Sambata, 19 decembrie, de la ora 20:05, TVR 2 difuzeaza, in premiera filmul Louis van Beethoven, cea mai mare productie germana de film realizata in 2020, special pentru Anul Beethoven si implinirea a 250 de ani de la nasterea lui. Filmul a avut premiera online in octombrie, la Festivalul de Film de la Biberach, iar TVR 2 se numara printre cele foarte putine televiziuni care il difuzeaza in premiera, chiar si inaintea televiziunilor producatoare din Germania si Austria (si care l-au programat de Craciun).
Filmul biografic in regia lui Niki Stein incearca ss desluaeasca mai multe aspecte despre muzicianul si compozitorul supranumit “Titanul de la Bonn”.
Cine a fost acest om a carui muzica a atins nenumarate inimi si minti? Cine a fost compozitorul care, prin creatia sa, a dovedit ca era atat de mult inaintea vremurilor sale? Ce inseamna ss fii genial – pentru artist, dar si pentru cei din jur: familie, profesori, prieteni? Cum este creata arta mare, vesnica si ce pret trebuie platit pentru aceasta?
Povestea vietii marelui Ludwig van Beethoven incepe in 1779, cand copilul “Louis” – cum il numeste familia – este deja recunoscut drept un geniu muzical precoce, in ciuda relatiei dificile cu tatal sau, alcoolic si sever. Tanarul Louis primeste sansa de a studia la Viena cu Joseph Haydn, unde prinde gustul independentei si invata sa meargs pe propriul sau drum, ceea ce va continua sa faca in viata personala si in toate etapele creatiei sale muzicale. Geniul neconventional il ajuta pe Louis sa nu serveasca un maestru, ci doar artele, infruntand vremuri grele, cu tragedii familiale si o dragoste neimpartasita. Profund preocupat de miscarile politice si sociale ale timpului sau – de la Revolutia Franceza, pana la domnia lui Napoleon, caruia i-a dedicat una dintre cele mai celebre lucrari ale sale, Simfonia a 3-a, “Eroica” – Beethoven n-a ezitat niciodata sa se opuna conventiilor sociale, in numele libertatii si al adevarului. Nici conventiile din lumea muzicii nu i-au stat niciodata in cale, el continuand sa-si inoveze stilul si sa caute noi mijloace de expresie muzicala pana la sfarsitul vietii (1827), desi isi pierduse complet auzul de mai bine de zece ani.
Pentru rolul lui Beethoven au fost alesi trei actori diferiti, toti avand studii temeinice in muzica.
Micul Louis este interpretat de Colin Alexander Putz care, la numai 6 ani, castiga primul sau premiu I la categoria „pian” pentru interpretarea sa uimitoare. Acum, la 13 ani, este considerat un pianist de exceptie si spune ca rolul tanarului Beethoven a venit cumva firesc pentru el, tinand cont de pasiunea sa dintotdeauna pentru acest compozitor. „Aproape prima piesa pe care am cantat-o la varsta de cinci ani a fost semnata de Beethoven” a declarat el presei.
Beethoven adolescent este intruchipat in film de Anselm Bresgott care, la cei 21 de ani ai sai, este actor, dar si muzician. Canta pop si rock la aproape orice instrument cu clape, dar si la chitara bas sau ukulele.
Tobias Moretti interpreteaza rolul maturului Beethoven. Chiar daca este actor, Tobias Moretti a studiat compozitia la Universitatea de muzica din Viena. De-abia mai tarziu, in München, in timp ce facea parte dintr-un ansamblu cameral, el a inceput sa ia lectii de actorie.
Filmarile pentru aceasta productie-eveniment au avut loc in toamna anului trecut langa Köln si in Republica Ceha. Una dintre cele mai fantastice locatii a fost un foarte vechi teatru baroc, probabil cel mai vechi din Europa, in Cesky Krumlov, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Aici, ansamblul Ceh Baroc a interpretat si inregistrat muzica chiar pe parcursul filmarilor – si nu oricum, ci pe instrumente istorice.
Adauga comentariu