Comunicate

Povestea unei melodii de legenda, „Hanul lui Manuc”

De „Hanul lui Manuc” din Bucuresti a auzit toata lumea si, mai mult ca sigur, cei mai multi au si vizitat locul incarcat de istorie din Centrul vechi. In urma cu doua secole, hanul gazduia oamenii politici ai vremii, iar acum este singurul han traditional din Europa. Si mai este ceva, titlul uneia dintre cele frumoase melodii folk romanesti, lansate cu peste patru decenii in urma, de Mircea Vintila.

Invitat in emisiunea ”Femei de 10 barbati de 10”, de sambata, 16 octombrie, de la ora 15:00, Mircea Vintila a dezvaluit ca melodia sa de 10, pe versurile poetului Adrian Paunescu, a fost scrisa chiar la o masa din localul ”Hanul lui Manuc”. Dupa un concert, alaturi de cativa prieteni, artistul s-a oprit sa serveasca cina. Comandase clatite flambate, iar cladirea veche i-a fost sursa de inspiratie. Tot atunci, interpretul a mai scris si o alta piesa celebra din repertoriul sau, ”Un’ te duci tu, mielule?”.

Pentru Mircea Vintila, care in acea vreme era student la Facultatea de constructii, melodia ”Hanul lui Manuc” a insemnat debutul pe micul ecran. Amintirile nu s-au oprit aici, iar invitatul Marinei Almasan a mai vorbit cu umor si nostalgie despre tanara care i-a fost muza a unei alte celebre melodii, Miruna.

„Intr-una dintre primele mele emisiuni, prin anii ‘90 (aveam douazeci si ceva de ani si eram soldat in oastea lui Tatulici), seful meu il invitase la “Veniti cu noi pe programul 2” pe Mircea Vintila. Emisiunea se transmitea de la Hanul lui Manuc, deci artistul a aparut in debutul ei si a interpretat nemuritorul sau cantec, “Hanul lui Manuc”. Eram in primul meu an de TVR si ….mi s-a parut atat de Wow! sa-l vad de aproape pe artist, ba chiar sa-i pun si o intrebare – n-o mai tin minte! – in direct! De atunci l-am avut invitat, pe “Cioculet”, de cateva zeci de ori, in emisiuni si, ori de cate ori am putut, l-am rugat sa-mi cante “Hanul lui Manuc”. A ramas pentru mine una dintre “amprentele” inceputurilor mele, in TVR”, a spus Marina Almasan.

Sambata, 16 octombrie, de la ora 15:00, printre invitatii Marinei Almasan in platoul emisiunii „Femei de 10 Barbati de 10” se mai numara inventatorul DAN SOBOL, care a studiat, inventat si inregistrat la OSIM mai multe de solutii tehnice. Acum va prezenta cea mai usoara bicicleta ecologica din lemn, de numai 2.924 g.
O vom cunoaste si pe ELENA MOSUC, desemnata recent ca fiind „CEA MAI BUNA SOPRANA A LUMII” si o vom asculta intr-un duet alaturi de FUEGO. In platoul romanilor de 10, e invitat si un sportiv inedit, PAUL GEORGESCU, romanul care a stabilit un nou record mondial omologat de reprezentantii Guinness dupa ce, pe 10 februarie 2021, a inotat 3.5 km in lacul Snagov, timp de aproape o ora, la numai 4 grade Celsius.