Home » Patru volume semnate de George Banu, dar si „Durerea. Dincolo de teatru”, de Octavian Saiu, si „Antologia pieselor prezentate in sectiunea spectacole-lectura”, la Festivalul International de Teatru de la Sibiu
Evenimente

Patru volume semnate de George Banu, dar si „Durerea. Dincolo de teatru”, de Octavian Saiu, si „Antologia pieselor prezentate in sectiunea spectacole-lectura”, la Festivalul International de Teatru de la Sibiu

Lansarile de carte, una dintre cele mai importante sectiuni ale Festivalului International de Teatru de la Sibiu, reunesc, si cu prilejul celei de-a XXVIII-a editii, nume importante din domeniu, autori ai unor opere larg apreciate. Volume dedicate artelor spectacolului, marturii sau antologii vor fi lansate la FITS, in perioada 20-29 august 2021.
Personalitate marcanta a culturii romanesti, George Banu este prezent la FITS cu patru lansari de carte exceptionale – „O lumina in inima noptii”, Editura Nemira, 2021, „Teatrul si spiritul vremii”, Editura Junimea, 2021, „Povestirile lui Horatio – portrete si marturii ale maestrilor scenei europene”, Editura Tracus Arte, „Viata si teatru pe Scena lumii”, Editura Polirom.

Povestirile lui Horatio – portrete si marturii ale maestrilor scenei europene
Volumul „Povestirile lui Horatio – portrete si marturii ale maestrilor scenei europene”, de George Banu, aparut la editura Tracus Arte, va fi lansat sambata, 21 august 2021, ora 13:00, la Filarmonica de Stat din Sibiu, Sala Thalia.
Sunt invitati alaturi de autor: Eugenio Barba, autor si regizor de teatru, fondatorul ISTA, prof. dr. univ. Ioan Cristescu, Directorul Muzeului National al Literaturii Romane din Bucuresti.
George Banu este membru de onoare al Academiei Romane, laureat al Marelui Premiu al Academiei Franceze (2014). A primit premiul pentru „opera omnia” al revistei Observator cultural, premiul de excelenta UNITER si premiul fundatiei Anonimul. Este doctor honoris causa al mai multor universitati europene si colaborator al festivalurilor de la Avignon, Sibiu, Bucuresti, Craiova. Asigura lunar rubrica „Scena lumii” in Dilema veche.

Viata si teatru pe Scena lumii
Marti, 24 august, ora 13.00, la Sala Thalia din Sibiu, George Banu va intra in dialog cu Sever Voinescu cu prilejul lansarii volumului „Viata si teatru pe Scena lumii”, aparut de curand in colectia Ego-grafii a editurii Polirom.
Discutia va fi urmata de o sedinte de autografe.
Un periplu prin universul spectaculos al scenei contemporane, cartea depaseste, prin anvergura consideratiilor lui George Banu, frontierele spatiului artistic si devine, in sensurile sale profunde, o meditatie necesara asupra conditiei adesea nelinistitoare a prezentului. Ea reuneste o suita de contributii relevante ale autorului din presa culturala autohtona a ultimilor ani, cele mai multe desprinse din rubrica de cronica de cultura din Dilema veche, si, dincolo de varietatea tematica intrinseca demersului, articuleaza o viziune asupra lumii de o remarcabila coeziune si claritate, folosind teatrul ca pretext ideal al reflectiei culturale, istorice si sociale.

Dincolo de teatru, la capatul Africii, trei aventuri izolate
„Dincolo de teatru, la capatul Africii, trei aventuri izolate, trei experimente de o brutalitate iesita din comun. Unul – in planul elaborat al limbajului expozitiv, calculat cu maxima precizie. Altul – in zona tulbure a unei forme de performance violent, consumat in surdina. Si un altul – in climatul impur al unei calatorii spre necunoscutul subconstientului uman. Diferite, fara sa isi semene in vreun fel. Unice. Insa legate prin acelasi subiect: durerea. Mai putin canonice in forma lor decat un spectacol teatral, mai agresive in mesaj decat orice act spectacular, mai bulversante decat toate prelegerile cu aer documentar, ele par strigatele unor creatori despre lumea in care traiesc. Iar lumea aceea nu este neaparat si a noastra, a celor cuibariti confortabil in fotoliile de spectator ale civilizatiei occidentale. E lumea cu cicatrici vechi si rani inca deschise a unei parti de mapamond ce inca nu si-a incheiat socotelile cu istoria si cu ea insasi.”
Este vorba despre volumul semnat de profesorul, cercetatorul si criticul de teatru Octavian Saiu, „Durerea. Dincolo de teatru”.
Cartea aparuta la Editura Nemira, 2021, la fi lansata in 28 august, la ora 13:00, in prezenta autorului.

Antologia pieselor prezentate in sectiunea spectacole-lectura
Teatrul National Radu Stanca Sibiu si Festivalul International de Teatru de la Sibiu au transformat, de-a lungul anilor, „Antologia pieselor prezentate in sectiunea spectacole-lectura” intr-un instrument ce pune in practica energiile creatoare ale actorilor, cautarile lor intru frumos, intru iubire de oameni si, mai ales, intru speranta: Construim impreuna speranta.
In anul 2021 FITS revine la intalnirea fata-n fata cu publicul fidel Antologiei, prin lecturarea textelor dramatice si transformarea lor in spectacole radiofonice, impreuna cu Teatrul National Radiofonic al Societatii Romane de Radio, cu actorii Teatrului National Radu Stanca si cu cei doi regizori, Mariana Camarasan si Bogdan Saratean, care se aventureaza in descifrarea celor sapte texte care intregesc bogatia propusa de FITS sub semnul verbului dramatic. Istoria Antologiei insumeaza 179 de texte in varianta bilingva si 162 de autori, multi dintre ei descoperiti de festival, majoritatea deveniti nume celebre.
Peter Asmussen este primul dramaturg pe care il tiparim in aceasta antologie. Unul dintre cei mai productivi, aclamati si premiati scriitor danezi, in acelasi timp prozator, autor de scenarii de film. De asemenea, autor de librete, piese de teatru pentru radio si televiziune. Soli Deo Gloria este titlul piesei pe care Peter Asmussen ne-o aduce cadou. Este o adunare de douasprezece cantate care ilustreaza tragedia unei lumi in pragul colapsului, dar intr-o cheie care lasa sa se intrevada speranta.
Pascal Rambert – scriitor, coregraf, regizor de teatru si film. Posesor al premiului pentru Teatru al Academiei Franceze. Colaborator al celebrului Teatru Bouffes du Nord, fondator de teatre independente, creator de spectacole de succes – pornind de la Avignon, pana la piesele traduse in Europa, America de Nord, America de Sud, in Asia, in Rusia, in Orientul Mijlociu. Pascal Rambert ne propune sfasietoarea meditatie – Actrita – asupra nevoii intime a oamenilor de a crede in frumusetea pe care ne-o poate darui teatrul.
Marta Barcelo este probabil una dintre cele mai surprinzatoare personalitati si poate concura cu mult succes la ceea ce inseamna in zilele noastre femeia momentului, fiind capabila sa treaca de la mima la circ, de la managementul unei companii de teatru, la meseria de actrita, creatoare de continut, trapezista, co-director, scenarista, regizoare, castigatoare a nenumarate premii. Co-director al unui centru de cercetari in artele spectacolului. Mama este textul pe care il propune. O poveste a doua femei care descopera motivul real al ratiunii de a iubi viata.
O personalitate marcanta a teatrului mondial vine din Filipine si ne propune un text denumit Ardoare, care ne releva ca nici o schimbare radicala nu se poate produce fara suferinta. Guelan Varela-Luarca este dramaturg, traducator, actor, regizor de teatru. A fost premiat pentru Cel mai bun Spectacol al Deceniului, in Filipine. A semnat, de asemenea, cel mai bun film de lungmetraj, in 2019.
Justine del Corte, nascuta in Mexic, ne propune Cosmarul fericirii. Actrita, dramaturga, scenarista. Studiaza actoria la Berlin, apoi la New York, productia de film si regia la Hamburg. Devine actrita si dramaturga la institutii prestigioase precum Staatstheater din Stuttgart, Teatrul din Bremen, Schaubühne Berlin, Hamburger Kammerspiele. Cosmarul fericirii este o tragi-comedie a conditiei umane, cu tuse grotesti, plina de adevaruri si profunzime.
Alexei Jitkovski porneste spre lumea larga, studiind, la inceput, chimia. Si-a gasit mult mai tarziu vocatia de a scrie piese de teatru si scenarii de film si a castigat nenumarate premii in Rusia. Sa plantezi un copac este o datorie a fiecarui om, alaturi de a concepe un copil, de a-l creste si de a construi o casa. Dar a planta un copac poate naste diferente de mentalitate intre generatii.
Elise Wilk, personalitate a teatrului romanesc care a cunoscut si cunoaste succesul de-a lungul timpului, ne propune anul acesta Disparitii, o piesa in care face cronica unei familii germanofone, un frumos fragment din tumultuoasa istorie a Romaniei secolului trecut.
Festivalul International de Teatru de la Sibiu va asteapta la intalnirea cu aceste sapte texte si cu actorii care le dau viata!

Programul complet al lansarilor din cadrul FITS 2021:

21 august
ora 11:00
Rodica Mandache, O carte atipica despre un actor atipic: Stefan Mihailescu Braila, Editura Oscar Print
Rodica Mandache, O carte frumoasa despre un om frumos: Ovidiu Iuliu Moldovan, Editura Oscar Print
Romania/Romania
Invitati: george Banu, Octavian Saiu, Rodica Mandache, Gilda Lazar

ora 13:00
George Banu, Povestirile lui Horatio – portrete si marturii ale maestrilor scenei europene, Editura Tracus Arte, 2021
Romania/Danemarca/Romania/Denmark
Invitati: George Banu, Eugenio Barba, Ioan Cristescu
1h

22 august
ora 11:00
Lansare de carte/Book Launch
George Banu, Teatrul si spiritul vremii, Editura Junimea, 2021
Radu Boroianu, Despovararea. Simturi si instincte, vol. I si II, Editura Tracus Arte, 2019
Romania/Romania
Invitati: George Banu, Radu Boroianu
1h

ora 13:00
Lansare de carte/Book Launch
Album Povestea printesei deocheate, fotografii de Mihaela Marin, Editura Nemira, 2020
Invitati: Octavian Saiu, Mihaela Marin, Silviu Purcarete, Vasile Sirli, Dragos Buhagiar, Helmut Stürmer
Romania/Romania
1h

23 august
12:00
Lansare de carte/Book Launch
George Banu, O lumina in inima noptii, Editura Nemira, 2021
Secolul 21: George Banu, contemporanul nostru, Vol. I. si II.
Invitati: George Banu, Alina Ledeanu, Silviu Purcarete
Romania/Romania
1h

ora 14:00
Lansare de carte/Book Launch
Festivalul International de Teatru de la Sibiu. Marturii, Editura Junimea, Iasi, 2020
Festivalul International de Teatru de la Sibiu. Dialoguri culturale, Editura Junimea, Iasi, 2020
Festivalul International de Teatru de la Sibiu. Aleea Celebritatilor, Editura Junimea, Iasi, 2020
Invitati: George Banu si Octavian Saiu
Romania/Romania
1h

24 august
13:00
Lansare de carte/Book Launch
George Banu, Viata si teatru pe Scena lumii, editura Polirom, 2021
Invitati: George Banu, Sever Voinescu
Romania/Romania
1h

25 august
13:00
Lansare de carte/Book Launch
Antologia pieselor prezentate in sectiunea spectacole-lectura / The Anthology of Plays Presented in The Play-Reading Section, selectie de Claudia Domnicar, Editura Paideia, 2020
Antologia pieselor prezentate in sectiunea spectacole-lectura / The Anthology of Plays Presented in The Play-Reading Section, selectie de Claudia Domnicar, Editura Paideia, 2021
Coord. Diana Nechit, Ion M. Tomus, Construim speranta impreuna. O antologie de texte / Building hope together. An Anthology of texts, Editura Universitatii Lucian Blaga din Sibiu, Sibiu, 2021
Coord. Ion M. Tomus, Conversatii culturale, Editura Universitatii Lucian Blaga din Sibiu, 2020
Coord. Ion M. Tomus, Conversatii culturale, Editura Universitatii Lucian Blaga din Sibiu, 2021
Jurnalul Artelor Spectacolului, nr. 1 – 2/2020 si nr. 1/2021
Invitati: Octavian Saiu, Claudia Maior, Ion M. Tomus, Diana Nechit
Romania/Romania
1h

26 august
13:00
Lansare de carte/Book Launch
Mihai Malaimare, Statuia vivanta, editura Rao, 2021
Mihai Malaimare, Actorul, bufonul, clovnul, editura Rao, 2021
Mihai Malaimare, Caleasca aurita, editura Rao, 2021
Invitati: George Banu, Mihai Malaimare, Ovidiu Enculescu
Romania/Romania
1h

27 august
13:00
Lansare de carte/Book Launch
Editori Diana Nechit, Andrei C. Serban, Teatrul francofon pentru publicul tanar (vol. 2), Editura Universitatii Lucian Blaga din Sibiu, Sibiu, 2020
Editori Diana Nechit, Andrei C. Serban, Mituri reinterpretate in dramaturgia francofona contemporana, Editura Universitatii Lucian Blaga din Sibiu, Sibiu, 2020
Editori Diana Nechit, Andrei C. Serban, Teatru in 2, in 3. O antologie de teatru francofon conteporan, Editura Universitatii Lucian Blaga din Sibiu, Sibiu, 2021
Editori Diana Nechit, Andrei C. Serban, Teatru african contemporan de expresie franceza. O antologie de texte, Editura Universitatii Lucian Blaga din Sibiu, Sibiu, 2021
Invitati: Octavian Saiu, Emil Lansman, Diana Nechit, Andrei Serban
Romania/Belgia/Romania/Belgique
1h

28 august
13:00
Lansare de carte/Book Launch
Octavia Saiu, Durerea. Dincolo de teatru. Editura Nemira, 2021
Invitati : Octavian Saiu
Romania/Romania
1h

29 august
13:00
Lansare de carte/Book Launch
Coord. Oltita Cintec, Un virus pe scena lumii. Teatru si pandemie 2.0, Editura Timpul, 2020
Romania/Romania
Invitati: Oltita Cintec, Andrei Terian, Bobi Pricop, Radu Nica
1h

Lansarile vor avea loc la Sala Thalia, sala mica.

Accesul la evenimentele organizate in spatii inchise se face in baza unui document de identitate, precum si a prezentarii unuia dintre urmatoarele documente:
· dovada oficiala care atesta vaccinarea anti SARS-COV2 (minim 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare),
· dovada oficiala a unui test PCR negativ – efectuat cu cel mult 72 de ore inaintea evenimentului,
· dovada a rezultatului negativ certificat de o unitate medicala a unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore inainte de inceperea evenimentului,
· dovada medicala a faptului ca se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu SARS-COV-2.

Pentru accesul in sali, organizatorii vor pune la dispozitia spectatorilor bratari care sa faciliteze triajul epidemiologic rapid.

Acestea se vor putea ridica din urmatoarele puncte: Parcarea Pietei Teatrului, Parcul Astra, Fabrica de Cultura IACM Constructii SA – UniCredit.

Purtarea mastii de protectie in sali este obligatorie, iar accesul se face cu respectarea unei distante de minim 1,5 metri si cu dezinfectarea mainilor in punctele special amenajate.

INSTITUTII:

Festivalul International de Teatru de la Sibiu este organizat sub INALTUL PATRONAJ AL PRESEDINTELUI ROMANIEI, de:
TEATRUL NATIONAL RADU STANCA SIBIU
PRIMARIA MUNICIPIULUI SIBIU
CONSILIUL LOCAL SIBIU

Eveniment realizat cu sprijinul:
GUVERNULUI ROMANIEI
MINISTERULUI CULTURII
MINISTERULUI EDUCATIEI
MINISTERULUI AFACERILOR EXTERNE
UNIVERSITATII LUCIAN BLAGA SIBIU

Co-organizatori:
INSTITUTUL CULTURAL ROMAN

Actiune cofinantata de Consiliul Judetean Sibiu:
CONSILIUL JUDETEAN SIBIU

Co- Producatori:
SOCIETATEA ROMANA DE TELEVIZIUNE
SOCIETATEA ROMANA DE RADIODIFUZIUNE

Parteneri Strategici:
AMBASADA FRANTEI
INSTITUTUL FRANCEZ
AMBASADA JAPONIEI
EU–JAPAN FEST JAPAN COMMITTEE
AMBASADA SUA
AMBASADA MARII BRITANII
BRITISH COUNCIL
AMBASADA ISRAELULUI
AMBASADA REPUBLICII FEDERALE GERMANIA
INSTITUTUL GOETHE
CONSULATUL GERMANIEI LA SIBIU
AMBASADA ELVETIEI
SWISS SPONSORS’ FUND
PRO HELVETIA
AMBASADA REPUBLICII POPULARE CHINEZE
MINISTERUL CULTURII CHINA
AMBASADA BELGIEI
WALLONIE – BRUXELLES INTERNATIONAL
AMBASADA SPANIEI
INSTITUTUL CERVANTES
ACTION CULTURAL ESPANOLA
AMBASADA REPUBLICII POLONE
INSTITUTUL POLONEZ
AMBASADA AUSTRIEI BUCURESTI
FORUMUL CULTURAL AUSTRIAC

FILARMONICA DE STAT SIBIU
COMPLEXUL NATIONAL MUZEAL ASTRA
UNITER

COMPANII

Parteneri Oficiali:
UNICREDIT BANK
DEDEMAN
BRD – GROUPE SOCIETE GENERALE

Partener Special:
JTI

Parteneri Principali:
LIDL

Partener de Traditie:
RAIFFEISEN BANK

Partener al Therme Forum:
THERME BUCURESTI

Partener al Sezonului de Strada:
BANCA TRANSILVANIA

Partener de mobilitate:
AUTOKLASS

Partener pentru sanatate:
MEDLIFE
DENT ESTET
CLINICA POLISANO

Parteneri:
GOOGLE ARTS&CULTURE
LENOVO
GLS
VACCIN.LIVE

Partener al Bursei de Spectacole
si al Programului de Voluntariat:
ALPHA BANK

Berea Oficiala a Festivalului:
URSUS

Vinurile Oficiale ale Festivalului:
CRAMA OPRISOR

SPONSORI:
AQUA CARPATICA
KEEP CALLING
CEC BANK
HEIDI CHOCOLATE
TULIPA FLOWER SHOP
CASA DENTE
ROMFILATELIA
RONDOCARTON
LIME
HAMA

PARTENERI MEDIA:
TV5 MONDE
RFI
EURONEWS
DEUTSCHE WELLE
DIGI24
PROPAGARTA
ZIARUL METROPOLIS
B365.RO
RADIO GUERRILLA
URBAN.RO
ELLE
AGERPRES
DCNEWS
ROMANIA POZITIVA
LIBERTATEA
REVISTA BIZ
MUNTEANU
ZILE SI NOPTI
CAPITAL CULTURAL
TURNUL SFATULUI
TRIBUNA
SIBIU 100%
STIRI DE SIBIU
ORA DE SIBIU
SIBIUL IN IMAGINI
GOODTIME
STAR SIBIAN
MESAGERUL DE SIBIU
STRADA CETATII
MONITORUL DE CLUJ
SIBIU CITY APP
MEDIATRUST – PARTENER DE MONITORIZARE