Home » Incepe caravana „Verde-n fata”
Evenimente

Incepe caravana „Verde-n fata”

Proiectul „Verde-n fata”, implementat de asociatiile Bloc Zero si Mai Mult Verde si sustinut de HeidelbergCement Romania, continua in luna iunie cu o caravana de film si actiuni de protejare a mediului. Proiectiile de film vor avea loc in aer liber si vor fi dublate de evenimente de ecologizare si de amenajare a unor spatii de colectare separata.

Programul proiectiilor este urmatorul:
• 5 iunie, ora 20:30 – in fata Bibliotecii „Mihai Eminescu” Bicaz (jud. Neamt)
Pierdem Alaska (r. Tom Burke, Irlanda, 2018, 82 min)
• 12 iunie, ora 20:30 – Baita (jud. Hunedoara)
Seria Copiii pot salva planeta (r. Dylan D’Haeze, SUA, 2018, 35 min, 19 min, 26 min)
• 18 iunie, ora 20:30 – Parcul Central Fieni (jud. Dambovita)
Redescoperirea (r. Phie Ambo, Danemarca, 2019, 77 min)

Accesul la proiectiile #Verdenfata este gratuit si se face in limita locurilor disponibile. Purtarea mastii in spatiul de proiectie este obligatorie pe toata durata evenimentului. Evenimentele vor avea loc respectand toate masurile de siguranta pentru prevenirea raspandirii virusului COVID-19, pe baza reglementarilor aflate in vigoare.

Mai multe informatii despre Caravana #Verdenfata

Pe 5 iunie, de Ziua Mediului, in Bicaz (jud. Neamt) se va proiecta in aer liber lungmetrajul Pierdem Alaska in regia lui Tom Burke. Proiectia va urma unei actiuni voluntare de ecologizare in diferite zone ale orasului, organizata de Asociatia Mai Mult Verde alaturi de Primaria orasului Bicaz si Asociatia Bicazul Nostru. Mai multe detalii gasiti in evenimentul de pe Facebook.

Pe 12 iunie, in comuna Baita (jud. Hunedoara), va avea loc proiectia seriei de filme Copiii pot salva planeta care include trei scurtmetraje regizate de un adolescent de 14 ani: Totul este conectat, Plasticul e vesnic si Punctul critic. Cu aceasta ocazie, in cadrul Scolii Gimnaziale Baita, se va organiza „Coltul verde”, un spatiu de informare si colectare separata.

Pe 18 iunie, Caravana Verde-n fata se incheie cu evenimentul din orasul Fieni (jud. Dambovita) in cadrul caruia va putea fi urmarit lungmetrajul Redescoperirea si vor fi amenajate cateva puncte de informare si colectare separata in spatiile Liceului „Aurel Rainu” Fieni.

Verde in fata – ce a fost si ce va urma

In luna aprilie au avut loc atelierele de formare pentru profesori in utilizarea filmului de mediu ca instrument educational folosind platforma gratuita http://kinoteca.bloczero.ro/.

Dupa caravana din luna iunie, proiectul continua si in iulie cu o tabara creativa interdisciplinara in cadrul careia 24 de adolescenti vor invata sa documenteze, prin mijloace artistice, diverse aspecte ale problemelor de mediu intalnite in comunitatile lor.

In toamna, proiectul se va incheia cu realizarea unei reviste de banda desenata, ilustrate de desenatori profesionisti, pornind de la povestile adunate de adolescenti pe parcursul programului.

***

Pentru informatii proaspete urmariti site-ul si platformele de social media:

Site www.bloczero.ro
Facebook https://www.facebook.com/bloczero
Instagram https://www.instagram.com/bloc.zero/

„Verde-n fata” este organizat de Asociatia Bloc Zero in parteneriat cu Asociatia MaiMultVerde
Proiect sustinut de HeidelbergCement Romania
Parteneri locali: Primaria Bicaz, Asociatia Bicazul Nostru, Jurnal FM, Mesagerul de Neamt. Primaria comunei Baita, Primaria Fieni.
Parteneri media: Kiss FM Deva, Cinefilia.ro, StiriONG, filme-carti.ro, Ziarul Metropolis.

***
Sinopsisuri filme:

Pierdem Alaska (Irlanda, 2018, 82’34”), regizat de Tom Burke

Asezat deasupra unei parti a permafrostului aflate in proces accelerat de topire si amenintat de eroziunea coastei ca urmare a impactului apelor rezultate in urma acestei topirii, Newtok, Alaska se preconizeaza a fi primul oras american pierdut in procesul de schimbare climatica. Filmul spune povestea unei comunitati care se confrunta cu un dezastru care se deruleaza cu incetinitorul: alunecari de teren, raul care devine din ce in ce mai puternic cu fiecare an care trece si, in cele din urma, pierderea treptata a cladirilor.

“Copiii pot salva planeta: Totul este conectat” (35’45”) regizat de Dylan D’Haeze

Toate actiunile noastre au un impact direct asupra planetei si a calitatii vietilor noastre. Dylan D’Haze, un tanar cineast in varsta de 14 ani, exploreaza diverse maniere in care comunitatile pot contribui la dezvoltarea unor strategii de tip zero risipa (zero waste) si la crearea unui mod de viata sustenabil pentru locuitorii de azi ai planetei, dar mai ales pentru generatiile de maine.

“Copiii pot salva planeta: Plasticul e vesnic” (19’26”) regizat de Dylan D’Haeze

Ce se intampla cand arunci plasticul la gunoi? Cineastul Dylan D’Haeze decide sa urmareasca traseul deseurilor de plastic pana la punctul terminal: oceanul, devenit o groapa de gunoi accidentala, dar si un sistem de transport pentru nenumaratele fragmente de plastic care esueaza apoi pe tarmuri din toate colturile lumii. Dar si in farfuriile noastre, sub forma particulelor de plastic ingerate de pesti si alte vietati marine.

Sinopsis “Copiii pot salva planeta: Punctul critic” (26’31”) regizat de Dylan D’Haeze

Indiferent in ce parte a planetei locuim, exista un subiect care ne priveste pe toti: schimbarile climatice. Dar ce presupune acest fenomen si ce putem face in legatura cu el? Tanarul cineast Dylan D’Haeze exploreaza impactul actiunilor umane asupra planetei, incepand cu efectul de seara care duce la acidificarea oceanelor la felul in care agricultura industrializata contribuie la cresterea nivelului de metan din atmosfera.

Sinopsis “Redescoperirea” (Danemarca, 2019, 77’04”) regizat de Phie Ambo

Un fost teren imobiliar aflat in apropiere de centrul orasului Copenhaga este pus la dispozitia unui grup de 47 de copii. In acest spatiu reluat in stapanire de vegetatie salbatica, copiii au parte timp de 10 saptamani de un program de scoala alternativ, unde au sansa sa descopere cat de multe lucruri ne poate invata natura.

***

Despre Bloc Zero

Infiintata in 2019, asociatia Bloc Zero deruleaza proiecte si programe aflate la intersectia dintre educatie si cultura care urmaresc crearea unor retele culturale active in zone defavorizate cultural, precum si dezvoltarea managementului cultural si a ofertei culturale in zonele respective, implicand activ comunitatile locale in acest proces.

Metodologiile si modelele de actiune propuse de Asociatia Bloc Zero includ elemente dintr-o varietate de arii artistice si de cunoastere, de la arta cinematografica si arte vizuale, la antropologie, ecologie si educatie civica si pentru drepturile omului.

Despre Asociatia MaiMultVerde

Asociatia MaiMultVerde(www.maimultverde.ro) este o organizatie neguvernamentala de protectie a mediului ce are misiunea de a construi o noua cultura a responsabilitatii si voluntariatului pentru mediu in Romania. De la infiintarea sa in anul 2008, MaiMultVerde a activat in 50 de comunitati din tara, a lucrat cu 26.850 de voluntari, a plantat peste 1.700.000 de puieti, a strans peste 350 de tone de deseuri, a implementat primul sistem de bike-sharing din Bucuresti, Oradea si Timisoara, Cicloteque, a derulat mai multe campanii nationale de informare si educatie de mediu si a organizat prima gala de strangere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde. In aproape doisprezece ani, MaiMultVerde a atras 5.827.714 de euro pentru actiuni de protejare a naturii, fonduri obtinute din sponsorizari ale marilor companii din Romania, donatii individuale si finantari publice nerambursabile.

Despre HeidelbergCement Romania (www.heidelbergcement.ro)

HeidelbergCement Romania SA este unul dintre cei mai importanti producatori de ciment,
betoane si agregate din Romania, membru al grupului german HeidelbergCement. HeidelbergCement Romania S.A. detine trei fabrici de ciment, situate la Tasca, Fieni si Chiscadaga, 21 statii de betoane, 8 cariere si 5 balastiere de agregate, iar investitiile realizate in Romania se ridica la aproximativ 550 de milioane de euro.

Dezvoltarea durabila este cel mai important element al filosofiei companiei care acorda o atentie speciala protejarii mediului, prin investitii constante in tehnologii, dar si in programe de educatie si formare profesionala.