Comunicate

Germania aniverseaza astazi Ziua Unitatii Germane

Festivitatile Ambasadei Germaniei la Bucuresti se desfasoara sub mottoul
„30 de ani de prietenie si parteneriat romano-german in Europa“

Ambasada Germaniei la Bucuresti aniverseaza astazi Ziua Unitatii Germane si Reunificarea Germaniei la 3 octombrie 1990, devenita posibila atunci in urma caderii Zidului Berlinului si sfarsitului Razboiului Rece. Festivitatile au loc in prezenta presedintelui Klaus Iohannis si a prim-ministrului Nicolae Ciuca.
Ambasadorul Dr. Peer Gebauer: „Ziua Unitatii Germane celebreaza reunificarea pasnica a Germaniei de acum 32 de ani. Pentru noi, germanii, aceasta reunificare reprezinta o sansa istorica, care nu ar fi fost posibila fara partenerii si prietenii nostri apropiati din Europa si Statele Unite ale Americii. Femei si barbati curajosi din RDG-ul de atunci si din multe tari din Europa de Est, inclusiv de aici, din Romania, au contribuit in mod decisiv la caderea Cortinei de Fier. Lor le datoram recunostinta noastra.“
Cu prilejul anului aniversar al Tratatului de prietenie romano-german din 21 aprilie 1992, festivitatile se desfasoara sub mottoul „30 de ani de prietenie si parteneriat romanogerman in Europa“. Tratatul de prietenie reprezinta in continuare fundamentul cooperarii noastre stranse sub aspect politic, economic si cultural intr-o Europa unita.
Ambasadorul Dr. Peer Gebauer: „Ma bucur ca am reusit sa sarbatorim acest an aniversar al prieteniei printr-o serie de vizite politice la nivel inalt. Vizita presedintelui federal Frank-Walter Steinmeier la 4 mai 2022 a reprezentat desigur punctul culminant, dar si vizita presedintelui Bundesratului Bodo Ramelow, a ministrului Afacerilor Externe Annalena Baerbock si a numerosi alti ministri si parlamentari au evidentiat cat de strans a devenit parteneriatul nostru si cat de mult pretuim Romania ca partener important in Uniunea Europeana si in cadrul NATO.
Acest lucru este cu atat mai important dupa 24 februarie 2022: Razboiul de agresiune al Rusiei impotriva Ucrainei, cu incalcarea prevederilor dreptului international, marcheaza un moment de cotitura in istoria Europei – cum pe buna dreptate a subliniat cancelarul federal Olaf Scholz.

Condamnam cu fermitate aceasta incalcare flagranta impotriva ordinii juridice internationale. Rusia nu trebuie sa castige acest razboi. De aceea vom sprijini in continuare Ucraina si poporul ucrainean, alaturi de partenerii nostri din cadrul Uniunii Europene, al NATO si al comunitatii internationale, atat cat va fi necesar. In aceste vremuri dificile trebuie sa fim solidari in Europa si sa nu ne lasam divizati de catre Rusia.
Multumnesc in mod deosebit Romaniei pentru sprijinul sau remarcabil acordat refugiatilor din Ucraina si pentru rolul sau constructiv in Europa, la consolidarea militara a flancului estic al NATO si la coordonarea convoaielor umanitare pentru Ucraina, precum si pentru sprijinul comun acordat Republicii Moldova.
Parteneriatul nostru romano-german cuprinde, insa, mult mai mult decat doar sfera politica, cu precadere excelentele relatii economice. Germania este cel mai important partener comercial al Romaniei, aici activeaza cu succes peste 7.500 de companii germane care asigura valoare adaugata si locuri de munca calificate.
Inainte de toate, insa, prietenia noastra se bazeaza pe legaturile noastre stranse sociale si culturale. Un rol esential revine in acest sens minoritatii germane din Romania, precum si numarului din ce in ce mai mare de cetateni romani in Germania, care reprezinta o punte importanta intre societatile noastre.
Anul acesta am incercat sa celebram acest parteneriat strans prin numeroase evenimente.
Mentionez aici expozitia Institutului pentru Relatii Externe (ifa) cu fotografii istorice albnegru ale Barbarei Klemm, ´Petrecerea aniversara a prieteniei´ cu DJ de la Berlin si Bucuresti, precum si ´Berea prieteniei germano-romane´ in editie speciala, pe care o vom oferi tuturor invitatilor la receptia prilejuita de ziua nationala. As vrea sa mentionez si expozitia ´Noi2 – Wir2´ a Goethe-Institut, cu portrete ale unor povesti germano-romane foarte personale, care este prezentata in mai multe locuri, inclusiv la receptia de astazi. Au avut loc numeroase alte evenimente muzicale, de teatru, literatura si dezbateri, motiv pentru care doresc sa multumesc Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei si tuturor organizatiilor mediatoare si partenere care au contribuit la succesul acestui an aniversar.“