Realizatorul TVR Gabriel Giurgiu reia seria „Europa mea” intr-un moment de cotitura a evolutiei intregului mapamond. Intrebari si raspunsuri pe sleau, reportaje la obiect si comentarii spumoase, din 12 martie, la ora 13:30, la TVR 1.
Intr-o perioada extrem de agitata in intreaga lume, cu efecte ale pandemiei ce se reflecta in toate domeniile vietii, avem nevoie de informatii concrete, de acea stabilitate pe care pare ca am pierdut-o. Din 12 martie, emisiunea „Europa mea” isi propune sa ne aduca din nou „cu picioarele pe pamant”, raspunzand la intrebarile care ne framanta pe toti. Gabriel Giurgiu incepe, de vineri, la 13:30, un nou sezon al emisiunii pe care o realizeaza la TVR 1. „Debutul de sezon ‘Europa mea’ vine intr-un moment aparte al evolutiei europene. S-ar zice ca e de cumpana, dar prea multe momente din acestea au tot fost, asa ca expresia si-a pierdut din valoare. Dupa consolidarea surprinzatoare a solidaritatii celor 27 in vremea negocierilor pentru Brexit, a venit pandemia si a inceput goana politicienilor nationali pentru note mari la propriul electorat. Orice merge rau este, bineinteles, pus in carca generoasa a Comisiei Europene. Cu un entuziasm demn de o cauza mai buna, Comisia condusa de Ursula von der Leyen reuseste sa comita suficiente gafe de comunicare, astfel incat sa dea apa la moara euroscepticilor de toate culorile. Rusia si China avanseaza solid in diplomatia soft a vaccinurilor putin testate, dar ieftine si, mai ales, disponibile, in timp ce italienii, de nevoie, opresc un transport de vaccin catre Australia”, explica realizatorul contextul international ce va oferi, cu siguranta, subiecte de abordat in emisiune.
Desigur, situatia la nivel mondial ne intereseaza mai ales in masura in care suntem afectati personal, ea fiind traita in tara noastra dupa… tipicul romanesc. „Romania are o administratie care se chinuie sa faca fata crizei epidemiologice printre zvonuri, lipsa de experienta si date stiintifice cu rata mare de schimbare de la o zi la alta. Se lauda cu sume uriase primite de la Bruxelles si incearca sa isi contureze programe coerente, bune si contra virusului, si pentru protectia naturii, si pentru digitalizare. Ca asa scrie in cerinta de la tema de casa. Guvernul este de coalitie, format din partide care se concureaza intre ele in a fi cat mai pro-europene posibil, ceea ce poate fi, la un moment dat, pagubos. Din lipsa unor dezbateri reale, pe problemele de fond, nu de alta. A ramane la emiterea de lozinci nu este neaparat cea mai eficienta cale de a razbate in Uniunea Europeana. Mai e nevoie si de proiecte argumentate, solide, cu viziune, cel putin pe termen mediu”, este de parere jurnalistul TVR, care conchide: „Aceasta e situatia la momentul reluarii emisiunii. De aici plecam. Om vedea unde om ajunge.”
Primul episod din sezonul ce incepe vineri vizeaza campania de vaccinare in Europa, un subiect ce a starnit deja numeroase controverse. Gabriel Giurgiu si invitatul sau, politologul Cristian Parvulescu, pun degetul pe rana: „Este politica de vaccinare a UE un esec sau nu? Ar fi existat alternativa?” De la aceste intrebari porneste discutia primei editii „Europa mea” din aceasta primavara, ce poate fi urmarita in direct vineri, 12 martie, de la 13:30, la TVR 1.
Adauga comentariu