Comunicate

GIGI CACIULEANU la „Reteaua de idoli”: „Traim intr-o lume a clatinaturilor”

Invitatul Irinei Pacurariu in editia de luni, 1 noiembrie, de la ora 21:00 (in reluare vineri, 5 noiembrie, la ora 22:00), la TVR 2, este un nume apreciat si respectat in lumea dansului.

Filmat in teatru, locul sau favorit unde pune in scena spectacole avangardiste, dansatorul, coregraful si profesorul Gigi Caciuleanu a raspuns cu sufletul deschis intrebarilor legate de profesie, familie, prieteni si colegii de scena.
„Vom vedea una dintre cele mai personale marturisiri ale celebrului coregraf si dansator roman si sunt fericita ca a ales Reteaua de idoli pentru a face publice cele mai intime fotografii de familie care ii deseneaza destinul de mostenitor al unei bunici botezate de ultimul tar al Rusiei. Gigi Caciuleanu, artistul generos si flamboiant, a devenit, pentru o parte din discutia noastra, baietelui crescut de Bob, cainele lup care i-a fost cel mai bun prieten din copilarie, adica putin vunerabil, usor nostalgic, cu tandrete pentru intalnirile care l-au marcat si, poate, cu detasarea si recunostinta unui om pe care viata l-a iubit din plin”, spune realizatoarea Irina Pacurariu.

La 74 de ani, dupa o cariera de aproape 60 de ani, in care a impresionat cu spectacolele sale, Gigi Caciuleanu a adunat amintiri dragi si a fost distins cu numeroase premii, printre care medaliile Ordre des Arts et des Lettres (Franta) – cu gradul Chevalier si Steaua Romaniei (Romania) – cu gradul de Cavaler. „Bunica mea, care a emigrat in Basarabia in anul 1900, deci a cunoscut Revolutia Rusa deja in Basarabia, casatorindu-se cu un moldovean, spunea: „Eu sunt romanca de doua ori”. In primul rand pentru ca a ajuns in Basarabia, iar dupa 1940 a fost primita in Romania. Bunica a plans la plecarea Regelui Mihai, ani de zile si, copil fiind, primul lucru care mi-a atras atentia a fost o moneda cu chipul Regelui. Bunica plangea si spunea: „Tara asta se duce de rapa din momentul in care aplecat Regele”. Pentru mine era abstract, era un rege pe o moneda. Am ramas cu aceasta idee. Nu stiu daca un Rege este o solutie in Romania, nu stiu daca un tar era cel mai bun lucru care putea sa i se intample Rusiei, probabil ca nu, dar nici Revolutia n-a fost cel mai bun lucru. Probabil ca traim intr-o lume a clatinaturilor. Se clatina podeaua sub noi si este important sa facem fata, asa cum marinarii fac fata la furtuni si la puntea care se clatina”, spune Gigi Caciuleanu la „Reteaua de Idoli”, in editia de luni, 1 noiembrie de la ora 21:00.

In Romania, Gigi Caciuleanu a fost elevul lui Miriam Raducanu, apoi a studiat la Teatrul Balsoi din Moscova, dupa care s-a inscris in compania de dans Folkwang Ballet, condusa de Pina Bausch. Este membru fondator al Centrului International al Dansului de pe langa Unesco, iar din 2001 a fost director artistic al Companiei Nationale de Balet din Chile. In octombrie 2021 a avut loc la la Teatrul National din Bucuresti premiera celui mai recent spectacol regizat si coregrafiat de artist: “Kiiritza sau jocul de-a…”, pornind de la textul lui Vasile Alecsandri.

„Ati fost de mic miop si a trebuit sa ascundeti lucrul acesta…
E ca la militarie, daca esti miop nu poti sa faci balet.
Cand ati fost la Scoala de balet de la Moscova purtati ochelari?
Purtam deja, dar acolo mi-au dat voie pentru ca eram dupa prima scoala de coregrafie. Si am descoperit acolo baieti care erau cu miopie avansata. Eu pot sa ma descurc si fara ochelari. Dar mi-am facut o nota personala din asta. Imi plac ochelarii… ma imbraca”, spune Gigia Caciuleanu la „Reteaua de idoli”.