Home » Joi 22.04.2021 nu ratati emisiunea Citadela Scriitorilor cu Lucian Ciuchita si invitatul sau, marele regizor Constantin Vaeni
Evenimente

Joi 22.04.2021 nu ratati emisiunea Citadela Scriitorilor cu Lucian Ciuchita si invitatul sau, marele regizor Constantin Vaeni

Emisiunea de Joi, 22 Aprilie 2021, a domnului Lucian Ciuchita – Citadela Scriitorilor, va fi marcata de un invitat deosebit, marele regizor Constantin Vaeni.

Absolvent al Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica “I.L.Caragiale” – sectia Regie film (promotia 1969).Constantin Vaeni a debutat ca regizor secund al filmului Printre colinele verzi (aprilie 1971), regizat de prozatorul Nicolae Breban. A lucrat apoi cativa ani ca regizor de filme documentare, realizand scurtmetrajele Apoi s-a nascut orasul (1972)
A trecut apoi in februarie 1975 la lungmetrajul de fictiune, realizand filmul Zidul, ce prezenta „un adevarat ritual al claustrarii, cu consecinte – psihice, moral-volitive, fizice” al unui tanar (Gabriel Oseciuc) care a tiparit singur, izolat timp de cateva luni intr-o incapere zidita, ziarul clandestin Romania libera.
Au urmat filmele Buzduganul cu trei peceti (1977), o versiune a evenimentelor ce au condus in 1600 la unirea celor trei tari romane, cu Victor Rebengiuc in rolul lui Mihai Viteazul, Vacanta tragica (1979), inspirat din romanul Nada Florilor de Mihail Sadoveanu, despre un conflict cu final tragic intre luptatorii socialisti si fortele de politie in timpul revoltei taranesti din 1888, si Ancheta (1980), un film de actualitate.
Filmul Imposibila iubire (1984) a adaptat romanul Intrusul al lui Marin Preda, pastrand spiritul operei literare. In filmografia regizorului au urmat Acasa (1985), despre un tanar muncitor constructor (Serban Ionescu) care este framantat de dorinta intoarcerii in satul natal, si Drumet in calea lupilor (1988), ce prezinta ultimele ore din viata istoricului patriot Nicolae Iorga (interpretat de Valentin Teodosiu).
A obtinut premiul special al Festivalului International de la Thessaloniki (1972), premiul Cupa de cristal pentru filmele documentare de scurt metraj Aproape totul despre grau si Lungul drum al piinii catre casa (1979), premiul ACIN pentru debut (1975) si Marele premiu al Festivalului international Tinarul film politic european de la Bruxelles (1978) pentru Zidul, premiul pentru regie la Festivalul filmului de la Costinesti si Marele premiu al Festivalului international al filmului neorealist de avangarda de la Avellino (1984) pentru filmul Imposibila iubire. Juriul care i-a acordat Premiul pentru regie “Laceno d’oro” pentru filmul Imposibila iubire la Festivalul de la Avellino era prezidat de Cesare Zavattini, cu membri ca Monica Vitti si Marcello Mastroianni.

Emisiunea “Citadela Scriitorilor” va incanta in fiecare joi, incepand cu ora 17:00, cu invitati de seama!

https://artpres.ro/wp-content/uploads/2021/04/c_vaeni_portret.jpg