Home » In ce se masoara „Forta unui vis”? Aflam din 17 iunie, la TVR 1
Comunicate

In ce se masoara „Forta unui vis”? Aflam din 17 iunie, la TVR 1

Cum se antreneaza, cum trec de calificari, cum traiesc tensiunile si emotia de dinainte de Jocurile Olimpice sportivii din lotul Romaniei la Paris? Din 17 iunie, in seria documentara „Forta unui vis”, realizata de Irina Pacurariu. Ebru Bolat, reprezentanta Romaniei la yachting, gimnasta Sabrina Maneca-Voinea, dar si familia de romani care locuieste la kilometrul 0 al JO 2024 si romanul responsabil cu securitatea evenimentului – in primul episod, luni, ora 21.00, la TVR 1.

 

„Am pornit cu gandul de a realiza reportajele pentru ca experienta mea de jurnalist sa contribuie si ea la acest mare eveniment transmis de TVR. Eram in mediul meu, mi s-a parut firesc sa ma implic, nu era deloc prima data cand intalneam mari sportivi si pretuirea exista, evident. Cu toate acestea, fiecare intalnire a insemnat mult mai mult decat un act jurnalistic, a fost ca si cum as fi participat la trei conferinte motivationale pe ora.” Astfel descrie jurnalista TVR Irina Pacurariu experienta realizarii docu-seriei „Forta unui vis”, serie ce poate fi urmarita timp de sase saptamani, din 17 iunie, in fiecare seara de luni, de la ora 21.00, la TVR 1.

Sub presiunea participarii la Jocurile Olimpice, competitia care va reprezenta mereu cea mai mare provocare din cariera oricarui atlet, „Forta unui vis” urmareste o parte dintre sportivii care vor reprezenta Romania la Paris. Tensiunea concursurilor de calificare, antrenamentele, relatiile cu antrenorii sau pasele psihologice prin care sunt obligati sa treaca acesti sportivi devin subiect din acesta serie documentara. Cum? „Eu voi fi musafirul: adica ii vizitez acasa pe sportivii lotului olimpic. In masura in care au timp sa ma primeasca, fiindca aspectul cel mai dificil in acest moment este exact timpul. Sa ajungi la un asemenea nivel al performantei inseamna munca inimaginabila, programul lor este extrem de strict, foarte complicat in acest moment sa-si faca timp pentru interviuri”, explica Irina Pacurariu.

Prima editie aduce telespectatorilor patru povesti ce dezvaluie caractere impecabile, destine surprinzatoare, dar si… oameni potriviti in locurile potrivite.

Cea mai surprinzatoare calificare la Jocurile Olimpice de anul acesta este la yachting. Yachtingul are sub 1000 de practicanti in Romania, dar, in premiera, are o reprezentanta la Paris 2024. Pe Ebru Bolat. Originara din Constanta, Ebru are acum 24 de ani. Cand avea doar 8, a inceput un sport despre care nu stia decat ca o va purta pe ape, la fel cum o face si numele ei. Foarte repede, dupa doar un an, a devenit campioana nationala pentru clasa ei si a continuat sa domine modestele competitii existente in Romania, pana cand a reusit sa concureze la primul ei campionat european. Avea 12 ani si a terminat pe ultimul loc. Dar participarea la o competitie de asemenea anvergura a motivat-o si mai mult, astfel ca astazi se numara printre calificatii Romaniei la Paris si prima pe care o vom cunoaste urmarind seria „Forta unui vis” la TVR 1.

La randul ei, Sabrina Maneca-Voinea este gimnasta care a facut-o atenta, la ultimele campionate mondiale, pe Simone Biles, una dintre „legendele” cu care se va infrunta vara aceasta la Paris – pentru ca Sabrina e motorul si surpriza gimnasticii romanesti de astazi. Mama si antrenoarea Sabrinei este Camelia Voinea, campioana mondiala si vicecampioana olimpica, alaturi de echipa Romaniei, in ’87-’88. „Astazi, la ora asta, ca si in Ajun de Craciun sau pe 1 ianuarie, cred ca sunt impreuna la sala”, banuieste Irina Pacurariu, prezentand-o pe mica vedeta a lotului de gimnastica al Romaniei. Gimnasta antrenata chiar de mama ei a fost singura romanca medaliata la competitia europeana din acest an.

„Pentru mine, ca jurnalist, lipsa unor nume arhicunoscute a fost mai intai un lucru provocator, apoi revelator, fiindca am ajuns sa cunosc niste sportivi, niste oameni, cum rar se nasc pe acest pamant si in fata carora am ramas pur si simplu inmarmutita! Oamenii acestia sunt facuti din alt material decat noi! Pe de alta parte, e greu sa fisurezi imaginea asta oarecum sumara a performantei: participarea la un concurs, intoarcerea acasa – cam atat se lasa ochiului public. Pentru public si presa ei sunt eroi de ocazie. Absolut nedrept! Am vrut sa-i cunosc pe acesti oameni in mod profund, sa fac ceva pentru ca aura lor sa nu dispara imediat dupa ce le canta imnul si isi dezbraca tricolorul de pe umeri”, spune realizatoarea TVR.

„Intalnirile cu acesti sportivi au fost aproape furate din programul de pregatire. Au zilele foarte clar impartite, rar au rabdarea sau timpul sa stea la povesti. Pur si simplu, ne-am strecurat, le-am vanat pauzele. Este o productie de echipa, si eu, si redactorul Alina Avramescu am fost cumva la dispozitia eroilor, sarbatorind de cate ori reuseau sa isi faca putina vreme pentru filmari”, mai mentioneaza Irina Pacurariu.

Tot in prima editie a seriei „Forta unui vis” aflam povestea familiei Baciu, care locuieste intr-un imobil istoric din Paris, cu un balcon care se deschide ca o loja catre Sena si Tour Eiffel, unde se presupune ca va incepe ceremonia olimpica de pe apa. Familie de oameni tineri, Olesea lucreaza la Agentia Spatiala Europeana, iar Mihai este directorul tehnic al BNP Parisbas, una dintre cele mai mare banci din Europa. Impreuna cu cei 3 copii, ei vor ramane in Paris pe durata evenimentului (spre deosebire de majoritatea parizienilor), pentru a se bucura de Jocurile Olimpice, iar la balconul lor va fi mereu steagul Romaniei. Si ei au primit vizita echipei TVR, astfel ca ii vom cunoaste pe 17 iunie, de la ora 21.00.

Si tot atunci, aflam cum se pune la punct securitatea Jocurilor Olimpice din acest an. Siguranta tuturor participantilor – sportivi si spectatori – este unul dintre principalele obiective ale organizatorilor, sunt scenarii complexe pentru asigurarea ei. Unul dintre „actorii” planurilor de interventie este un roman: Ioan Plesca, proprietarul uneia dintre cele mai respectate firme de securitate din Paris. Despre drumul lui spre Jocurile Olimpice ne spune chiar el, tot in primul episod al seriei „Forta unui vis”, la TVR 1.

Televiziunea Romana va transmite Jocurile Olimpice de la Paris – cel mai grandios eveniment sportiv la nivel mondial, pe TVR SPORT, alaturi de alte canale din portofoliul TVR. Pana atunci, telespectatorii TVR urmaresc emisiuni dedicate: legendele, prezentul si viitorul olimpismului romanesc se intalnesc la TVR in seriile „Invingatorii”, „Eroii” si „Sperante”. Din luna mai, Ana Maria Branza si Costin Desliu modereaza la TVR 1 emisiunea „Vis la Paris”, la care participa sportivi calificati la JO Paris 2024 si antrenori ai acestora. Iar din 17 iunie, partenerii de dialog ai Irinei Pacurariu ne demonstreaza cat de departe se poate ajunge prin „Forta unui vis”.

redactor: Alina Avramescu
imagine: Mihai Florea
producator: Irina Pacurariu

Ioan Plesca
Irina Pacurariu si Ioan Pleşca
Irina Pacurariu si Olesea Baciu 1
Irina Pacurariu si Olesea Baciu
Irina Pacurariu si Sabrina Maneca-Voinea
Irina Pacurariu
Sabrina Maneca-Voinea si Camelia Voinea