Teatru si Film

„LIBERTY” a desemnat finalistii pentru un spectacol in premiera la TNRS

7 tineri vor face parte din performance-ul „Aici”, coordonat de Bobi Pricop, in urma atelierelor creative organizate de Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu in perioada 28 iunie – 7 iulie 2021, in cadrul proiectului european „LIBERTY”. Adolescentii care au ales sa-si exprime personalitatea prin arte precum hip-hop, dans sau teatru vor fi acum protagonistii celei mai recente productii in parteneriat cu Nationalul sibian. In 17 iulie 2021, ora 19:00, va avea loc premiera performance-ului la Fabrica de Cultura IACM Constructii SA UniCredit – Sala „Eugenio Barba”, iar intrarea este gratuita, pe baza de rezervare la Agentia Teatrala (ticketing@sibfest.ro / str. Nicolae Balcescu nr. 17), in limita locurilor disponibile.

„«Aici» isi propune sa analizeze lumea adolescentilor de astazi din diverse medii sociale din Romania. Instalatia (un labirint al procesului de analiza a libertatii vazuta prin ochii tinerilor) si performance-ul (pe trei paliere, muzical, literar si vizual) fac parte din proiectul european «Liberty», coordonat in Romania de Claudia Maior si Andrada Cazan. Parte a programului «Europa creativa», «Liberty» isi propune sa exploreze natura si sensurile libertatii in secolul 21. Participantii au fost tineri cu varstele intre 10 si 18 ani, alesi in urma unui open call.” – Bobi Pricop

„AICI”
Performance coordonat de Bobi Pricop
Cu: Motanu’
Si: Maria Emilia Prundaru, Alexia Marcu, Cezara Borger, Irene Dragusin, Miruna Sinos, Andrei Toma
Muzica: AFO
Coregrafia: Simona Dabija
Dramarturgia: Kali Ágnes și Ștefan Baghiu
Arta plastica: Alexandru Cînean
Personal branding: Amalia Precup
Artist digital: Luogo Comune (Italia)
Video:Alexandru Condurache
Manageri proiect: Claudia Maior si Andrada Cazan

„Proiectul isi propune in ansamblu sa exploreze trei paliere pentru ceea ce poate insemna libertatea pentru tinerii din ziua de astazi, cu scopul de a ii ajuta sa isi cunoasca si afirme pozitiile in legatura cu: puterea (politica, civica, sociala, intima), mai ales in relatie cu identitatea lor (sau proiectia pe care o au despre cine sunt si ce vor sa fie si cum se leaga libertatea de asta) si spatiu (inteles ca putere de deplasare si transformare prin cunoastere). Desigur, ce intereseaza cel mai mult sunt fix limitele acestor concepte pentru tinerii de azi si felul in care discursul lor genereaza situatii si ipoteze controversate sau incomode, tocmai pentru o analiza corecta a felului in care ne raportam la conceptul altfel ambiguu de libertate, concept care implica, in chiar miezul lui, mai ales limitele sale.” – Bobi Pricop

Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu este implicat in proiectul „LIBERTY”, finantat prin Programul Europa Creativa, alaturi de organizatii culturale precum: Explora – Roma (Italia), CESIE – Palermo (Italia), Hamburg Altonale – Hamburg (Germania), ArtReach –Leicester (Marea Britanie), Centre for Youth Culture-Pionirski Dom – Ljubljana (Slovenia), Trafo House of Contemporary Arts – Budapesta (Ungaria), Aalborg Karneval – Aalborg (Danemarca), Centre E8 – Belgrad (Serbia), CNC Danse – Nathalie Cornille Company – Wambechies (Franta), European Educational Exchanges – Youth for Understanding – Bruxelles (Belgia), Den Selvejende Institution Swinging Europe – Herning (Danemarca), in perioada 2019- 2023.

Teatrul National „Radu Stanca” din Sibiu este lider la nivel national ca numar de proiecte europene la activ, din 2014 pana in prezent, pozitie certificata de Biroul Europa Creativa Romania, Unitatea de Management a Proiectului din Ministerul Culturii, cu ocazia webinar-ului „Europa Creativa: bune practici de cooperare in artele spectacolului”, desfasurat in data de 6 octombrie 2020. „Be SpectACTive!” (2 editii), „Poetic Invasion of the Cities”, „Power of Diversity – The Crossing Lines”, „Voices of Solidarity”, „Liberty. A New European Generation” si „People Power Partnership” sunt proiectele in care Nationalul sibian a inregistrat titulatura de partener.