Home » Agentul 007 de Romania, in deschiderea noului sezon „Omul si timpul”, la TVR 1
Comunicate

Agentul 007 de Romania, in deschiderea noului sezon „Omul si timpul”, la TVR 1

Echipa de jurnalisti TVR Ruxandra Tuchel – Rafael Udriste ne propune o noua serie de dezvaluiri ale intrigilor din politica interna si externa a Romaniei ultimului secol. „Omul si timpul” se vede la TVR 1 din 17 octombrie, ora 19:00.

In 1992, doi inalti responsabili ai contraspionajului francez veneau la Bucuresti, pentru a se intalni cu noul sef al Serviciilor secrete externe romanesti, SIE, Mihai Caraman. Vechii dusmani din timpul Razboiului Rece ingropau acum securea razboiului si isi ofereau unii altora, in semn de pace, informatii pretioase, ascunse pana atunci in seifuri bine pazite. Despre spionaj, contraspionaj si schimburi secrete de informatii discuta Rafael Udriste cu invitatul sau, istoricul Florian Banu, in editia ce deschide un nou sezon al emisiunii „Omul si timpul”. O urmarim duminica, 17 octombrie, de la ora 19:00, la TVR 1.

Mihai Caraman, fost rezident la Paris intre 1958 – 1963, seful SIE dupa caderea lui Ceausescu, avea foarte bune cunostinte atat de limba franceza, cat si privind realitatile din Franta. In plus, avea nevoie ca noul regim post-Ceausescu de la Bucuresti sa fie sprijinit de tarile vest-europene.

Cateva luni mai tarziu, tot in 1992, Mihai Caraman avea sa faca si el, la randul lui, o vizita de politete Serviciilor secrete franceze. Atunci, el primea cateva informatii importante pe care le detinea Franta despre Romania, dar si el le oferea francezilor, la schimb, un dosar ultrasecret, care nu parasise niciodata pana atunci arhivele serviciilor secrete est-europene. Era un cadou pe care Romania il facea vechilor sai dusmani, pentru a sublinia simbolic incheierea Razboiului Rece. Un schimb intre servicii, care, conform traditiei, trebuia sa ramana secret.

Cine a fost, de fapt, Mihai Caraman si, mai ales, cum a contribuit el la mentinerea echilibrului dintre cele doua blocuri politico-militare din timpul Razboiului Rece, NATO si Pactul de la Varsovia, aflam in prima editie a noului sezon „Omul si timpul” de la TVR 1.

„Istoria este expresia timpului, un depozit al actiunilor, martor al trecutului, exemplu si instiintare a prezentului, avertisment al viitorului. Asa scria Cervantes in ‘Don Quijote’. Ei bine, in vremurile acestea, TVR isi asuma, ca si celebrul personaj, sa se lupte cu morile de vant si sa faca din evenimente de mult apuse vedetele timpului nostru”, descrie Rafael Udriste demersul jurnalistic ce are ca rezultat realizarea emisiunii „Omul si timpul”.

***

Situatii exceptionale, mai putin cunoscute, din istoria recenta tarii noastre, sunt cercetate si dezvaluite in emisiunea-document a Televiziunii Romane „Omul si timpul”, ce poarta semnatura realizatorilor Ruxandra Tuchel si Rafael Udriste. Productia ne introduce in intrigile demne de filme hollywoodiene ale politicii romanesti, interne si internationale, din perioada interbelica si anii comunismului, dar si imediat dupa incheierea acestei perioade. Din 17 octombrie, de la ora 19:00, urmarim in fiecare duminica un nou sezon „Omul si timpul” la TVR 1.

https://artpres.ro/wp-content/uploads/2021/10/Rafael-Udriste_Omul-si-timpul.jpeg