Comunicate

Jean-Michel Jarre e invitatul lui Catalin Stefanescu la „Garantat 100%”- TVR 1, duminica, 3 decembrie, ora 23.00

„Acesta a fost motorul care m-a pus mereu in miscare: sa ma indepartez de ce facusem pana atunci, sa gasesc alte cai, sa-mi deturnez propriul stil…” – Jean-Michel Jarre e invitatul lui Catalin Stefanescu la „Garantat 100%”

Considerat unul dintre pionierii muzicii electronice, compozitorul si instrumentistul francez Jean-Michel Jarre vine la „Garantat 100%” duminica, 3 decembrie. O discutie despre muzica, viata artistului Jean-Michel Jarre, urmarim la TVR 1, de la ora 23.00.

Se estimeaza ca a vandut 80 de milioane de albume si discuri single. Jean-Michel Jarre este cunoscut pentru concertele in aer liber cu spectatori in numar record, cu efecte laser si artificii spectaculoase si in care show-ul vizual profita si pune in valoare peisajele si arhitectura din imprejurimi. In prima editie din decembrie a emisiunii „Garantat 100%”, Catalin Stefanescu ne propune o discutie ampla cu instrumentistul si compozitorul francez Jean-Michel Jarre. Ambasador Oficial al iMapp Bucharest, renumitul artist international Jean-Michel Jarre a fost prezent la Bucuresti in luna septembrie pentru a inmana Marele Premiu echipei castigatoare a competitiei iMapp Bucharest – Winners League.

In dialogul cu Catalin Stefanescu, artistul francez marturiseste ca mama a jucat un rol urias in viata lui: „Era o femeie extraordinara. Foarte amuzanta… Era si o eroina a Rezistentei franceze. De la ea am invatat sa nu ma dau batut si sa fiu tolerant.” Mama l-a impins catre arta, i-a facilitat intalnirea
cu Boris Vian (romancier, poet, dramaturg, traducator, scenarist, regizor de spectacole de cabaret, trompetist de jazz, com¬pozitor si cantaret de sansonete), poate unul dintre numele cele mai cunoscute ale Parisului cultural de dupa Al Doilea Razboi Mondial.

„Mama imi deschidea ochii si inima, mintea si sensibilitatea catre arta. Nu era vorba doar de muzica. Imi arata lucrari de arta contemporana, creatii de Hans Hartung, Pollok. Dar si impresionistii, de exemplu. Am fost foarte norocos sa am o mama interesata de arta, in general”, povesteste entuziast invitatul lui Catalin Stefanescu.

Discutia curge apoi lin catre surse de inspiratie si idei muzicale. „Prin esenta ei, o idee muzicala e cumva ceva asteptat. Ea se poate naste din discutia noastra, din cum suna ploaia la fereastra, dintr-un fragment de film pe care l-ai vazut cu o saptamana in urma. Toate aceste elemente aleatorii se reunesc la un moment dat pentru a pregati un “cocktail” a la Boris Vian, pentru a oferi ceva ce ne incita, ca artisti, care ne inspira sa cream ceva explorand o idee, nu alta.”

Lectii importante in viata? Au fost cateva. Printre ele, Jean-Michel Jarre mentioneaza lucrurile esentiale pentru el, ca muzician, pe care i le-a oferit trompetistul si solistul de jazz Chet Baker: „Melodia e foarte importanta, dar e si mai important sa scapi de ea, sa compui in jurul ei. Mi-a mai spus si ca, dincolo de melodie, cel mai important e sunetul. Muzica e alcatuita din sunete. A fost ceva ce mi-a schimbat viata. Nu stiam pe atunci, dar acum imi dau seama ce rol insemnat a avut in viata mea ce mi-a spus el atunci. Faptul ca muzica nu inseamna doar note si solfegii, ci e formata in primul rand din sunete”. (Jean-Michel Jarre)

In acceptiunea compozitorului si instrumentistului francez, creatia este, intr-un fel, o activitate egoista: „Cand compui muzica te gandesti la tine insuti… Creezi pentru tine, ca sa-ti alini durerea, sa uiti de probleme, sa evadezi. Si daca, facand asta, esti si pe gustul publicului, perfect! Dar nu e ceva obligatoriu. Multi artisti nu-si gasesc publicul. Face asta creatia lor mai putin reusita? Nu neaparat. Succesul poate da dependenta, trebuie sa ai grija”, avertizeaza el la „Garantat 100%”.

Succesul? Esecul? Ce inseamna acestea in acceptiunea lui Jean-Michel Jarre? Cum se raporteaza Jean-Michel Jarre la parcursul sau de pana acum? „Daca privesc in urma la ce am facut pana acum, imi dau seama ca imi plac provocarile, imi place sa ma surprind. Chiar si cand aveam 30 de ani si vedeam ca unii dintre colegii mei aveau succes, imi dadeam seama ca ei isi exploatau deja propriile retete. N-am putut niciodata sa fac asta. (…) Intotdeauna m-a incitat si acesta a fost motorul care m-a pus in miscare: sa ma indepartez de ce facusem pana atunci, sa gasesc alte cai, sa-mi deturnez propriul stil, daca pot spune asa.”

Cum sa privim succesul, esecul… cum sa privim viata – ne ofera un punct de vedere sanatos Jean-Michel Jarre, duminica, 3 decembrie, la „Garantat 100%”. Catalin Stefanescu ne asteapta, ca de obicei, de la ora 23.00, la TVR 1.

Jean Michel Jarre la Garantat2
Jean Michel Jarre la Garantat4