Home » „Internetul tuturor lucrurilor”, un documentar de exceptie la TVR 1
Comunicate

„Internetul tuturor lucrurilor”, un documentar de exceptie la TVR 1

Ne va aduce Internetul lumea ideala in care vom fi cu totii conectati, ori lipsa intimitatii ne va face sa declaram razboi tehnologiei? Multi-premiatul realizator Brett Gaylor prezinta Internetul cu bune si cu rele, pe 3 februarie, ora 22:00, la TVR 1.

Internetul ne invadeaza toate aspectele vietii. Nemaifiind limitat la computer sau telefon, internetul este acum in toate aparatele electrocasnice si in infrastructura oraselor noastre. Viitorul pare sa se astearna ori ca un cosmar al supravegherii si controlului total, ori ca o eco-utopie, directia fiind data de startup-urile din Silicon Valley si Shenzhen. Documentarul „Internetul tuturor lucrurilor” (THE INTERNET OF EVERYTHING, Canada – Franta, 2020) surprinde momentul prezent, in care ambele directii par posibile. Urmarim filmul realizat de Brett Gaylor joi, 3 februarie, de la ora 22:00, la TVR 1.

Caracterizandu-se drept un „tehno-utopist reconvertit”, Brett Gaylor lucreaza in industria tehnologiei si a petrecut un deceniu criticand-o. Documentarele sale premiate „Rip! A Remix Manifesto” si „Do Not Track” au cartografiat relatia publicului cu Internetul: mai intai fascinatie si obsesie, apoi un disconfort tot mai mare din pricina intruziunii in viata privata, iar acum un sentiment de confuzie si chiar groaza. „Daca ritmul schimbarii si lipsa actiunii constiente a oamenilor sunt confuze chiar si pentru un tehnic ca mine, probabil ca si toti ceilalti se simt nedumeriti. Dar acum, odata cu conectarea lumii fizice la „Internetul lucrurilor”, miza a crescut: nu mai este doar abstractul spatiu cibernetic care scapa de sub control, ci casele noastre, corpurile si orasele noastre sunt in curs de transformare”, atentioneaza realizatorul.

Filmul ne prezinta personaje precum Kristina, care dezvolta un dispozitiv ce transmite intr-un spatiu virtual date privind fertilitatea chiar din interiorul corpului femeilor. Nellie Bowles, jurnalist pentru New York Times, ne face cunostinta cu o supravietuitoare a abuzului domestic, care a fost absolut terorizata de casa inteligenta a partenerului ei. Vom vedea viziunea Chinei asupra orasului inteligent, in care cetatenii sunt recompensati pentru comportamentul conform normelor sociale – precum si viziunea Alphabet privind un cartier corporatist construit „de la Internet in sus”.

Autorul de best sellers si economistul Jeremy Rifkin sugereaza ca aceste perturbari digitale sunt semnul unei revolutii industriale si ca Internetul este o realizare la fel de importanta ca si caile ferate sau motorul cu ardere interna.

Intr-o interpretare rapida, amuzanta si lamuritoare a schimbarii uluitoare pe care a produs-o Internetul, documentarul „Internetul tuturor lucrurilor” priveste cu un ochi critic asaltul tehnologic, reflectand, in acelasi timp, asupra imaginii de ansamblu a unei lumi in care suntem cu totii conectati.