Comunicate

Stefan Banica, invitat la „Nocturne”, pe TVR 1: „Respectul s-a diminuat in perceptia generatiilor mai tinere” (TVR 1, luni, 13 noiembrie, ora 23:00)

Luni, 13 noiembrie, ora 23:00, Marina Constantinescu si fostul ei coleg de liceu, Stefan Banica, acum invitat in studioul „Nocturnelor”, starnesc si recompun amintiri, ca intr-un puzzle, din cariera de peste 30 de ani a artistului.

Continua sarbatoarea celor 20 de ani de existenta a emisiunii „Nocturne” cu un invitat special care, la randu-i, aniverseaza anul acesta 20 de ani de concerte la Sala Palatului: Stefan Banica. Un numar impresionant de ani pe cea mai ravnita scena a Romaniei. O cifra rotunda, in spatele careia se afla zeci de spectacole, sute de ore de repetitii, inspiratie cat cuprinde, dar si iubirea unui public sedus de vocea si energia artistului. Un public care l-a urmat peste tot – la teatru, la cinema, la televizor, la concerte…

Luni, 13 noiembrie, de la ora 23:00, la TVR 1, Marina Constantinescu si fostul ei coleg de liceu, acum invitat in studioul „Nocturnelor”, starnesc si recompun amintiri ca intr-un puzzle, incepand cu Liceul „I.L.Caragiale” si gasca „Rotunzii”, apoi un binemeritat popas in televiziune… Continua cu Teatrul Bulandra, o sansa imensa oferita lui Stefan Banica de catre regizorul Liviu Ciulei, parcurgand astfel, etapa cu etapa, drumul care l-a transformat intr-o adevarata vedeta.

Cariera de peste 30 de ani a lui Stefan Banica este strans legata de tatal sau, seniorul Stefan Banica. „Daca esti ursit sa faci un lucru, el va veni. Eu am fost influentat de personalitatea tatalui meu”, spune invitatul Marinei Constantinescu la „Nocturne”, luni, 13 noiembrie. Cu scoala lui Ion Cojar, dar si cu cea a lui Liviu Ciulei in ADN-ul sau profesional, Stefan Banica pornea sa cucereasca lumea cu roluri grele, deloc comode, precum cele din „Revizorul”, „Pescarusul”, „Hamlet” sau „Cui i-e frica de Virginia Woolf”.

In cei mai grei ani ai comunismului, prin filme ca „Liceenii” si „Extemporal la dirigentie”, Stefan, colegii si profesorii sai ofereau tinerilor, si nu numai, un mic fascicul de lumina colorata in marea de cenusiu specifica vremurilor.

Cand vine vorba despre mentori, despre modele, Stefan Banica isi aduce aminte de admiratia si umilinta cu care el sau colegii sai priveau de jos in sus la acestia. Lucrurile nu mai stau la fel azi. „Respectul s-a diminuat in perceptia generatiilor mai tinere”, considera Stefan Banica.

In 1990, alaturi de actrita Emilia Popescu, Stefan Banica inregistra la Televiziunea Romana primul lui show de varietati. Multe altele i-au urmat, cel mai adesea cei doi – Stefan si Emilia – fiind asemanati cu predecesorii lor, seniorul Banica si Stela Popescu. Ce onoare mai mare?

Intrebat de Marina Constantinescu daca e constient ca lumea il percepe ca fiind arogant si ca are o aura de intangibilitate, Stefan Banica raspunde simplu: „Aparenta arogantei este pretul unei popularitati timpurii”. Dar discutia integrala poate fi urmarita luni, 13 noiembrie, ora 23:00, la „Nocturne”, pe TVR 1.

Anna Ungureanu, dirijorul si Emil Pantelimon, managerul Madrigalului, actorul Adrian Vancica, Oana Dragulinescu, fondator al Muzeului Abandonului s-au numarat printre invitatii noului sezon „Nocturne”, care a inceput la TVR 1 pe 23 octombrie 2023.