Home » „Faust”, Barcelona Flamenco Ballet, „La serva padrona”, „Visul unei nopti de vara”, constructii uriase din carton si multe altele, in programul celei de-a doua zi a Festivalului International de Teatru de la Sibiu
Evenimente

„Faust”, Barcelona Flamenco Ballet, „La serva padrona”, „Visul unei nopti de vara”, constructii uriase din carton si multe altele, in programul celei de-a doua zi a Festivalului International de Teatru de la Sibiu

The Knight of the Burning Pestle by Beaumont, , Writer - Francis Beaumont, Director - Declan Donnellan, Designer - Nick Ormerod, Theatre Les Gémeaux/Sceaux/Scène Nationale, Jan, 2019, Credit: Johan Persson

Zeci de evenimente, din cele mai variate domenii ale artelor spectacolului vor aduce bucurie in sufletul spectatorilor Festivalului International de Teatru de la Sibiu, in cea de-a doua zi a manifestarii. Sambata, 21 august 2021, programul FITS cuprinde expozitii, lansari de carte, spectacole de teatru si de dans, productii ale Barcelona Flamenco Ballet, Opera Nationala Romana din Timisoara, „Faust” in regia lui Silviu Purcarete, dar si fenomenala constructie din carton care va putea fi admirata in Piata Mica din Sibiu.
Publicul FITS este invitat sa se bucure de aceasta varietate de evenimente pe care o ofera cea de-a XXVIII-a editie a FITS, intr-o tripla dimensiune, fizica, hibrida si online.

Selectie din programul FITS 2021 din 21 august 2021:

FLAMENCO – PUTEREA DE A RENASTE (FLAMENCO REBORN)
Pentru compania Barcelona Flamenco Ballet, termenul „renastere” poate fi interpretat drept reconstructie. Dansatorii reconstruiesc in permanenta atmosfera scenica. Creeaza o miscare ori un ritm prin miscari repetitive, pline de forta, dupa care sparg totul forprin opriri bruste, doboara ordinea stabilita, apoi o iau de la capat, cu miscari si ritmuri noi. Astfel, ritmul „renaste”, reinnoind dinamica spectacolului iar si iar, pastrandu-l viu. Tranzitiile de la efuziuni exuberante de pasiune la momente de intimitate asigura evolutia si reinventarea continua a spectacolului.
Va avea loc la Centrul Cultural “Ion Besoiu”, ora 18:00.

LA SERVA PADRONA
Sambata si duminica, Opera Nationala Romana din Timisoara va fi prezenta la FITS cu spectacolul exceptional de opera „La serva padrona”, in regia artistica a lui Silviu Purcarete, muzica: Giovanni Battista Pergolesi, libretul: Gennaro Federico, conducerea muzicala: Mihnea Ignat, scenografia: Dragos Buhagiar, concert maestri: Ovidiu Rusu, Corina Murgu si in distributie Serpina – Narcisa Brumar; Uberto – George Proca; Vespone – Cristian Rudic.
Spectacolul este prezentat in limba italiana, cu traducere in limbile romana si engleza, la Fabrica de Cultura IACM Constructii SA– UniCredit – Sala Eugenio Barba, in 21 august la ora 20:00, si in 22 august la ora 17:00, cand va fi transmis si online in direct.

CAVALERUL INFLACARAT
Compania Cheek by Jowl colaboreaza din nou cu Teatrul Puskin din Moscova la aceasta piesa in rama subversiva si cu note de comedie neagra de Francis Beaumont.
Regizat de Declan Donnellan, cu o scenografie semnata de Nick Ormerod, „Cavalerul inflacarat” este o comedie naucitoare, ilara si groaznic de relevanta intr-o lume omniscienta in care toata lumea poate atinge faima si oricine poate scrie o poveste.
Reprezentatia va avea loc la ora 19:00, la TNRS – Sala Mare.

VISUL UNEI NOPTI DE VARA
„Visul unei nopti de vara” de Shakespeare, intr-o superba adaptare plina de dinamism semnata de Hideki Noda, in viziunea regizorala a maestrului roman, Silviu Purcarete. Geniul romanesc si cel japonez se reunesc, in sfarsit, sub semnul prieteniei!
Va putea fi vizionat online, incepand cu orele 21:00.

FAUST
„Faust” e mai mult decat un spectacol de teatru. Violent, emotionant si visceral, „Faust” isi invita publicul la o experienta individuala puternica despre cunoastere, credinta, durere si iubire. „Faust-ul” lui Silviu Purcarete se distinge prin complexitatea viziunii regizorale: este o experienta extrasenzoriala la granita dintre Pamant si Iad, un peisaj amplificat prin proiectii, focuri de artificii, muzica rock live, zeci de actori si dansatori si o coloana sonora originala semnata de Vasile Sirli.
Va avea loc la Fabrica de Cultura IACM Constructii, orele 22:00.

ZOO MOTEL
ZOO MOTEL este un spectacol de teatru live creat pentru aici si acum. Transmisiunea live provine direct din studioul regizorului, designerului si artistului Thaddeus Phillips, care a fost transformat, impreuna cu artistul Steven Dufala, intr-o camera de motel cu adevarat magica, unde timpul sta in loc, obiecte analoge prind sensuri puternice, iar misterioase povesti revelatoare de pe tot cuprinsul globului prind viata.
Va fi transmis online la ora 19.00.

CEA MAI FRUMOASA ZI
Productia Teatrului National “Radu Stanca” Sibiu, „Cea mai frumoasa zi”, in regia Ofeliei Popii, cu Adrian Matioc si Ciprian Scurtea, va fi transmisa online la ora 22.00.
Doua personaje, o singura mare problema existentiala – a te sinucide sau nu. Mai precis, o viata devine insuportabila atunci cand destinul ti se dezvaluie ca o farsa permanenta, punandu-ti mereu bete in roate, sau atunci cand pana si cele mai marunte capricii iti sunt satisfacute? Se intrevad astfel inceputurile unei prietenii care i-ar putea ajuta pe Neizbut si Izbut sa descopere adevarata valoare a unei vieti umane.

DEMONII
„Demonii”, de Fyodor Dostoevsky, adaptarea si regia Lev Dodin, produs de Maly Drama Theatre-Theatre of Europe, va fi transmis online la ora 17.00.
Romanul s-a inspirat din uciderea unui student la Moscova, in 1869, de colegii sai dintr-o societate secreta, despre care se spunea ca ar fi avut legaturi cu o miscare revolutionara globala cu sediul la Geneva. Dostoievski a urmarit indeaproape detaliile acestei conspiratii in povestea lui despre activitatea unui „grup al celor cinci” ce operau sub acoperire intr-un mic oras rusesc. Personajele principale sunt geniul manipulator Piotr Verhovenski si barbatul carismatic despre care acesta spera ca va prelua conducerea miscarii, Nicolai Stavroghin. Dupa ce se deda viciilor si infractiunilor fara cap, Stavroghin se plictiseste de rau si se simte extrem de izolat. Soarta barbatilor aflati in cautarea unui scop mai inalt al vietii ori, din contra, mai mic, dar si a femeilor ce au nenorocul sa-i iubeasca ori sa fie iubite de ei se impleteste cu filozofii radicale care au sedus dintotdeauna oamenii, transformandu-i in demoni.

RITM, GRATIE SI TINERETE
Fanfara din Liov a fost infiintata in 1982, fiind foarte populara in Ucraina. Aceasta a castigat mai multe premii, inclusiv competitii si festivaluri din Franta, Germania, Italia, Polonia, Spania si Ucraina.
Grupul de majorete Feyeriya a fost infiintat in 2011. In repertoriul lor regasim cantece populare si religioase din Ucraina, precum si fragmente de jazz si muzica pop.
Va avea loc pe Pietonala Nicolae Balcescu, incepand cu ora 12:00.

SAMBA FLORILOR
Flori uriase, iluminate pe timp de noapte, pe acordurile si energia Carnavalului din Brazilia. Datorita costumelor noastre create chiar de membrii companiei, continand zeci de petale colorate si palarii amuzante asemanatoare pistilelor, vei avea senzatia ca te afli intr-o gradina colorata. Pe fundalul sonor jovial al muzicii latino, florile par a se misca in adierea unei brize usoare.
Reprezentatia va avea loc pe Pietonala Nicolae Balcescu, la ora 19:00.

VISUL LUI DON QUIJOTE
O incursiune nocturna a tristului personaj inspirat din capodopera lui Miguel de Cervantes. O calatorie initiatica ce explica viata eroului nostru: visator si calauza, o calauza necesara ce-si duce existenta intr-o lume aflata in criza, care si-a pierdut valorile morale. O justificare pentru idealurile si necesitatea Utopiei. Dupa cum i-a spus Sancho bunului Quijote aflat pe patul de moarte, poate ca nu el era nebun, ci lumea in care traia.
Spectacolul va avea loc la ora 22:30, in Piata Mare.

HAIDETI SA CONSTRUIM IMPREUNA!
Haideti sa construim impreuna! – Constructiile monumentale participative din carton – sunt o intalnire propusa publicului pentru a construi impreuna o arhitectura utopica… un vis de copil…. un spectacol colectiv. Acest proiect, deopotriva arhitectural si participativ, invita toti cetatenii unui oras sa participe la o aventura – adulti, copii, varstnici, oameni din medii diferite, sunt chemati sa ia parte la acest proiect gigantic si nebunesc, sa construiasca impreuna o constructie din cutii de carton inspirata din arhitectura locala, doar cu ajutorul unor cutii si banda adeziva! Fara macarale sau alte utilaje! Constructia poate ajunge pana la 25 metri inaltime, poate cuprinde 1500 de cutii si poate cantari peste 1,5 tone!
Evenimentul va avea loc in Piata Mica, incepand cu ora 18:00.

ACROBATII LA SUPERLATIV
Intr-un club de noapte care aduce aminte de atmosfera filmului The Cotton Club (1984), pe acordurile de rhythm’n’blues ale unei statii radio vintage, angajatii se transforma in artisti ce sustin numere de echilibristica, cu steaguri, sarituri si acrobatii cu foc. Recuzita (scaune, mese, cuiere, vaze, chiar oglinzi) e utilizata in cascadorii acrobatice extrem de captivante. Pe acompaniamentul vibrantei coloane sonore a legendarului film, The Black Blues Brothers readuc la viata una dintre legendele muzicii pop prin intermediul piramidelor umane, a dansului limbo cu foc, a sariturilor acrobatice cu franghii si prin inele.
Va avea loc in Piata Habermann, Zona A, incepand cu ora 19:45.

REFLEXII
Proiectul face parte din Programul Europa Creativa si este co-finantat de Comisia Europeana. Partenerii proiectului: Aktionstheatre PAN.OPTIKUM Freiburg (Germania); Teaterforeningen din Helsingør // PASSAGE Festival (Danemarca); Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu // FITS (Romania); Tourist Board din Varazdin (Croatia); Menu Fabrikas din Vilnius si Alytaus Miesto Teatras din Alytus (Lituania); Foundation INITIUM din Riga (Letonia); Bitò Produccions din Girona // Temporada Alta (Spania); Municipio de Loulé si Camara Municipal de Lisboa (Portugalia); Magna Vitae din Lincolnshire (Marea Britanie); SE.S.TA – Centre for Choreographic Development din Praga (Cehia); Fondazione Via Maestra din Venaria (Italia); University of Education din Freiburg (Germania).
Reprezentatia va avea loc incepand cu ora 20:45, la Academia Evanghelica Transilvania.

INSTITUTII:

Festivalul International de Teatru de la Sibiu este organizat sub INALTUL PATRONAJ AL PRESEDINTELUI ROMANIEI, de:
TEATRUL NATIONAL RADU STANCA SIBIU
PRIMARIA MUNICIPIULUI SIBIU
CONSILIUL LOCAL SIBIU

Eveniment realizat cu sprijinul:
GUVERNULUI ROMANIEI
MINISTERULUI CULTURII
MINISTERULUI EDUCATIEI
MINISTERULUI AFACERILOR EXTERNE
UNIVERSITATII LUCIAN BLAGA SIBIU

Co-organizatori:
INSTITUTUL CULTURAL ROMAN

Actiune cofinantata de Consiliul Judetean Sibiu:
CONSILIUL JUDETEAN SIBIU

Co- Producatori:
SOCIETATEA ROMANA DE TELEVIZIUNE
SOCIETATEA ROMANA DE RADIODIFUZIUNE

Parteneri Strategici:
AMBASADA FRANTEI
INSTITUTUL FRANCEZ
AMBASADA JAPONIEI
EU–JAPAN FEST JAPAN COMMITTEE
AMBASADA SUA
AMBASADA MARII BRITANII
BRITISH COUNCIL
AMBASADA ISRAELULUI
AMBASADA REPUBLICII FEDERALE GERMANIA
INSTITUTUL GOETHE
CONSULATUL GERMANIEI LA SIBIU
AMBASADA ELVETIEI
SWISS SPONSORS’ FUND
PRO HELVETIA
AMBASADA REPUBLICII POPULARE CHINEZE
MINISTERUL CULTURII CHINA
AMBASADA BELGIEI
WALLONIE – BRUXELLES INTERNATIONAL
AMBASADA SPANIEI
INSTITUTUL CERVANTES
ACTION CULTURAL ESPANOLA
AMBASADA REPUBLICII POLONE
INSTITUTUL POLONEZ
AMBASADA AUSTRIEI BUCURESTI
FORUMUL CULTURAL AUSTRIAC

FILARMONICA DE STAT SIBIU
COMPLEXUL NATIONAL MUZEAL ASTRA
UNITER

COMPANII

Parteneri Oficiali:
UNICREDIT BANK
DEDEMAN
BRD – GROUPE SOCIETE GENERALE

Partener Special:
JTI

Parteneri Principali:
LIDL

Partener de Traditie:
RAIFFEISEN BANK

Partener al Therme Forum:
THERME BUCURESTI

Partener al Sezonului de Strada:
BANCA TRANSILVANIA

Partener de mobilitate:
AUTOKLASS

Partener pentru sanatate:
MEDLIFE
DENT ESTET
CLINICA POLISANO

Parteneri:
GOOGLE ARTS&CULTURE
LENOVO
GLS
VACCIN.LIVE

Partener al Bursei de Spectacole
si al Programului de Voluntariat:
ALPHA BANK

Berea Oficiala a Festivalului:
URSUS

Vinurile Oficiale ale Festivalului:
CRAMA OPRISOR

SPONSORI:
AQUA CARPATICA
KEEP CALLING
CEC BANK
HEIDI CHOCOLATE
TULIPA FLOWER SHOP
CASA DENTE
ROMFILATELIA
RONDOCARTON
LIME
HAMA

PARTENERI MEDIA:
TV5 MONDE
RFI
EURONEWS
DEUTSCHE WELLE
DIGI24
PROPAGARTA
ZIARUL METROPOLIS
B365.RO
RADIO GUERRILLA
URBAN.RO
ELLE
AGERPRES
DCNEWS
ROMANIA POZITIVA
LIBERTATEA
REVISTA BIZ
MUNTEANU
ZILE SI NOPTI
CAPITAL CULTURAL
TURNUL SFATULUI
TRIBUNA
SIBIU 100%
STIRI DE SIBIU
ORA DE SIBIU
SIBIUL IN IMAGINI
GOODTIME
STAR SIBIAN
MESAGERUL DE SIBIU
STRADA CETATII
MONITORUL DE CLUJ
SIBIU CITY APP
MEDIATRUST – PARTENER DE MONITORIZARE