Home » Explicatiile psihologului Alexandru Plesea Validarea sociala, boala tacuta a ego-ului
Comunicate Psihologie

Explicatiile psihologului Alexandru Plesea Validarea sociala, boala tacuta a ego-ului

Deformarea comportamentelor noastre a inceput cand, multi fiind, era greu sa mai vedem exemple de integritate si virtute in jur. A devenit greu sa-i gasim pe acestia.
Prin nelocalizarea lor am dedus sa preluam din cei mai apropiati noua care, si ei la randul lor, au imitat atitudini din cei apropiati lor.
In opinia psihologului Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Mintii, una dintre atitudinile copiate, care este in detrimentul nostru, este dorinta de a fi importanti in viata cuiva sau a ne ridica pe noi insine cand nu primim sprijin din jur. Specialistul este de parere ca facem asta prin a ne mari doza de infumurare, pentru a arata altora ce putem, stim sau avem, iar rezultatul dorit este sa primim un raspuns care sa fie profitabil noua – iar asta se numeste validare.
“Din tainele acestei validari putem sa vedem ca multe din actiunile noastre sunt pentru a demonstra sau a arata ceva cuiva ce nu ni se cere sa facem. Diferenta este pentru cine ajutam? De dragul altora sau pentru a primi aplauzele altora ca noi am facut-o? Intr-o astfel de deformare traim, cand vrem validarea sau aplauzele altora, pentru ca asa stim ca au facut si altii. Noi nu putem sa masuram rezultatele altora decat prin experienta vie si de asta nu ne gandim la efectele actiunilor noastre. Egoul este partea care se formeaza, prin malefica dorinta concurentiala, inca de mici copii, unde este un sistem ierarhic, adica unul mai bun si mai tare decat altul. Posibilitatea unui om sa fie sanatos in aceste conditii dispare, iar din acest motiv multe din religiile lumii ajuta la demontarea dorintelor pantecelor, sinelui inferior, mandriei sau infumurarii sociale care ne sunt obstacole in calea obtinerii de sanatate mentala, fizica si emotionala”, explica psihologul Alexandru Plesea.

Societatea actuala ne “obliga” sa cersim validare
Totodata, specialistul afirma ca, in cultura contemporana, dorinta de validare duce la inselat, mintit, ascundere, influentare si toate sunt decizii care duc intr-un final la suferinta. Iar prin suferinta, omul se autoregleaza, pentru ca se intregeste cu puterea sa nu mai decada in aceste atitudini artificiale.
“Dorinta de a primi validare creste in copiii care vad alti copii mai protejati, avuti sau fericiti. Prin imitare, cei mici vor dori sa primeasca si ei ce au vazut la alt copil. Crestem cu aceste alegeri si, fiind mari, devenim sclavii acestor atitudini necorespunzatoare si deficitare pentru cresterea noastra spirituala. Eliminarea dorintei de a primi validare este intrinseca si se face prin a face bine aproapelui tau fara sa astepti si chiar sa respingi orice rezultat sau raspuns ar fi de la el. Eliberarea de a trai in conditia: tu imi dai, eu iti dau, este unul din pasii importanti ai eliminarii dorintei de validare. Un alt pas pentru eliminarea acestei trasaturi generatoare de malformatie comportamentala este dezvoltarea lumii interioare, nu a celei exterioare. Lumea interioara este compusa din observatia si controlul la ceea ce fac, simt si vreau acum, in ciuda experientei, trecutului sau conditiilor din afara mea, iar prin acest exercitiu, vom observa o extraordinar de fericita implinire fata de ajutorul oferit sau primit”, conchide psihologul Alexandru Plesea.
Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Mintii, este sociolog, psihoterapeut, hipnoterapeut si trainer in programare neuro-lingvistica. A studiat natura mintii umane in trei sisteme educationale diferite – Statele Unite ale Americii, Marea Britanie si Romania si de peste 10 ani organizeaza cursuri si traininguri in Romania, cu scopul de a-i face pe oameni sa afle ce posibilitati au cand isi folosesc resursele intelectuale si sa arate abilitatile pe care mintea noastra inca le are latente.