Teatru si Film

„People Power Partnership”. Dansatori si coregrafi din Lituania, Romania si Germania incep pregatirile pentru spectacolul in premiera din cadrul Festivalului International de Teatru de la Sibiu

Proiectul „People Power Partnership” (PPP), in cadrul caruia Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu este partener, include si un spectacol ce va fi prezentat in premiera la Festivalul International de Teatru de la Sibiu, spectacolul fiind rezultatul colaborarii dintre dansatori din Germania, Romania, si Lituania.
Echipa de coregrafi si dansatori din cele trei tari incepe zilele acestea, la Sibiu, pregatirile pentru spectacolul „Reflexii”, produs de Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu, in colaborare cu partenerii din Alytus (Lituania) si Freiburg (Germania). Evenimentul face parte din programul celei de-a XXVIII-a editii a FITS si va avea loc in 21 august, ora 20:45, la Academia Evanghelica Transilvania (str. Livezii nr. 55), din Sibiu.
Sub coordonarea echipei artistice din Germania, formata din Sigrun Fritsch, Kien Trinh, Max Rieger si Marielle Koplin, membri ai Aktionstheater PAN.OPTIKUM din Freiburg, tinerii dansatori vor dezvolta un spectacol de dans, prin care vor aduce pe scena propria lor interpretare asupra temei identitatii. Reflexia, legata irevocabil de prezenta in fata oglinzii, de senzatia ca, din adancul spatiului oglindit, un al doilea eu vine spre noi si ne urmareste fiecare miscare, este tema acestui spectacol.
„Imaginea oglinzii a fost parte integranta a literaturii europene inca din antichitate. Simbolismul sau a suferit numeroase schimbari si interpretari de-a lungul istoriei. Luati in considerare motivul dublului, al intalnirii cu sinele, al cunoasterii de sine, al identitatii fracturate, al reflexiei, al vanitatii, al poftei, al inteligentei, al adevarului, al oglinzii ca poarta si pasaj catre o alta lume, pentru a numi doar cateva. In vremurile internetului, reflectarea propriului comportament de click joaca un rol din ce in ce mai important”, spun organizatorii.
Timp de doua saptamani, la Sibiu, tinerii participanti devin ei insisi autori si contribuie la conceperea spectacolului pe care il vor prezenta in cadrul FITS 2021.

„People Power Partnership”, intalniri intr-un context artistic

Dansatorii au fost selectati in cadrul unor auditii care s-au desfasurat la inceputul acestui an si, in urma carora, 8 tineri din Sibiu, Bucuresti, Cluj si Targu-Mures, cu varste cuprinse intre 18 si 23 de ani, s-au alaturat proiectului. Ulterior, la finalul perioadei de auditii din toate orasele partenere, liderul de proiect, Aktionstheater PAN.OPTIKUM, a organizat, in luna mai 2021, prima intalnire fata in fata, la sediul din Freiburg, iar cei care nu au putut fi prezenti fizic au avut varianta de conectare online.
Dansatorii romani vor incepe de maine, 10 august, repetitiile pentru spectacol alaturi de patru dansatori din Alytus si patru dansatori din Freiburg.

Spectacol de mari dimensiuni, intr-un turneu european

„People Power Partnership” (PPP), un proiect Europa Creativa in care TNRS este partener alaturi de alte 13 institutii culturale din 11 tari europene, se deruleaza pe o perioada de patru ani, intre octombrie 2020 – octombrie 2024. Avand ca idee centrala teatrul participativ, destinat spatiului public, care faciliteaza intalniri reale si durabile intre tineri, intr-un context artistic, proiectul include si un spectacol de mari dimensiuni care va fi prezentat in cadrul unui turneu european in 2023-2024.
PPP este al doilea proiect european organizat de partenerii nostri din Freiburg in cadrul caruia Nationalul Sibian este partener. Prima colaborare, proiectul „Power of Diversity – The Crossing Lines”, a fost organizat in perioada 2015-2018.

Partenerii proiectului „People Power Partnership” sunt: Aktionstheatre PAN.OPTIKUM, Freiburg (DEU); Teaterforeningen for Helsingør Kommune // PASSAGE Festival (DNK); “Radu Stanca” National Theatre in Sibiu // FITS (ROU); Varazdin Tourist Board (HRV); Menu Fabrikas in Vilnius & Alytaus miesto teatras in Alytus (LTU); Foundation INITIUM, Riga (LVA); Bitò Produccions in Girona // Temporada Alta (ESP); Municipio de Loulé (PRT); Camara Municipal de Lisboa, (PRT); Magna Vitae, Lincolnshire (UK); SE.S.TA – Centre for Choreographic Development, Prague (CZE); Fondazione Via Maestra in Venaria (ITA); University of Education Freiburg (DEU).