F-SIDES Cineclub abordeaza in luna august tema „Flip the Script on Desiring” prin filmul „The Last Mistress” (2007), regia Catherine Breillat. Filmul are ca subiect dorinta fizica, iar intriga prezinta o perspectiva non-normativa despre sexualitatea feminina.
Bilete: https://shorturl.at/aSWX5
Noutatea cineclubului ajuns la sezonul 4 este ca are loc in mai multe orase din Romania si ofera publicului o serie de proiectii de film axate pe creatiile a opt regizoare, in tandem cu materiale literare produse de opt scriitoare contemporane din Romania.
Program proiectii:
30 august
Bucuresti, Cinema Elvire Popesco, ora 20:30.
Timisoara, Cinema Victoria, ora 20:30.
Sibiu, Centrul Cultural Ion Besoiu, in parteneriat cu Este Film Festival, ora 21:00
1 septembrie
Cluj, Cinema ARTA, ora 18:00
Fiecare film din acest sezon primeste un raspuns literar din partea unei autoare romane, invitate de scriitoarea Elena Vladareanu, membra a echipei „Premiile Sofia Nadejde”. Fiecare autoare care intra in dialog cu viziunea filmului va contesta, va chestiona sau va privi din alte perspective intriga abordata de film.
Proiectia din august, „The Last Mistress” (2007), 104′, regia Catherine Breillat, abordeaza tema dorintei: Flip the Script on Desiring. Filmul aduce in prim plan dorinta, pasiunea si obsesia sexuala feminina, subiect antagonizat de-a lungul timpului, in care sexualitatea feminina a fost privita in general dintr-o perspectiva de procreare, nicidecum de placere.
Despre film
Parisul secolului al XIX-lea continua sa fie scena jocurilor de putere in maniera „Legaturilor primejdioase” in lungmetrajul din 2007 semnat de Catherine Breillat. Adaptare a romanului cu acelasi nume publicat in 1851 de Jules-Amédée Barbey d’Aurevilly, „Une vieille maitresse” / „The Last Mistress” incepe in ajunul nuntii dintre dandy-ul Ryno de Marigny (Fu’ad Ait Aattou) si aristocrata Hermangarde de Polastron (Roxane Mesquida).
Alianta starneste rumoare si indoiala in societatea pariziana, intrucat relatia dintre el si curtezana spaniola La Vellini (Asia Argento) este arhicunoscuta. Efortul lui Ryno de a o convinge pe Marchiza de Flers, bunica lui Hermangarde, ca amorul lor nebun s-a incheiat, devine pretext de examinare a moravurilor si virtutilor noii burghezii franceze.
Cu franchetea ei obisnuita in reprezentarea sexualitatii feminine, Breillat cerceteaza aceasta pasiune, repovestita prin flashback, in toate nuantele si ambiguitatile posibile – de la setea de viata la cea de distrugere.
Desi tonul filmului e in cea mai mare parte sobru si cerebral, patosul calculat care emana din interpretarea Asiei Argento a unui personaj mereu provocator la adresa normelor vestimentare de gen ale vremii impinge adesea drama camerala spre autosatira in haine istorice, iar politicile seductiei si razbunarii, spre pur spectacol (Georgiana Vrajitoru, curatoare).
Scriitoarea Ana Puscasu a intrat in dialog cu viziunea filmului si a conceput un raspuns literar acordat filmului prin textul: „cand s-a tras o linie pe pamant”, care poate fi citit pe Scena9 in perioada urmatoare si audiat inainte de proiectie in sala de cinema.
F-SIDES Cineclub este realizat cu sprijinul AFCN, Centrul de Proiecte Timisoara, Zilele Sofia Nadejde, Cinema Victoria, Glitch Shop.
Parteneri media: Scena9, DLITE – blog de literatura roman-german, Liternet, CUTRA, Carturesti, Minitremu, Fundatia Judeteana pentru Tineret Timis, Spicc, Libraria „La Doua Bufnite”, Comuna 30, Filme & Carti.
Cineclubul din Timisoara este realizat cu sprijinul Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii in anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii.
Proiect cultural co-finantat de Administratia Fondului Cultural National. Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.
Adauga comentariu