Teatru si Film

Premiera „Ora in care nu stiam nimic unii de altii”  la TNRS. Un spectacol non-verbal, o explozie cu sensuri multiple

Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu prezinta, saptamana viitoare, premiera „Ora in care nu stiam nimic unii de altii” de Peter Handke, un spectacol de Leta Popescu si Bogdan Spataru, bazat pe scenariul autorului castigator al Premiului Nobel in 2019.

Suntem intr-o piata publica undeva in Romania. Poate in Sibiu, poate intr-un alt oras, sau poate in toate orasele din tara in acelasi timp. Suntem in 2023. Stam pe o banca si privim atent: ce vedem? Urmarind scenariul scris de Peter Handke, creatorii spectacolului aduc impreuna o masinuta teleghidata, politicieni si pensionari, figuri biblice si figuri politice, tineri dezinvolti si lucratori de la salubritate, afaceristi, circari. De la un minut la altul se compune in fata spectatorului un tablou de o densitate coplesitoare. Peste 200 de personaje ne releva noi forme de a vedea cotidianul. 

„Si daca am privi dincolo de siluetele ce trec pe langa noi in fiecare zi? Si daca am intra in mintea unui oarecare ce traverseaza piata? Si daca am pune la un loc diferitele moduri de raportare la politica, speranta, saracie? Ar iesi o explozie cu sensuri multiple pe care ne putem sprijini cand ne pierdem sensul. Scenariul lui Handke e numai bun pentru contraste si paradoxuri, sperante si rataciri. Un delir! Pardon, un deliciu!”, spun Leta Popescu si Bogdan Spataru.   

„Laureatul Premiului Nobel, Peter Handke, a scris un text cu totul exceptional, care nu are dialog, are numai actiune, care are o multitudine de conflicte, de bucurii, de suparari, de dramatism, iar aceasta premiera, pe care o vom prezenta inaintea editiei cu numarul 30 a Festivalului International de Teatru, este, probabil, cel mai frumos semn al ceea ce FITS a facut 30 de ani. Inainte de a face Festivalul, chiar nu stiam nimic unii de altii. Iata, dupa 30 de ani, ce loc de intalnire extraordinar este Sibiul, acest oras cu stea care poate sa faca acest experiment atat de frumos, care sunt convins ca va fi coplesitor. Va asteptam cu mare drag la acest spectacol cu totul special si de neratat”, a declarat Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului National „Radu Stanca ” Sibiu si presedintele Festivalului International de Teatru de la Sibiu.

Spectacolul va avea avanpremiera in 4 mai, iar premiera in 5 mai, ora 19:00, la Sala Mare a TNRS.

Biletele sunt disponibile online, www.tnrs.ro, si la Agentia Teatrala din Sibiu, str. Nicolae Balcescu nr. 17.

Informatii suplimentare despre spectacol

„Ora in care nu stiam nimic unii de altii” de Peter Handke

Un spectacol de Leta Popescu si Bogdan Spataru

Sound design: Csaba Boros

Coregrafie: Filip Stoica

Asistenta scenografie: Alexandra Budianu

Asistenta regie: Sanda Anastasof

Traducerea scenariului non-verbal: Miruna Ciocoi Pop Vecsei

Cu: Adrian Matioc, Alexandru Malaicu, Ali Deac, Andrei Gilcescu, Arina Ioana Trif, Catalin Neghina, Cendana Trifan, Codruta Vasiu, Cristina Ragos, Diana Fufezan, Emilia Ivan, Iustinian Turcu, Liviu Vlad, Serenela Muresan, Stefan Tunsoiu, Viorel Rata, Vlad Robas

Manager proiect: Claudia Maior

Responsabil marketing: Denisa Bar

Regizor tehnic: Ovidiu Coca

Operator sunet: Radu Murar

Operator lumini: Sergiu Pascalau/Ioan Macrea