Comunicate

Recunoscuta international, emisiunea „Fara prejudecati” aduce schimbarea in comunitati

Sunt tineri, entuziasti, curajosi si mai ales hotarati sa depaseasca prejudecatile societatii. In acelasi timp sunt si speciali si sparg barierele de cele mai multe ori nedrept impuse pentru persoanele cu dizabilitati.
Raluca Avram, o fata cocheta, care viseaza sa devina fotomodel, Mihai Arsenie, tanarul care a fost speaker la TedX-Eroilor in 2018 si Andrea Nagy, o tanara nevazatoare absolventa de jurnalism cu master si doctorat sunt raporterii emisiunii „Fara prejudecati”. Ei se numara printre putinele persoane cu nevoi speciale din Romania care si-au construit cariera la care au visat. Cel care a facut ca totul sa fie posibil este psihologul Ovidiu Damian, realizator si moderator „Fara prejudecati”, emisiune realizata de TVR Cluj si difuzata in fiecare sambata, de la ora 9:30, la TVR 2. Este singurul program tv din Europa pentru care lucreaza trei reporteri cu dizabilitati, iar alaturi de echipa sa, psihologul Ovidiu Damian abordeaza in fiecare saptamana, cu profesionalism si pasiune, subiecte din domeniul social si al dizabilitatii. Toti spera ca prin demersul lor sa produca schimbari in societate. Cum a fost totul posibil si cum a schimbat emisiunea „Fara prejudecati” societatea romaneasca in 7 ani de la debut, a povestit Ovidiu Damian:

Cum s-a nascut ideea emisiunii „Fara prejudecati”?
Era vara anului 2014, moment in care organizam o tabara de vara pentru copiii cu dizabilitati, cu care lucrez in cadrul Asociatiei Hans Spalinger Cluj. Am vazut pe Facebook un clip din Brazilia care anunta prezenta primului reporter cu sindrom Down, Fernanda Honorato, la televiziunea lor nationala. Am fost foarte impresionat de aceasta idee si ma gandeam oare cand vom vedea un astfel de demers si in tara noastra. Gandul acesta mi-a ramas in minte cateva zile si in final am indraznit sa cred ca, e mai bine sa incercam sa facem ceva in acest sens. Am discutat cu colegii mei din asociatie, am ajuns la concluzia ca e o idee foarte buna, dar usor nebuneasca si am decis sa inaintam o propunere studioului regional TVR Cluj. Din acel moment, lucrurile s-au legat si s-au pus in miscare ca de la sine. Conducerea studioului a fost de acord sa incercam un episod pilot, iar noi am inceput sa formam o echipa pentru emisiune, sa cautam un nume pentru proiect si un reporter cu sindrom Down pe care sa il pregatim pentru munca in televiziune.

Cum i-ai intalnit pe Raluca Avram, Mihai Arsenie si Andrea Nagy? Cum i-ai descrie tu si cine a facut propunerea sa se alature emisiunii?
Cum spuneam, cautam o persoana cu sindrom Down cu potential si motivatie spre a deveni reporter de televiziune. Ne-am adresat prietenilor nostri de la Centrul Educational „Raluca” din Cluj, despre care stiam ca lucreaza cu tineri si adulti cu dizabilitati. Am mers la ei la sediu si am organizat un fel de “casting” la care s-au prezentat trei tineri – Raluca Avram, Mihai Arsenie si Bogdan Cristea. Imi amintesc foarte bine acel moment, eram impreuna cu Adrian Rozenberg de la TVR Cluj si Carmina Bedreaga, colega mea de la asociatia Hans Spalinger. A fost o ora de discutii cu ei foarte promitatoare. I-am simtit foarte deschisi, dezinvolti, cu multe idei, multa motivatie si mai ales umor. Dupa acest casting, ne-am dat seama ca avem o mare problema: aveam nevoie de un reporter, dar nu puteam alege intre ei. Fiecare din ei ne-a aratat ceva unic si special, o nota personala extraordinara, un stil original care facea imposibila o departajare a lor. Astfel, am decis ca toti 3 trebuie sa faca parte din echipa si ca fiecare va aborda un domeniu specific. Raluca e pasionata de moda, evenimente, sport, Mihai este reporterul axat pe stiri si evenimente de autoreprezentare a persoanelor cu dizabilitati, iar Bogdan era pasionat de traditii, folclor sau evenimente caritabile. Andreea s-a alaturat echipei noastre mai tarziu, in toamna anului 2015. Colegii nostri au intalnit-o la un targ de cariere, unde realizau un reportaj despre posibilitatile de angajare ale celor cu dizabilitati. Am aflat atunci de la ea ca, desi era absolventa de jurnalism cu master si doctoratul inceput, ii era imposibil sa-si gaseasca un loc de munca fiind nevazatoare. Ne-a placut foarte mult atitudinea ei si i-am propus sa devina voiceover pro bono pentru reportajele noastre. In scurt timp a fost remarcata de catre colegii de la Radio Cluj si angajata ca redactor in institutia lor si a devenit totodata colaborator platit al emisiunii noastre. Din pacate, in anul 2020, colegul nostru Bogdan Cristea a incetat din viata. A fost un moment foarte greu pentru noi, iar Raluca si Mihai au fost cei care ne-au invatat ca suferinta pierderii nu trebuie ascunsa, ci purtata cu respect pentru cei care ne parasesc pe neasteptate.

Cum se desfasoara o zi obisnuita in redactie?
Zilele noastre de munca se concentreaza pe mai multe directii. Unele sunt dedicate alegerii si pregatirii subiectelor, altele repetitiilor, filmarilor sau editarilor. In general discutam in grup toate propunerile de subiecte si trebuie sa recunosc faptul ca Raluca si Mihai sunt extrem de creativi si isi doresc sa abordam multe teme. E necesar de multe ori sa negociem si sa-i asiguram ca le vom dezbate pe rand, pentru ca pur si simplu nu incap toate intr-o editie. Raluca a spus clar ca vrea in emisiune show de gatit si am avut sezon in care asta am facut. A vrut si emisiuni de moda, coafura, spectacole, interviuri cu artisti si s-a descurcat excelent la filmari. Mihai realizeaza rubrica lui – „Bune practici in domeniul dizabilitatii” si periodic vine cu subiecte de mare interes pentru el. Chiar anul acesta a dorit sa fie reporter acreditat la Festivalul Untold si asta am facut. Am solicitat acreditare pentru el, a fost prezent zilnic acolo si a facut un reportaj foarte bun. O alta pasiune a sa este sa documenteze vizitele pe care le face in diverse tari si orase in actiuni de autoreprezentare a persoanelor cu dizabilitati. Scrie pe durata deplasarii in agenda, face poze, iar la intoarcere doar aranjam putin textul si editam materialul. Tot el este cel care “pune voce” pe aceste materiale. Andreea e cea care aduce informatii de ultima ora din domeniul dizabilitatii, selecteaza subiectele cele mai importante ale momentului si le si comenteaza pentru telespectatorii nostri. I-am implicat si in intretinerea si promovarea paginii noastre de Facebook – Fara prejudecati – TVR Cluj.

Ce reactii primiti de la telespectatori?
Ne-am bucurat de vizibilitate si apreciere inca de la primele editii. Imi amintesc si acum ca, dupa doar doua episoade ale emisiunii, in octombrie 2014, ne-a scris mama unui copil mic cu sindrom Down din Braila si ne-a spus ca se simte incurajata de noi si ca va infiinta un ONG acolo. Pastram si acum legatura cu ea, femeia chiar a reusit sa puna pe picioare o asociatie cu actiuni foarte frumoase pentru copii cu sindrom Down. Ne-au scris multi oameni din Romania. dar si din alte tari. Am primit mesaje din Germania, Anglia, Statele Unite. Inteleg ca suntem vazuti pe canalul TVR International chiar si in Los Angeles. Am primit si multe propuneri de subiecte, unii telespectatori ne-au sugerat sa pornim intr-un tur prin Europa si sa prezentam diverse initiative pentru persoane cu dizabilitati din alte tari, altii ne-au sugerat sa aducem un platou o trupa de muzica formata din persoane cu dizabilitati si care sa fie un fel de “band” al emisiunii. La un moment dat, am primit atat de multe propuneri, incat la inceput de sezon, in 2017, am realizat un chestionar pentru a incerca sa grupam cumva dorintele publicului si sa satisfacem cat mai multe dintre ele.

Dar din partea autoritatilor? A reusit emisiunea „Fara prejudecati” sa schimbe ceva?
In relatia cu autoritatile, lucrurile merg, cu bune si cu rele. Ne-am bucurat sa prezentam initiative de succes in incluziune, dar nu am ezitat sa semnalizam clar probleme sau abuzuri ale unor institutii. In anul 2016 ne-am racordat la eforturile Centrului de Resurse Juridice si am reusit impreuna sa facem posibila Legea 8/2016 care reglementeaza Mecanismul independent de monitorizare pentru centrele rezidentiale din Romania. Dincolo de astfel de schimbari ample, intelegem ca emisiunea produce schimbari la firul ierbii, in comunitati. Stim ca unele episoade sunt prezentate si discutate in activitatile de seminar de la facultatea de asistenta sociala, psihopedagogie sau jurnalism. Este totodata interesant faptul ca cele mai multe recunoasteri si aprecieri au fost din partea unor autoritati internationale. In anul 2015 am primit premiul organizatiei Down Syndrome International pentru autoreprezentare, iar in anul 2016 un premiu ONU ca model de bune practici in incluziune. In Romania, Societatea Romana de Psihiatrie ne-a oferit Medalia de merit pentru promovarea sanatatii mintale in tara nostra.

Sunt si alti tineri cu dizabilitati care-si doreasc o cariera?
Au fost persoane cu dizabilitati care ne-au contactat pentru ca voiau sa afle cum pot lucra in presa, in radio sau in TV. Bucuria noastra e foarte mare pentru ca stim ca unii dintre ei, acum, activeaza in domeniul radioului, au reusit sa-si gaseasca un loc de munca. Altii s-au orientat spre domeniul serviciilor si sunt si ei angajati in momentul de fata. Mai mult, ne-am bucurat sa fim contactati nu doar de persoane cu dizabilitati, ci si de angajatori, deschisi sa ofere oportunitati de munca in acest domeniu. Unele companii din Cluj au invitat echipa noastra in diverse evenimente interne pentru a le vorbi angajatilor despre incluziune. Tot in acest sens, colegul nostru Mihai a fost invitat in cadrul evenimentului TedX-Eroilor ca model de incurajare pentru persoanele cu dizabilitati din Romania.