Comunicate

EXCLUSIV RETEAUA DE IDOLI Maricica Puica: „Noi nu ne gandeam la bani, ne gandeam sa ii invingem pe toti… aveam diurna de 3,5 dolari”

Maricica Puica: „Noi nu ne gandeam la bani, ne gandeam sa ii invingem pe toti… aveam diurna de 3,5 dolari”
Irina Pacurariu continua seria interviurilor de elita la „Reteaua de idoli”, duminica, 30 mai, de la ora 18:00 (in reluare luni, 31 mai, de la ora 21:00), la TVR 2 si online pe TVR+, cu o campioana prea putin mediatizata: Maricica Puica.

„O viata de film si un parcurs cu imense sacrificii fac din Maricica Puica una dintre cele mai spectaculoase si, din pacate, putin stiute, mari campioane”, spune realizatoarea Irina Pacurariu despre invitata sa la „Reteaua de idoli”. Campiona olimpica la atletism, singura romanca desemnata cea mai buna atleta a lumii si dubla medaliata la Jocurile Olimpice din 1984 de la Los Angeles, Maricica Puica a primit in luna aprilie a acestui an „Colanul de Aur”, cea mai inalta distinctie a COSR, recunoastere acordata pentru doar cativa sportivi romani.

Intalnirea cu Irina Pacurariu a avut loc intr-o zi cu o ploaie torentiala. Marea atleta are astazi 70 de ani si traieste in cea mai mare parte a timpului la Campulung Muscel, unde are grija de 3 caini si 14 pisici. Sportiva care a parcurs in anii de antrenament si competitii peste 100.000 de km in alergare este departe de a fi uitat experientele celor 3 olimpiade la care a participat, cursele de o mila pe care le-a castigat in Statele Unite si care au transformat-o intr-un idol si pe teritoriul american. In anii `80, i s-au oferit doua milioane de dolari ca sa concureze pentru SUA, i-a refuzat, desi in Romania i se rechizitiona orice premiu sau recunostere financiara primita.

„Irina Pacurariu: Citeam, ca daca s-ar pune cap la cap distantele pe care le-ati alergat, s-ar face 100 de mii de km…
Maricica Puica: Da, ocolul Pamantului de 3 ori… pe zi nu erau foarte multe ore de alergare, dar au fost cate putin, constant, peste 20 de ani, fara pauza.
Irina Pacurariu: Anul 1986 e anul dvs…
Maricica Puica: Asa este… A venit invitatia sa mergem la Monaco pentru premierea celor mai buni sportivi din lume. Au trimis un elicopter la Nisa dupa mine si antrenor (Ion Puica, sotul ei), iar ceremonia a avut loc la Palatul Regal din Monte Carlo. Eu am fost desemnata cea mai buna atleta a lumii, iar la sportivi a fost ales marele Ben Johnson, sprinterul american, intr-o ceremonie care l-a avut drept gazda pe Printul Albert de Monaco. Mercedes-ul primit drept premiu a fost trimis in Romania abia dupa ce am primit aprobare de la familia Ceausescu. Era greu sa detii atunci o astfel de masina la care nu aveau acces oamenii de rand, asa ca am tinut-o multi ani. Toti spuneau ca doar Ceausescu avea dreptul la o asa masina.
In timp, toate premiile mele au fost, incluzand olimpiade, campionate mondiale, mari curse internationale, 28.000 de dolari. Aduceam un cec special care intra in contul Federatiei. Ne mai dadea si noua 100-200… noi nu ne gandeam la bani, ne gandeam sa ii invingem pe toti…..aveam diurna de 3,5 dolari, pe care o puteam pastra, luam mancare de acasa, chiar si in America, cu supa la pachet, mancare de la cantina, salam de Sibiu pe sub mana…chiar si oua fierte…”, povesteste Maricica Puica in emisiunea „Reteaua de idoli” de duminica, 30 mai, de la ora 18:00, la TVR 2.

CV DE CAMPIOANA

Maricica Puica s-a nascut la 29 iulie 1950, la Iasi, intr-o familie cu 13 copii. A inceput sa practice atletismul la varsta de 15 ani, dupa ce a fost descoperita la un cros pentru elevi, in 1965, de profesorul Ion Puica, cel care ulterior i-a devenit antrenor si sot. Maricica Puica este cea mai noua detinatoare a Colanului de Aur, recunoasterea absoluta a olimpismului romanesc si prima atleta careia i s-a decernat aceasta distinctie.
Detine numeroase recorduri nationale: doua la 1.500 m, sase la 3.000 m, doua la 5.000 m si patru la 3.000 m sala. In 1968, a fost selectionata in echipa nationala, cu care aduce prima medalie la Crosul Balcanic organizat in Turcia, pentru ca in 1978 sa obtina prima medalie de aur la Campionatele Mondiale de cros cu echipa si medalie de bronz la individual (Glasgow), potrivit lucrarii „Enciclopedia educatiei fizice si sportului din Romania”, vol. 1 (Editura Aramis, 2002).
In 1979 a absolvit Scoala de antrenori. In 1982, a cucerit medalia de aur la Campionatele Mondiale de Cross Country de la Roma, performanta pe care a reeditat-o in 1984, la competitia similara de la New York, scrie site-ul cosr.ro.
Probele care i-au dat satisfactie au fost cele de semifond -1.500 si 3.000 m, la care a avut mai multe recorduri. Cel mai bun an al sau a fost 1984, la Jocurile Olimpice de la Los Angeles cucerind primul titlul olimpic al probei de 3000 m pentru femei din istoria Jocurilor Olimpice. Ea a castigat prima cursa olimpica de 3000 m cu timpul 8:35.96 care a reprezentat un record olimpic. La aceeasi editie a JO, a obtinut medalia de bronz la proba de 1500 m.
Ultima medalie importanta a fost bronzul cucerit in 1988, la Campionatele Europene in sala de la Haga, din Olanda, in proba de 3000 m.

S-a retras din activitatea sportiva la varsta de 39 de ani, iar dupa 1990 a antrenat impreuna cu sotul sau in Spania. Printre sportivele de top pregatite de Maricica Puica se numara si Violeta Beclea-Szekely.

A primit titlul de Maestru Emerit al Sportului, iar in anul 2000 a primit Ordinul National „Serviciul Credincios in grad de cavaler”. In 1998 a fost numita „Ambasadoare nationala pentru sport, toleranta si spirit sportiv pe langa Consiliul Europei”.