Home » Germania sprijina Romania la masurile de supraveghere aeriana si la consolidarea capacitatilor de aparare aeriana
Comunicate

Germania sprijina Romania la masurile de supraveghere aeriana si la consolidarea capacitatilor de aparare aeriana

Ambasadorul Germaniei Peer Gebauer declara:

„Incalcarea repetata a spatiului aerian al Romaniei cu drone in lunile trecute ne-a aratat din nou cat de aproape este razboiul ilegal de agresiune al Rusiei impotriva Ucrainei. In aceste vremuri dificile, ne aflam cu profunda solidaritate alaturi de Romania.

Din acest considerent, Germania isi va sprijini aliatul apropiat, Romania, la securizarea spatiului aerian propriu si al NATO: De la sfarsitul lunii noiembrie, fortele aeriene germane Luftwaffe vor desfasura in Romania, pe termen limitat, patru avioane de lupta Eurofighter, in cadrul misiunii de politie aeriana intarita Air Policing South (eAPS), asa cum a fost deja cazul la inceputul razboiului, in lunile februarie si martie 2022. Stationarea este prevazuta la baza militara Mihail Kogalniceanu de langa Constanta. Contingentul operational este format dintr-un total de 150 de soldati.

De asemenea, un «sistem de aparare impotriva vehiculelor aeriene de mici dimensiuni fara pilot» va fi desfasurat pentru a proteja contingentul german. Germania se ofera, de asemenea, sa insoteasca si sa sprijine pe termen mediu consolidarea capabilitatilor romanesti pentru «apararea impotriva vehiculelor aeriene de mici dimensiuni fara pilot».

Este limpede ca traim in vremuri pline de provocari. Ca aliati in cadrul NATO, ne ingrijim impreuna de protejarea cetatenilor nostri si de securizarea teritoriului aliat. Acestea sunt parte dintr-o descurajare credibila.“

Mentiune: Puteti gasi o declaratie video a ambasadorului Peer Gebauer pe pagina de Facebook a Ambasadei:
www.facebook.com/AmbasadaGermaniei