manolikakis sustin ateliere si masterclass-uri in cadrul Festivalului International de Teatru de la Sibiu. Au inceput inscrierile!

La chorégraphe et danseuse belge MIchèle NOIRET Création de " PALIMPSESTE - solo Stockhausen " Soirée d'ouverture du Festival Atlantide. Nantes, Le Lieu Unique. Pays de la Loire - France Jeudi 15 mai 2014

Festivalul International de Teatru de la Sibiu are o bogata sectiune dedicata atelierelor si masterclass-urilor, la care vor participa nume mari din lumea artistica mondiala. Eugenio Barba, Michėle Noiret, Julia Varley, Eyal Dadon, Irina Kruzhilina si Andreas Manolikakis sunt personalitatile prezente la Sibiu in cadrul acestei sectiuni din cadrul FITS 2021. Atelierele si masterclass-urile se vor desfasura in format fizic si online.

Dramaturgie vizuala, spatiu, personaj si poveste

„Dramaturgie vizuala, spatiu, personaj si poveste”, cu Irina Kruzhilina, de la New School of Drama, SUA, cu o durata de 3 ore, se va desfasura in 20 si 21 august, ora 10:00, in Sala festiva a Bibliotecii ASTRA.
In cadrul atelierului, artistii de teatru vor explora dezvoltarea personajelor si a povestilor dramatice din perspectiva vizuala si spatiala. „Dupa o introducere in conceptele de baza ale dramaturgiei vizuale si ale expresiei vizuale, voi aloca o serie de exercitii cu scopul de a dezvolta gandirea teatrala, spatiala si tridimensionala a creatorilor de teatru, de la actori, la scriitori. Atelierul va propune abordari axate pe spatiu, holistice si colaborative ale storytelling-ului (cum ar fi analiza spatiala si criminalistica si constructia de lumi) cu scopul de a obtine povesti fluide si a cataliza crearea de personaje integrate in si ghidate de complexe lumi ingenioase. Atelierul va fi un spatiu de formare in cadrul caruia se vor explora modalitati creative de aplicare a practicilor vizuale si spatiale, oferindu-le participantilor puncte de pornire alternative pentru noi materiale si permitandu-le totodata sa-si plaseze personajele si povestile in tabloul general al experientei teatrale”, explica Irina Kruzhilina.
Conditia de participare este prezenta in ambele zile de atelier.

Eugenio Barba & Julia Varley despre gandirea in actiune

„Gandirea in actiune” este tema masterclass-ului pe care il vor sustine Eugenio Barba si Julia Varley, de la Odin Teatret, Danemarca. Evenimentul din 22 august, ora 10:00, de la Sala festiva a Bibliotecii ASTRA, va dura 2h30min.
Masterclass-ul va aborda diferitele niveluri de organizare a unui spectacol de teatru si aspectele de baza ale antropologiei teatrale, cum ar fi tehnici de zi cu zi si nu numai, miscare/actiune, imobilitate statica/dinamica, energia in spatiu si in timp, tehnici de montaj, dramaturgia regizorala, dramaturgia actoriceasca, perceptia regizorului, dar si a spectatorului.

Atelier cu Michèle Noiret

Michèle Noiret va sustine ateliere in zilele de 23, 24 si 25 august, ora 10:00, la Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale „Cindrelul Junii”, cu o durata de 3 ore.
„Atelierul reprezinta un punct de pornire pentru a ne da seama cum se influenteaza disciplinele intre ele in practica. La inceputurile activitatii mele coregrafice, discutam despre personaje coregrafice, pentru ca intotdeauna am fost inspirata de prezenta singulara si de umanitatea fiecarui dansator. Dansul, teatrul si cinematografia au multe lucruri in comun, pe care le explorez in mod regulat in creatiile mele. In cadrul acestui atelier, ne vom concentra pe aptitudini fizice, pentru a va ajuta sa invatati sa va ascultati pe voi insiva si pe ceilalti, sa va eliberati, corporal si mental. Apoi, in diverse situatii, vom aborda o serie de comportamente, atitudini si relatii interpersonale prin priviri, gesturi si miscare”, spune Michèle Noiret.
Dupa ce a absolvit Mudra School din Bruxelles, infiintata de Maurice Béjart, Michèle Noiret l-a intalnit pe Karlheinz Stockhausen. A studiat sistemul compozitorului de notare a gesturilor si a lucrat cu acesta ca solista timp de 15 ani. In 1986, si-a infiintat propria companie. Din 1997, Noiret foloseste tehnologii interactive de sunet si imagine in cercetarile sale coregrafice. In plus, si-a dezvoltat un stil de notatie coregrafica precis si personal.

„Comunicare” cu Eyal Dadon

Eyal Dadon, fondatorul, directorul artistic si coregraful Companiei Sol Dance, va sustine in 26, 27 si 28 august, la ora 10:00, masterclass-ul de dans „Comunicare”, la Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale „Cindrelul Junii”.
Atelierul abordeaza miscare din punct de vedere mental si tehnic. Eyal Dadon conduce ateliere din intreaga lume, evenimente in care pune accent pe conexiunea noastra cu noi insine. Cum cream legaturi, cum cream atmosfera, conectare si deconectare pe tot parcursul miscarii? Toate aceste intrebari vor fi cercetate in atelier. Participantii trebuie sa aiba cunostinte de baza in domeniul dansului.
Eyal Dadon si-a inceput cariera ca dansator si coregraf la Kibbutz Contemporary Dance Company, iar de-a lungul activitatii sale a castigat numeroase premii de prestigiu. Este, de asemenea, profesor, producator muzical si colaboreaza cu numerosi creatori, directori, dansatori si producatori din diverse domenii.

Analiza scenariului intr-un masterclass

Un alt masterclass, de data acesta in format online, pe Zoom, va avea loc in 29 august, ora 10:00, cu titlul SCRIPT ANALYSIS, sustinut de Andreas Manolikakis, The Actors Studio Drama School, SUA si va dura 3 ore.
„In cadrul acestui masterclass, vom discuta rolul analizei scenariului in activitatea noastra de actori, regizori, scenaristi, traducatori, designeri, dramaturgi, profesori de teatru si critici. Analiza scenariului sta la baza activitatii noastre, caci abordeaza intreaga actiune a piesei in orice moment. Prin aceasta analiza aprofundata, intelegem realitatea fiecarui moment, progresia si evolutia fiecarui aspect legat de poveste si de personaje. Procesul analizei trebuie sa ne provoace imaginatia, sensibilitatea, logica, asocierile personale, sa ne stimuleze creativitatea si sa ne ajute sa facem cele mai dramatice alegeri”, spune Andreas Manolikakis.
Participantii trebuie sa citeasca piesa „Electra” de Sofocle si sa aiba textul la dispozitie in momentul desfasurarii evenimentului.

Conditii de participare

La atelierele desfasurate in format fizic, vor putea participa numai persoanele vaccinate, iar purtarea mastii este obligatorie pe toata perioada desfasurarii atelierului.
Accesul este gratuit, pe baza de inscrieri, in limita locurilor disponibile.
Inscrierile vor dura pana in 20 august 2021 si este nevoie de atasarea unui CV la cererea de inscriere.
Persoana de contact pentru inscrieri: Denisa Ciocoiu, adresa de email: denisaciocoiu29@gmail.com.