Home » FITS anunta programul editiei cu numarul 30!
Teatru si Film

FITS anunta programul editiei cu numarul 30!

Sibiu, 25 aprilie 2023 – Astazi, la Sibiu, in cadrul unei conferinte de presa, Constantin Chiriac, Presedintele FITS, a anuntat publicarea programului editiei din acest an, dar si punerea in vanzare a biletelor, incepand de maine, 26 aprilie.

Astfel, pe www.sibfest.ro, publicul poate deja sa consulte programul Festivalului pe zile si categorii, intr-o maniera de navigare noua, mai prietenoasa, pentru a stabili ce spectacole doreste sa vada incepand cu 23 iunie si pana pe 2 iulie.

De maine, biletele vor putea fi achizitionate atat online, cat si fizic, de la Agentia de bilete aflata in Sibiu, pe strada Nicolae Balcescu 17.

Un aspect important pe care Constantin Chiriac l-a mentionat este ca pretul biletelor ramane neschimbat fata de editia anterioara, in ciuda inflatiei, dublarii si, pe alocuri, chiar a triplarii unora dintre costuri, si ca o mare parte dintre evenimente au acces liber sau un pret redus, de 30 de lei. Se pastreaza, de asemenea, reducerile pentru anumite categorii vulnerabile.

Presedintele FITS a facut o scurta prezentare a Festivalului, de la inceput si pana la aceasta a 30-a editie, cu temele fiecarui an, dupa care a trecut in revista structurile asociate care au imbogatit, peste ani, oferta pe care FITS o face spectatorilor:

1994 – Programul de voluntariat

1996 – Spectacolele lectura

1996 – Sectiunea Intalnirea scolilor si academiilor de teatru

1997 – Departamentul de Arta Teatrala ULBS

1997 – Bursa de Spectacole

2000 – Scoala de management cultural

2000 – Liceul Onisifor Ghibu  – filiera vocationala este desavarsita prin profilul Teatru

2004 – Teatrul Radu Stanca din Sibiu devine Teatru National

2007 – Capitala Culturala Europeana

2010 – Zidul lui Perjovschi – Ziarul Orizontal, care a reprezentat baza de pornire pentru PAV

2013 – Aleea Celebritatilor

2015 – Platforma internationala de cercetare doctorala in artele spectacolului si management cultural; prima Platforma Internationala de prezentare a doctoratelor din Romania

2016 – Fabrica de Cultura

2017 – Intalnirea scolilor si academiilor de teatru (1996) devine Festivalul Universitatilor de Teatru si Management Cultural

2018 – Therme Forum

2020 – Scena Digitala

2022 – Platforma de Arte Vizuale

2022 – Mostenirea – Festivalul Statuilor Vivante

Tema din acest an – MIRACOL – reflecta importanta FITS in transformarea comunitatii, a orasului, a Festivalului insusi si a faptului ca, intr-un prezent gestionat de alte interese, un festival de artele spectacolului dintr-un mic oras a ajuns la editia cu numarul 30 si fixeaza, an de an, agenda comunitatii culturale mondiale. #ParteDinMiracol este astfel o realitate pentru toti cei atinsi de FITS – artisti, public, organizatori, parteneri, comunitate si, desigur, mass-media.

Doua noi sectiuni vin sa completeze oferta FITS pentru public in 2023: Sezonul sibian, si Sectiunea ”George Banu”. De altfel, intreaga editie din acest an este dedicata memoriei marelui om de teatru si prieten al Festivalului.

Maine, 26 aprilie, de la ora 12, se pun in vanzare biletele. Iata cateva dintre cele mai importante spectacole prezente la FITS30:

Masura imposibilului, spectacol scris si regizat de Tiago Rodrigues, actualul director artistic al Festivalului de la Avignon (23 si 24 iunie)

Miracolul flamenco – EstévezPaños y Compañia – un spectacol care ii aduce pe scena pe cei mai buni dansatori de flamenco, pe ritmuri care inflacareaza sangele si imaginatia! Ministerul Culturii din Spania a acordat acestei trupe Premiul National al Dansului (23 si 24 iunie)

Apa, ce bucurie! – Trupa Circus Baobab din Guinea prezinta cel mai antrenant spectacol de circ contemporan la FITS pe 24 si 25 iunie.

Simfonie si lumina cu Revolution Orchestra din Israel ne plimba de la Chopin la Radiohead intr-un spectacol cu care imbina muzica de orchestra, miscarea de scena si proiectiile video (26 iunie)

Paznicul sufletului – Far From The Norm | Botis Seva (UK) – un  spectacol cu hip-hop si dans, premiat, apreciat, aplaudat, de neratat! 28 si 29 iunie

Ultima cina – Milo Rau / NTGent – un spectacol eveniment si experiment, un mix intre real si virtual, intre ce se afla in fata ochilor si ce e ascuns, insa totusi la vedere (29 si 30 iunie)

Diptic: Vise din camera pierduta, spectacol al belgienilor de la Peeping Tom aduce pe scena dans contemporan intr-o maniera nevazuta pana acum. Realitate, vis, fantezie (1 si 2 iulie)

Urmatoarele conferinte de presa FITS vor avea loc pe 10 mai si 8 iunie si se vor concentra pe partenerii evenimentului, dar si pe evenimentele incluse in program.

[dflip id="15068"][/dflip]
[dflip id="15074"][/dflip]
[dflip id="15076"][/dflip]