Comunicate Psihologie

Explicatiile psihologului Andra Tanasescu: 5 idei de cadouri pentru Sarbatori

Sarbatorile aproape ca ne bat la usa. A inceput goana dupa cadoul perfect pentru cei dragi. Lumea se inghesuie in market-uri si magazine, alergand mai ceva ca la maraton.

Cu toate acestea, psihologul Andra Tanasescu, vicepresedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica (INLPSI) afirma ca, in special in aceasta perioada de grea incercare pentru noi toti, avem nevoie de 5 cadouri usor de obtinut, ideale pentru cei dragi noua, care ne permit sa ne bucuram impreuna de sarbatori:
1. Liniste sufleteasca – oricate cadouri le-ai oferi celor dragi, daca esti stresat, frustrat sau furios cand le oferi, isi pierd farmecul.
2. Iubire neconditionata – daca oferim cadouri asteptand ceva inapoi, eventual la fel de scump, Spiritul Craciunului moare odata cu scopul Darului. Masoara ce iti aduce in suflet timpul petrecut impreuna in locul pretului total al cadourilor.
3. Echilibru interior – cu totii visam la sarbatorile calde, linistite, alaturi de cei dragi noua, in care domnesc pacea si bucuria. Putem face asta posibil traind in echilibru interior.
4. Prezenta – oricine se bucura mai tare atunci cand suntem cu adevarat implicati, atenti, prezenti la activitatile si discutiile din casa. Lasa telefonul jos macar pentru cateva zile si asculta cu adevarat ce iti spun ceilalti.
5. Empatie – fiecare se confrunta cu lucruri despre care nu ne spune. Daca vezi ca ii este greu cuiva, ca este obosit sau stresat, fii acolo pentru acea persoana. Fara judecata, ci cu iubire, intelegere si compasiune.

Cum facem asta practic?
“Uneori pare usor de zis, greu de facut. Cel mai simplu mod de a le obtine este sa lucrezi zi de zi cate putin la a te cunoaste, cu toate partile din tine. In fiecare zi poti sa iti acorzi un minim de 5 minute pentru a mai adauga la fundatia care iti asigura cele 5 cadouri de mai sus. Practic, poti sa acorzi doar 1 minut pe zi pentru fiecare. In ce mod? Pai: scrie in jurnal despre ce simti, citeste cateva pagini dintr-o carte care iti poate oferi solutii sau incurajeaza introspectia, ia-ti un Caiet de lucru care sa te tina in priza, inscrie-te la un curs de dezvoltare personala, programeaza-ti o sedinta de coaching, mediteaza. Sunt atat de multe lucruri pe care le poti face pentru a atinge cele 5 cadouri. Descopera care ti se potriveste tie si ofera ceva diferit de anul acesta incolo. Transforma clasicele cadouri de Craciun in ceva mult mai de pret. Ofera-le calmul tau, linistea ta, iubirea ta si incurajeaza-i prin exemplul pe care il dai sa faca si ei acelasi lucru de anul viitor. Cred ca acestea sunt cele mai pretioase cadouri pe care mereu le vom tine minte, indiferent de ce gasim in dimineata Craciunului sub brad. Peste ani, nu vom tine minte telefonul impachetat frumos, ghetele scumpe si nici restul lucrurilor din cutii, ci cum ne-am simtit, cum am ras impreuna, jocurile pe care le-am jucat si modul in care sarbatorile ne-au adus impreuna. Observam tot mai mult nevoia aparenta de a ne indeparta unii de ceilalti. Ba chiar suntem incurajati de modul in care ne expune societatea ideea ca fiecare trage pentru sine, ca totul trebuie sa il faci singuri daca vrem sa avem succes”, conchide psihologul Andra Tanasescu, vicepresedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica (INLPSI).

Andra Tanasescu, vicepresedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa, este Psiholog, Coach Wing Wave, Trainer NLP si Consultant Panorama Sociala. A urmat studiile in psihologie, cu specializari in terapia de cuplu si familie, dans terapie, somato-terapie, NLP si lucrul cu proiectiile sinelui. Si-a propus ca prin ceea ce face sa aduca in viata fiecarei persoane cu care lucreaza un plus de constientizare, cunoastere si incredere in propriile forte. Obiectivul ei este sa ofere cat mai multe din experienta ei, atat personala cat si profesionala, astfel incat sa produca schimbari semnificative in vietile celorlalti.