Home » Idealul national – ieri si astazi, la „Omul si timpul”
Comunicate

Idealul national – ieri si astazi, la „Omul si timpul”

Istoricii Ioan Aurel Pop si Silvian Emanuel Man sunt partenerii de dialog ai lui Rafael Udriste in editia din 31 octombrie a emisiunii. „Omul si timpul” se vede la TVR 1 duminica, de la ora 19:00.

Valoarea unei natiuni este data de capacitatea de a pune in aplicare idealuri inalte. Cei aproape 70 de ani care s-au scurs intre 1850 si 1918 au fost, poate, cei mai consistenti, atunci cand vorbim de afirmarea identitara a natiunii romane. Instinctul national extrem de ascutit al acelor ani a facut ca romanii sa parcurga un drum sinuos, incepand cu Principatele Dunarene, aflate sub suzeranitate otomana si protectorat rusesc, trecand prin Revolutia de la 1848 si prin Razboiul de Independenta si ajungand, in cele din urma, la realizarea Romaniei Mari, in 1918. Despre nationalism si pastrarea valorilor ce ne reprezinta ca popor dialogheaza duminica, la „Omul si timpul”, Rafael Udriste si invitatii sai – istoricul doctorand Silvian Emanuel Man si Ioan Aurel Pop, presedintele Academiei Romane. Emisiunea poate fi vazuta pe 31 octombrie, de la ora 19:00, la TVR 1.

„Marea diferenta dintre clasa politica de atunci si cea de acum o reprezinta nu doar eruditia si educatia temeinica, ci, mai ales, patriotismul aplicat pragmatic si nationalismul luminat, afisat deschis si curajos”, explica Ruxandra Tuchel, producator al emisiunii.

La 1859 se realiza, prin abilitatea liderilor nationalisti romani, Unirea Moldovei cu Tara Romaneasca, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, unire prin a carei recunoastere internationala la 1862 se confirma „de facto’” nasterea tinerei Romanii. In 1877, sub comanda principelui Carol, cel care, din 1881, va purta oficial titlul de Rege al Romaniei, se va obtine, cu sacrificii de sange, recunoasterea Independentei Romaniei.

„Astfel, generatia politica a fratilor Bratianu, a fratilor Golescu, a lui Kogalniceanu ori a lui Rosetti vor lasa posteritatii o tara. Idealul national – sau, cum i-am spune astazi, proiectul nostru de tara – in ciuda abordarilor filosofice cateodata contrare, era unul comun pentru intreaga clasa politica”, mai spune jurnalista care face echipa cu Rafael Udriste la realizarea emisiunii „Omul si timpul” de la TVR 1.

Mai putem vorbi astazi de ideal national, in contextul multiculturalismului si al globalizarii? Este intrebarea pe care Rafael Udriste o adreseaza invitatilor sai din 31 octombrie. „Omul si timpul” se vede la TVR 1, duminica, de la ora 19:00.

***
Situatii exceptionale, mai putin cunoscute, din istoria recenta a tarii noastre, sunt cercetate si dezvaluite in emisiunea-document a Televiziunii Romane „Omul si timpul”, ce poarta semnatura realizatorilor Ruxandra Tuchel si Rafael Udriste. Productia ne introduce in intrigile demne de filme hollywoodiene ale politicii romanesti, interne si internationale, din perioada interbelica si anii comunismului, dar si imediat dupa incheierea acestei perioade. Din 17 octombrie, de la ora 19.00, urmarim in fiecare duminica un nou sezon „Omul si timpul” la TVR 1.