Mesajul International pentru Ziua Mondiala a Teatrului 2021 – 27 martie
Autoarea mesajului: Helen MIRREN
„Au fost timpuri atat de dificile pentru reprezentatiile cu public si multi artisti, tehnicieni, artizani le-au infruntat din interiorul acestei profesii, marcate deja de sentimentul de nesiguranta.
Poate ca tocmai aceasta perena stare de insecuritate i-a facut mai apti sa supravietuiasca acestei pandemii cu inteligenta si curaj.
In aceste circumstante noi, multumita in mare masura internetului, imaginatia lor s-a tradus deja in moduri de comunicare inventive, amuzante si emotionante.
De cand au aparut pe lume, fiintele umane si-au spus unele altora povesti. Frumoasa cultura a teatrului va ramane vie atata timp cat vom exista.
Imboldul creator al scriitorilor, designerilor, dansatorilor, cantaretilor, actorilor, muzicienilor, regizorilor nu va fi niciodata inabusit si va reinflori curand, cu o noua energie si cu un nou mod de intelegere a lumii in care traim cu totii.
Abia astept!”
Helen MIRREN
Actrita de teatru, film si televiziune
Teatrul vazut din cusca de sufleur
De-a lungul istoriei universale a Teatrului s-au mai petrecut evenimente care l-au trimis in adormire: epidemii, pandemii, razboaie, guverne de un bigotism aparte, dictatori.
Daca stau sa ma gandesc, de cele mai multe ori aceste sincope nu l-au ingenunchiat, ci l-au intarit, i-au dat motive in plus de a supravietui ca, apoi, sa reapara mai viu si mai puternic.
Prizonier al conjuncturii, Teatrul evadeaza de sub escorta si-si gaseste libertatea in respectul fata de cuvant si dragostea fata de public.
Unde trebuie cautat teatrul cand este interzis? Ce se intampla cu el cand e parasit? Cine-l conserva in asteptarea unor vremuri mai bune? Nu cumva beneficiarii scolii de interpretare, purtatori de haine vii ai personajelor etalon? Nu actorii? Nu speranta lor de a fi urmariti? Vanati sau adulati? Rezervati sau protestatari?
Intrati pe scena goala si deschideti cusca de sufleur. Textul e acolo. Soapta e in asteptare. Discursul incendiar. Mai lipseste un amnar si vointa de a pune capat nepasarii.
Teatrul ofera lectii de dictiune, de atitudine, de respect fata de rostire, de civilizatie.
In fapt, ceea ce incerc sa spun aici este un apel la calm, la studiu, la rabdare.
Aveti incredere in noi, oamenii de teatru care, alaturi de un public credincios, asiguram permanenta unei insule a libertatii, a unui altar laic al cunoasterii de sine.
La Multi Ani, cu sanatate!
Ion CARAMITRU
Presedinte UNITER / Centrul Roman ITI
Ziua Mondiala a Teatrului 2021 – 27 martie
Biografia autoarei mesajului: Helen MIRREN, Marea Britanie
Helen MIRREN
Actrita de teatru, film si televiziune
Helen Mirren este una dintre cele mai cunoscute si respectate actrite cu o cariera internationala, pe scena, pe ecrane sau la televiziune, castigatoare a numeroase premii pentru interpretarile ei puternice si versatile, printre care Premiul Academiei Americane de Film 2007 pentru rolul din The Queen.
Teatru
Helen Mirren si-a inceput cariera cu rolul Cleopatra, la National Youth Theatre. A jucat in teatrul de repertoriu de la Manchester, apoi a devenit parte din Royal Shakespeare Company.
Dupa patru ani de activitate notabila la RSC, Helen a schimbat brusc directia si s-a alaturat companiei teatrale a renumitului regizor Peter Brook, Centre de Recherche Théatrale, cu care a facut turnee in Africa si in America.
Cariera ei teatrala ulterioara a cuprins numeroase productii West End, Fringe, RSC, National Theatre, precum si pe Broadway, in SUA, printre care A Month in the Country, pentru care a fost nominalizata la premiile Tony si The Dance of Death, avandu-l ca partener pe Ian McKellan.
Au urmat Orpheus Descending, produs de Donmar Warehouse si Mourning Becomes Electra la National Theatre, spectacol care i-a adus o nominalizare la Premiul Olivier pentru cea mai buna actrita.
A revenit la National Theatre in 2009 pentru rolul titular din Fedra de Racine, in regia lui Nicholas Hytner, spectacol intrat in istorie ca prima productie de teatru filmata pentru NTLive si care a putut fi vizionata in cinematografe la nivel mondial.
In 2013, in cea mai recenta montare in West End-ul londonez a piesei The Audience de Peter Morgan, a reluat, in regia lui Stephen Daldry, rolul reginei Elisabeta a II-a.
A castigat un premiu Olivier si un premiu pentru cea mai buna actrita atribuit de What’s On Stage. In februarie 2015, The Audience s-a transferat la Gerald Schoenfeld Theatre, New York, Helen Mirren, interpreta rolului titular, primind un premiu Tony pentru cea mai buna actrita.
Film & Televiziune
In plus fata de cariera ei in teatru, Helen Mirren este foarte cunoscuta pentru realizarile ei exceptionale in cinematografie si televiziune.
In 2003, Helen Mirren a primit ordinul Dame al Imperiului Britanic.
Mai multe informatii despre rolurile ei pe scena, pe ecran sau la televiziune, precum si despre actiunile de caritate in care este implicata si despre viata ei se gasesc pe website-ul personal: www.helenmirren.com
Adauga comentariu