Comunicate Psihologie

Fidelitatea este o alegere constienta

Exista foarte multe neclaritati si dileme in jurul relatiei de cuplu. Majoritatea se intreaba care este „reteta” perfecta pentru o relatie armonioasa, echilibrata si plina de fericire si iubire.Din pacate, nu exista o reteta pentru asta si lucrurile nu sunt asa cum ne sunt prezentate in filmele sau cartile de dragoste.
In opinia psihologului Andra Tanasescu, vicepresedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica (INLPSI), iubirea este un proces organic, pe care daca il intretii, se usuca si isi pierde viata in timp. “Putem privi relatia, printr-un exercitiu de imaginatie, ca fiind o fiinta vie, care se afla in grija ambilor parteneri. Daca fiecare dintre cei doi se implica activ si o hranesc, ii ofera atentie, timp, grija, iubire, afectiune, rabdare, intelegere si orice mai are nevoie, atunci si-au gasit reteta de succes pentru a o tine in viata. Daca, la pol opus, unul sau ambii uita sa ofere relatiei grija si hrana de care are nevoie, aceasta pierde din energie si usor, usor, se stinge din „viata”. Daca ar fi sa ne privim relatiile (nu doar de cuplu) drept o fiinte vii, care au exact aceleasi nevoi ca si noi, oare cum ne-am raporta la ele? Ce am alege sa facem diferit, pentru a le oferi protectia si sustinerea pe care ne-am dori si noi, la randul nostru, sa le primim? Oare cum ar evolua relatiile cu oamenii din viata noastra, daca le-am da grija si iubirea pe care le asteptam noi de la altii? S-ar imbunatati oare calitatea acestora si modul in care ne simtim noi in ele? Eu consider ca da si chiar semnificativ”, explica psihologul Andra Tanasescu.
Lipsa fidelitatii nu este o boala genetica, ci o alegere constienta
Specialistul este de parere ca fidelitatea, in sine, nu tine de genetica, educatie sau bun simt, cat tine de o alegere asumata pe care fiecare dintre noi o facem, sau nu, dupa caz. “Fidelitatea este o alegere constienta in care decidem sa ne dedicam timpul, atentia, grija, iubirea si tot ceea ce este necesar ingrijirii relatiei actuale, cu persoana pe care o avem in viata in acest moment. Personal, vad fidelitatea mai mult ca pe o asumare a faptului ca dam oportunitatea relatiei in care ne aflam sa creasca odata cu noi si cu partenerul/a de viata. Cred ca oricand putem fi atrasi de alte persoane si diferenta dintre cei care decid sa dea curs unei atractii si cei care nu o fac sta intr-o alegere completa de a fi sau nu pe deplin dedicati persoanei care se afla deja in viata lor”, declara psihologul Andra Tanasescu.
De multe ori, ne intrebam cum au reusit parintii nostri sa intretina o casnice atat de lunga si de ce acest lucru pare o misiune imposibila pentru generatiile tinere?
“Din multele discutii pe care le-am avut cu cuplurile solide, am extras un numitor comun, astfel: „am ales de la inceput ca ne dedicam unul altuia si ca, atunci cand intampinam probleme, sa stam impreuna cu ele. Am ales sa discutam in loc sa ne abtinem. Am ales sa ne ascultam in loc sa ne reprosam. Am ales sa incercam macar sa ne intelegem reciproc, in loc sa ne judecam. Am ales sa ramanem, in special cand a devenit greu si inconfortabil. Si cel mai mult, cred ca am ales sa ramanem si sa crestem impreuna. Asta a fost reteta care a functionat pentru noi. Nu e usoara. De multe ori a fost cel putin incomod, ca sa nu ma aventurez sa spun incredibil de greu. Dar mereu am ales sa gasim impreuna rezolvarea si solutiile. Mereu am ales sa gasim modul cel mai potrivit pentru amandoi de a readuce echilibrul, atunci cand acesta se pierdea”. Asadar, eu am concluzionat urmatorul lucru: totul tine de alegerea pe care o facem, nu la inceputul relatiei, ci la cele de pe parcurs. Initial este usor sa facem alegeri. Inceputul e frumos, dulce, cald, placut. Nu, cred ca alegerea constanta, de a creste impreuna si de a gasi solutii impreuna, este secretul relatiilor stabile, lungi si armonioase. Alegerile constante sunt cele care decid soarta unei relatii, precum este decizia noastra de a ne asuma ce facem atunci cand dam, sau nu, curs unei atractii exterioare. Pana la urma, orice relatie are aceleasi cerinte. Putem alege sa schimbam constant persoana cu care suntem, sperand sa evitam asta, sau putem sa facem o alegere constienta de a creste alaturi de o persoana care, evident, are aceeasi deschidere si dorinta de crestere reciproca. Deci, totul tine de alegerile pe care le facem, poate chiar zi de zi”, conchide psihologul Andra Tanasescu, vicepresedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica (INLPSI).
Andra Tanasescu, vicepresedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa, este Psiholog, Coach Wing Wave, Trainer NLP si Consultant Panorama Sociala. A urmat studiile in psihologie, cu specializari in terapia de cuplu si familie, dans terapie, somato-terapie, NLP si lucrul cu proiectiile sinelui. Si-a propus ca prin ceea ce face sa aduca in viata fiecarei persoane cu care lucreaza un plus de constientizare, cunoastere si incredere in propriile forte. Obiectivul ei este sa ofere cat mai multe din experienta ei, atat personala cat si profesionala, astfel incat sa produca schimbari semnificative in vietile celorlalti.