Comunicate

EXCLUSIV. Catalina Ponor, la „Reteaua de idoli”: „Atunci mi s-au uscat lacrimile si m-am dus direct in sala de concurs”

Despre Catalina Ponor, invitata Irinei Pacurariu la „Reteaua de idoli”, editia de duminica, 9 mai, de la ora 18:00, se stie ca acorda rar interviuri. Este una dintre cele mai talentate gimnaste pe care le-a avut Romania, iar la „Reteaua de idoli” sportiva si-a deschis sufletul si a vorbit in exclusivitate despre experientele care i-au marcat viata.

„Imi doream un paralel in casa (n.r. bare paralele pentru gimnastica), in apartament. I-am spus de foarte multe ori asta bunicului meu, care muncea in constructii. Bunicul mi-a spus – n-am cum sa-ti aduc un paralel, pentru ca este mare, nu am unde sa il bag si trebuie sa ai loc sa sari. Eu i-am spus – il pui pe balcon. Cum sa il pun pe balcon, mi-a zis, unde faci aterizarile, in afara balconului? Noi stateam la etajul trei (…) Si m-am trezit intr-o zi cu bunicul la usa, care mi-a adus, pur si simplu, un lemn lung. A zis – ti-am adus o barna. Dar era un lemn mai lat, ca o bancuta, mai lat de 10 cm si de vreo 3 metri. I-am spus ca nu am ce sa fac cu el, nu e inalt ca o barna. Nu-i nicio problema, punem lemnul pe doua taburete si te urci si faci ce vrei tu. Si de aici a venit pasiunea pentru barna”, a povestit Catalina Ponor.

Considerata caz unic in istoria gimnasticii romanesti, Catalina Ponor a participat la trei editii ale Jocurilor Olimpice: Atena 2004, Londra 2012 si Rio 2016.
A petrecut aproape 20 de ani in sala de gimnastica. Prima data s-a retras din activitatea competitionala in 2007, dar a revenit in forta dupa o pauza de patru ani, in 2011, sub indrumarea antrenorilor Octavian Bellu si Mariana Bitang, la randul lor proaspat reveniti la lot. In 2012 a participat la Jocurile Olimpice de la Londra, devenind prima gimnasta din Romania care a urcat pe podiumul olimpic la 25 de ani fara cateva zile. Dupa Londra, s-a retras din nou din activitatea competitionala.

„Nu mai facuse nimeni o revenire la 23 de ani. Eu reveneam cand altele se lasau. A fost o revenire destul de grea. Si totusi am venit cu doua medalii acasa, argint la sol si locul 3 cu echipa (…)”, spune Catalina Ponor.
Sportiva si-a reluat antrenamentele pentru a doua oara in 2015, iar un an mai tarziu a facut parte din echipa feminina de gimnastica a Romaniei care a participat la turneul de calificare la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. S-a clasat pe locul 7, iar potrivit regulamantului Federatiei Internationale de specialitate forurile nationale ale tarilor clasate pe locurile 5-8 si-au castigat dreptul de a delega o sportiva care sa concureze in competitia individuala la Rio. Federatia Romana de Gimnastica a desemnat-o pe Catalina Ponor sa ne reprezinte.

„Rep: Ai fost fericita de propunere?
Catalina Ponor: Da, extrem de fericita in interior, dar in exterior n-am putut sa ma bucur atat de mult, pentru ca veneam dupa o dezamagire la barna. E greu sa ai tabela in fata sa vezi ca esti pe locul 3, dupa care, la doua minute sa vezi ca esti pe locul patru.(…) Cand am plecat din sala de concurs si m-am dus in sala de antrenament, pentru ca trebuia sa ma pregatesc pentru finala de la sol, m-am asezat intr-un colt si am inceput sa plang de bubuia solul sub mine. Domnul Belu a venit sa ma incurajeze sa merg mai departe, iar eu i-am spus ca nu vreau sa mai concurez.(…) Si am auzit-o pe doamna Mariana din coltul celalalt al salii care mi-a spus sa nu mai fac „ponorisme” in sala si, ori sa ma duc la sol si sa dau tot ce pot, ori daca nu, sa-mi iau bilet la primul avion si sa ma duc acasa. (…) Atunci mi s-au uscat lacrimile si m-am dus direct in sala de concurs”.