Home » „Hutulii de la capatul lumii” isi spun povestea la „Dosar Romania”. Sezon nou, la TVR1
Comunicate

„Hutulii de la capatul lumii” isi spun povestea la „Dosar Romania”. Sezon nou, la TVR1

Traiesc mereu ziua de azi ca cea de ieri, asa isi vor duce viata pana la sfarsit. Documentarul realizat de Catalin Apostol despre cei mai vechi hutuli din Bucovina ne umple sufletul de frumusete. Noul sezon „Dosar Romania” incepe la TVR 1, duminica, 17.10, ora 18:00.
In varf de munte nu e loc de tristete. Ea te impiedica sa muncesti. De-aia nu vor sa stie de televizor, pentru ca vestile din lume sunt rele. Pe masa lor din sufragerie sta aprinsa o candela si o icoana cu Sfantul Mihail. Candela arde tot timpul. Pentru ei, acolo se afla ochiul lui Dumne-zeu, care vegheaza casa si pe cei care traiesc in ea. In fiecare seara, Natalia se roaga pentru casa, pentru copii, dar si pentru pamanturile astea muncite. Stie bine ca ele trebuie pastrate si lasate copiilor, asa cum au facut si parintii plecati la cer. Sa aiba unde sa se intoarca si sa-si faca un rost.

Asa i-a gasit jurnalistul Catalin Apostol pe Natalia si Gheorghe Marocico, doi dintre putinii „Hutuli de la capatul lumii”. Povestea lor, de o frumusete aparte, o vedem duminica, de la ora 18:00, in prima editie a noului sezon „Dosar Romania”, la TVR 1.

„Ca sa ajungi la ei, la marginea lumii, trebuie sa strabati o coama groasa de paduri intunecoase si reci, urcand un drum ce serpuieste parca fara sfarsit, printre cotloane tot mai salbatice. Acolo, sus, pe creasta, e locul in care traiesc ascunsi cei mai vechi hutuli din Bucovina”, povesteste Catalin Apostol, realizatorul documentarului „Hutulii de la capatul lumii”.

Natalia si Gheorghe Marocico traiesc singuri la marginea padurii. El are 70 de ani, ea 64. Au patru copii, toti raspanditi prin lume. Cea mai apropiata casa de ei se afla la o jumatate de ora de mers prin jnepenis si padure.

Desi traiesc singuri, in capatul asta de lume, par fericiti. „Avem patru vaci, un porc, un cal si cateva pasari”, spune femeia. „Nu-i mare lucru, dar pen¬tru noi doi e de ajuns. In noaptea de Inviere am fost la biserica noastra din Ulma, am stat pana dimi¬neata la patru. Inainte am fost si la Putna sa ma spovedesc si im¬partasesc. Avem patru copii, trei baieti si o fata, toti plecati in lume, unu e la Ra¬dauti, al doilea in Ger¬mania, cel mic in An¬glia si fata e medic la Cluj. Da, medic neu¬rolog. Noi sun¬tem tare mandri de ea, ca uite, am tras tare greu cu ea atatia ani de scoa-la, si dintr-o fetiscana din varf de munte, a ajuns ce-a ajuns. A tras tare si ea, sa¬racuta, cand era studenta, in loc sa se distreze in va¬cante, pleca cate doua luni in Germania sa mun¬ceasca, si venea cu 3.000 de euro ca sa-si plateasca caminul si cheltuielile cu scoala. Si ceilalti copii se descurca bine. Cel mic vad ca trage sa vina aca¬sa, si zice ca dupa ce stran¬ge niste bani se gan-deste sa ramana definitiv aici. Speram sa-si tina cuvantul, ca pamantul tre¬buie lucrat si noi n-o sa mai putem, avem 18 hec¬tare, trebuie cosit fanul, e munca grea, nu putem singuri. Nu vedeti cum stau casele parasite? Mos¬negii au murit, copiii sunt ple¬cati in lume si ramane numai ruina pe vaile astea. Si e mare pacat, ca pa¬rintii si bunicii nostri au muncit din greu. Cum sa lasi in ruina casa si gos¬podaria, cand le-ai mos¬tenit de la ei?”

Candva, aveau multi vecini, dar toti au murit si casele lor zac astazi in paragina. Muncesc din greu, de cand se stiu fac asta. N-au insa vreme de tristete si tanguiala. Acolo, in varful muntelui, nu e timp si loc de ganduri apasatoare. Traiesc mereu ziua de azi ca cea de ieri, asa isi vor duce viata pana la sfarsit. „Hutulii de la capatul lumii”, documentarul realizat de Catalin Apostol e de vazut, ascultat si pastrat in suflet. Premiera – duminica, 17 octombrie, ora 18:00, la TVR 1.